Ağız kanseri
Baş boyun kanserinin en yaygın türü ağız kanseridir (ağız kanseri). Genellikle 60 yaşın üzerindeki yetişkinleri etkiler. Ağız kanseri, dudaklarınızı ve dilinizin ilk kısımlarını ve ayrıca ağzınızın çatısını ve tabanını etkiler. Aynı zamanda dilinizin son kısmını ve ağzınızın çatısını, bademciklerinizi ve boğazınızın yanlarını ve arkasını içeren orofarenksi de etkiler.
Ağız kanseri tam olarak nedir?
Ağzınızın içini etkileyen kanserin genel adı ağız kanseridir (ağız kanseri). Ağız kanseri, beyaz noktalar veya kanayan yaralar gibi dudaklarınız veya ağzınızla ilgili tipik bir sorun olarak görünebilir. Yaygın bir sorun ile olası kanser arasındaki fark, bu değişikliklerin ortadan kalkmamasıdır. Ağız kanseri tedavi edilmezse ağzınızdan ve boğazınızdan başınızın ve boynunuzun diğer bölgelerine yayılabilir. Teşhisten beş yıl sonra, ağız boşluğu kanseri olan kişilerin yaklaşık %63’ü hala hayattadır.
Ağız kanseri kimleri etkiler?
Ağız kanseri her 100.000 kişiden yaklaşık 11 kişiyi etkiler. Ağız kanseri erkeklerde kadınlardan daha yaygındır. Beyaz insanlar, ağız kanseri geliştirmeye Siyah insanlardan daha yatkındır.
Ağız kanserinin vücudum üzerindeki etkileri nelerdir?
Ağız kanseri, ağzın yanı sıra orofarenksi de etkileyebilir. Ağzınızı geniş açtığınızda dilinizin kısımlarını, ağzınızın çatısını ve boğazınızın orta bölgesini görebilirsiniz. Orofarengeal karsinom, orofarenks kanseridir. Bu sayfa, genellikle ağız boşluğu olarak bilinen ağızdaki ağız kanserine odaklanmaktadır.
Vücudumun hangi kısımları ağız boşluğumda?
Ağız boşluğunuz aşağıdaki bileşenlere sahiptir:
- Ağzınız.
- Dişleriniz.
- Yanaklarınızın iç astarı.
- Dilinizin ilk üçte ikisi.
- Ağzınızın içi (dilinizin altındaki kısım).
- Ağzınızın damağının ilk kısmı.
- 20 yaş dişinizin hemen arkasındaki bölge.
Ağız kanserinin nedeni nedir?
Ağız kanseri, ağzınızın skuamöz hücrelerinde başlar. Skuamöz hücreler düzdür ve mikroskop altında incelendiğinde balık pullarına benzer.
Skuamöz hücreler, DNA’ları değiştiğinde kötü huylu hale gelir ve büyümeye ve çoğalmaya başlarlar. Bu habis hücreler zamanla ağzınızın her yerine yayılabilir ve daha sonra başınızın ve boynunuzun diğer bölgelerine ve ayrıca vücudunuzun diğer bölgelerine yayılabilir.
Ağız kanseri geliştirme riskimi artırabilecek belirli faaliyetler var mı?
Ağız kanseri olan hastaların yaklaşık %75’i aşağıdaki davranışları sergiler:
- İçmek için sigara, puro veya pipo kullanın.
- Sigara (nargile veya shush) yerine çiğneme tütünü, dip, enfiye veya nargile gibi dumansız tütün ürünleri kullanın.
- Düzenli olarak aşırı miktarda alkol tüketin.
- Dudaklarına güneş kremi sürmeden güneşte çok zaman geçirin.
- Size insan papilloma virüsü bulaştı mı? (HPV).
- Ağız kanseri aile öyküsüne sahip olmak.
Ağız kanseri olan kişilerin %25’inin sigara içmediğini veya bilinen başka risk faktörlerine sahip olmadığını not etmek önemlidir.
Ağız kanserinin belirtileri nelerdir?
Ağız kanseri, tipik diş bozuklukları veya değişiklikleri ile karıştırılabilecek çeşitli belirti ve semptomlara sahiptir. Örneğin ağzınızın içinde bir türlü kurtulamadığınız lekeleri tespit edebilirsiniz. Bu alanlar kanser öncesi olabilir.
Bu durumların belirtileri nelerdir?
