Ağız kokusu sorunu dan Kurtulmak İçin Evde Yapabilecekleriniz
Nefesleri tamamen nötr olsa bile, bazı insanlar nefeslerinin kötü olduğundan emindir. Bazı insanların nefesi çok kötü ama bunun farkında değiller. Bırakın lezzetini değerlendirmek şöyle dursun, kendi nefesinizi algılamak bile zor olabilir.
Güvenebileceğiniz birinden, fazladan soğanlı bir ton balıklı sandviçi bitirdikten hemen sonra değil, tercihen gün ortasında size dürüst bir değerlendirme yapmasını isteyin.
Endişeleriniz doğrulanırsa ve nefes almakta güçlük çekiyorsanız, endişelenmeyin. Ağız kokusundan kurtulmaya yardımcı olan sayısız doğal çözüm vardır. Birkaç tanesine daha yakından odaklanalım.
ağız kokusu nedenleri
Bakteriler ağızda sürekli bulunduğundan, ağız kokusu genellikle ağızda başlar. Yemekten sonra yemek parçacıkları dişlerinize yapışır. Bu yiyecek artıkları, korkunç bir kokuya sahip kükürt bileşikleri üreten bakteri üremesini destekler.
Kötü diş hijyeni, ağız kokusunun en sık nedenidir. Düzenli olarak fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız, dişlerinizde oluşan ince bir mikrop tabakası olan plak oluşmaya devam eder ve ağzınızdaki bakteriler çoğalmaya devam eder. Plak, günde en az iki kez fırçalanarak temizlenmeden kötü bir koku yayar ve aynı zamanda kokulu bir süreç olan diş çürümesine neden olur.
Tüm yiyecekler dişlerinize sıkışabilir, ancak soğan ve sarımsak gibi bazılarının ağız kokusuna neden olma olasılığı daha yüksektir. Bu yemeklerin sindirimi
Tüm yiyecekler dişlerinize sıkışabilir, ancak soğan ve sarımsak gibi bazı