Bu bozuklukların tümü ağzınızda ve boğazınızda yamalar olarak kendini gösterir, ancak renkleri değişiklik gösterir. İşte biraz daha bilgi:
- Lökoplaki, ağızda veya boğazda düz beyaz veya gri lekelerle karakterizedir.
- Eritroplaki: Bunlar hafif yüksek veya düz olan kırmızı bölgelerdir. Kazındığında bu lekeler kanayabilir.
- Eritroleukoplaki: Bunlar kırmızı ve beyaz lekelerdir.
Aşağıda bazı yaygın endikasyonlar ve semptomlar verilmiştir:
- Kolayca kanayan ve iki hafta içinde iyileşmeyen dudak veya ağız yaraları.
- Dudaklarınızda, diş etlerinizde veya ağzınızın iç kısmında sert veya kabuklu benekler.
- Ağzınızın belirgin bir sebep olmadan kanayan kısımları.
- Yüzünüzde ve boynunuzda ya da ağzınızda bariz bir neden olmaksızın uyuşma, ağrı veya hassasiyet.
- Çiğneme veya yutma, konuşma veya çenenizi veya dilinizi hareket ettirmede sorun yaşamanız.
- Kasıtsız kilo verme.
- Kulak ağrısı.
- Devam eden ağız kokusu.
Tıp uzmanları ağız kanserini nasıl tespit eder?
Rutin kontrollerinizden biri sırasında diş hekiminiz şüpheli ağız kanseri tespit edebilir. Sizin için ön testler yapabilirler veya sizi ağız ve çene cerrahına veya baş boyun cerrahına önerebilirler. Bu doktorlar aynı zamanda kulak burun boğaz (KBB) uzmanları olarak da bilinirler.
Ağız kanseri testleri aşağıdakileri içerir:
- Fiziksel muayene: Sağlık uzmanınız ağzınızın içini inceleyecek ve çevresini hissedebilecektir. Ayrıca kanser öncesi veya malignite belirtileri için başınıza, yüzünüze ve boynunuza bakacaklar.
- Kazıma biyopsileri veya eksfolyatif sitoloji olarak da bilinen fırça biyopsileri: Sağlık uzmanları, kanser hücrelerini elde etmek için söz konusu alanı küçük bir fırça veya spatula kullanarak nazikçe kazır.
- İnsizyonel biyopsi: Sağlık uzmanınız, kanser testi için hücreler elde etmek amacıyla küçük miktarlarda doku alacaktır.
- Dolaylı laringoskopi ve faringoskopi: Sağlık uzmanınız, uzun ince bir sap (ses kutusu) üzerindeki küçük bir ayna kullanarak boğazınızı, dilinizin kökünü ve gırtlağınızın bir kısmını inceler.
- Direkt (esnek) faringoskopi ve laringoskopi: Boğazınızın ve ağzınızın aynaların göremediği kısımlarını incelemek için bir endoskop kullanılabilir. Bir endoskop, bir ışık ve görüntüleme merceği takılı ince, esnek bir tüptür.
Ağız kanserinin farklı evreleri var mı?
Teşhis testleri, bir malignitenin evresini belirlemeye yardımcı olur. Bir evre, bir kanserin yerini ve keşfedildiği alanın yüzeyini geliştirip geliştirmediğini veya ihlal edip etmediğini belirtir. Testler ayrıca kanserin vücudunuzun diğer bölgelerine yayılıp yayılmadığını da belirleyecektir.
Sağlık hizmeti sağlayıcıları, tedavi önermek ve iyileşme şansını tahmin etmek için evreleme bilgilerini kullanır.
TNM yöntemi oral maligniteleri evrelemek için kullanılır. T, birincil tümörün boyutunu ve yerini temsil eder. N, tümörün lenf bezlerinize göç edip etmediğini gösterir. M, tümörün vücudunuzun diğer bölgelerine yayıldığını gösterir.
Oral kavite kanserinin evreleri şu şekildedir:
- TI: Ağzınızdaki tümörün çapı 2 milimetreden büyük değil.
- T2: Tümörün çapı 2 santimetre veya daha küçük, ancak çapı 4 santimetreden fazla değil.
- T3: Tümörün çapı 4 cm’den fazladır.
Tıp uzmanları ağız (ağız) kanserini nasıl tedavi eder?
Ağız (ağız) kanseri için cerrahi, radyasyon tedavisi ve kemoterapi üç ana tedavi seçeneğidir. Alternatiflerinizin her birinin yan etkilerini yönetme amacını, yan etkilerini ve stratejilerini doktorunuzla tartışın.
Tedaviyi önermeden önce sağlık doktorunuz bir dizi kriteri değerlendirir. Bu unsurlar aşağıdaki gibidir:
- Sahip olduğunuz ağız kanseri türü.
- Orijinal bölgesinden ağzınızın, boğazınızın veya vücudunuzun diğer bölgelerine yayılmış ağız kanseriniz varsa.
- Genel sağlığınız.
- Yaşınız.
Ağız kanserini tedavi etmek için hangi prosedürler kullanılır?
Aşağıdakiler en yaygın ağız kanseri ameliyatlarıdır:
- Primer tümör cerrahisi, tümörlerin ağzınızdan veya boyun kesisinden çıkarılmasını içerir.
- Glossektomi: Dilinizin kısmen veya tamamen çıkarılması.
- Mandibulektomi: Bu, ağız kanserini çene kemiğinden çıkarmak için yapılan ameliyattır.
- Maksillektomi: Bu prosedür, ağzınızın kemik çatısı olan sert damağın bir kısmını veya tamamını çıkarır.
- Sentinel lenf nodu biyopsisi: Bu test, kanserin primer oral malignitenin ötesine yayılıp yayılmadığını belirler.
- Boyun diseksiyonu: Bu prosedür, lenf düğümlerini boynunuzdan çıkarır.
- Rekonstrüksiyon: Büyük doku bölümlerini çıkarmak için yapılan ameliyatın ardından, tümörün bıraktığı boşlukları kapatmak veya dudaklarınızın, dilinizin, damağınızın veya çenenizin bir kısmını eski haline getirmek için rekonstrüktif cerrahi yapılabilir. Rekonstrüktif cerrahi, bazı durumlarda vücudunuzun diğer bölgelerinden sağlıklı kemik ve doku alınarak yapılabilir.
Ağız kanseri için hangi alternatif tedaviler mevcuttur?
Cerrahi prosedürler, aşağıdakiler gibi diğer tedavilerle birleştirilebilir:
- Radyasyon tedavisi: Bu tedavi, kanser hücrelerini yok etmek veya gelişmesini önlemek için yüksek enerjili ışınlar kullanır. Radyasyon tedavisi doktorunuz tarafından diğer tedavilerle birleştirilebilir.
- Hedefe yönelik tedavi, normal hücrelere zarar vermeden belirli kanser hücre türlerini doğru bir şekilde tanımlamak ve yok etmek için ilaçlar veya başka maddeler kullanan bir kanser tedavisidir. Monoklonal antikorlar, laboratuvarda üretilen ve kanseri tedavi etmek için kullanılan bağışıklık sistemi proteinleridir.
- Kemoterapi: Doktorunuz, vücudunuzun büyük bölümünü etkileyen tedaviler dahil olmak üzere kanser hücrelerini ortadan kaldırmak için kanser önleyici ilaçlar kullanabilir.
- İmmünoterapi, hastalıkla savaşmak için bağışıklık sisteminizi kullanan bir kanser tedavisidir. Tedavi biyolojik tedavi olarak da bilinir.
Ağız kanseri olmamak için ne yapabilirim?
Ağız kanseri önlenebilir ve bu önlemede aktif bir rol oynayabilirsiniz. Aşağıdaki ipuçları ağız kanserini önlemenize yardımcı olabilir:
- Sigara içiyorsanız, tütün çiğniyorsanız veya nargile kullanıyorsanız, kullanmayı bırakmayı veya azaltmayı deneyin. Sigarayı bırakma programlarını doktorunuzla tartışın.
- Alkol İçmeyin.
- Güneş kreminizi getirmeyi unutmayın. Yüzünüze UV-AB güneş kremi ve güneş kremi uygulayın.
- İnsan papilloma virüsü aşısı yaptırın.
- Dengeli beslenin.
- Sık diş kontrolü yaptırın. 20-40 yaş arası kişiler her üç yılda bir ağız kanseri taraması, 40 yaş üstü kişiler ise yılda bir kez ağız kanseri taraması yaptırmalıdır.
Olası ağız kanserini tespit edebilir miyim?
Ağız kanserinin erken teşhisi, kanserin büyüme ve yayılma olasılığını azaltabilir. Aylık bir kendi kendine muayene, ağız kanserini erken teşhis etmenize yardımcı olabilir. Herhangi bir değişiklik veya olağandışı bir şey fark ederseniz, hemen diş hekiminizle iletişime geçin. Ağzınızda, boğazınızda ve boynunuzda ağız kanseri belirtilerini nasıl arayacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Dudaklarınızı, diş etlerinizi ve ağzınızın çatısını hissedin.
- Boynunuzda ve alt çenenizin altında topaklar veya şişmiş lenf düğümleri olup olmadığına bakın.
- Parlak bir ışık ve ayna ile ağzınızı inceleyin.
- Başınız geriye doğru eğikken damağınıza bakın.
- Ağzınızın içini, yanak astarını ve arka diş etlerini görmek için yanaklarınızı dışarı çekin.
- Dilinizin üstünü, altını ve yanlarını inceleyin. Ağzınızın tabanını görebilmek için dilinizi hafifçe geriye doğru itin.
Ağız kanseri teşhisi konulursa ne bekleyebilirim?
Ağız kanseri ağız kanseridir. Erken teşhis ve tedavi, diğer kanserlerde olduğu gibi, ağız kanserinin yayılma olasılığını azaltır. Oral kanser tedavisi gören kişilerin yaklaşık üçte biri yeni bir malignite kazanır. Ağız kanseri tedavisi gördüyseniz, takip muayenelerini sağlık uzmanınızla görüşün.
Ağız kanseri tedavimi bitirdikten sonra ne bekleyebilirim?
Ağız kanseri tedavisi gördüyseniz, doktorunuz size özel tedavinizin günlük yaşamınızı nasıl etkileyeceğini size söyleyecektir.
Örneğin bazı kişilerin ağız kanseri, tümörü dudaklarından veya ağızlarından alarak başarılı bir şekilde tedavi edilir. Ağız kanseri ilerlemiş biri ise daha farklı ve daha kapsamlı bir operasyon geçirmiş olacaktır, bu da ağzının veya çenesinin bir kısmının rekonstrüksiyonunu da kapsayabilir.
Koşullarınız ne olursa olsun, diş hekiminiz de dahil olmak üzere sağlık uzmanlarınızla düzenli takip seanslarına ihtiyacınız olabilir.
Ne zaman doktoruma danışmalıyım?
Ağzınızda iki hafta sonra geçmeyen yeni kronik yaralar veya pürüzlü yamalar gibi herhangi bir değişiklik gözlemlerseniz, sağlık uzmanınıza başvurmalısınız.
Doktoruma ne sormalıyım?
Aşağıdakiler, Doktorunuza sorabileceğiniz bazı genel sorulardır:
- Kanser öncesi ve kötü huylu ağız kanseri arasındaki fark nedir?
- Durumum geçici mi yoksa uzun vadeli mi?
- Kanserimin gelişmesine ne sebep olmuş olabilir?
- Ne tür testlere ihtiyacım olacak ve bunlar neleri içerecek?
- Yapılacak en iyi eylem planı nedir?
- Önerdiğiniz temel yaklaşıma alternatifleriniz nelerdir?
- Ameliyata ihtiyacım olursa rekonstrüktif cerrahiye de ihtiyaç duyacak mıyım?
- Bir doktora görünmeli miyim? Maliyeti ne olacak ve sigortam tarafından karşılanacak mı?
- Belirtilerimin geçmesi için ne yapabilirim?
- Tedaviye ve iyileşmeye yardımcı olmak için hangi diyet ve yaşam tarzı değişikliklerini yapabilirim?
Sonuç olarak
Ağız kanseri, erken teşhis edilirse başarılı bir şekilde tedavi edilebilen tehlikeli bir hastalıktır. Bu nedenle, diş hekiminizi yılda iki kez görmeye çalışmalı ve aylık bir kendi kendine muayene planlamalısınız. Ağız kanserini önlemenin en temel stratejilerinden biri tütün ürünlerini kullanmaktan kaçınmaktır. Bir kanser teşhisi korkutucu olabilir. Ancak yalnız olmadığınızı unutmayın. Ağız kanserinizi arkadaşlarınız ve ailenizle tartışırken size yardımcı olacak seçenekler hakkında sağlık uzmanlarınıza danışın. Bu yazı size yetmediyse, +9053467406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için bizi her zaman arayabilir veya WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.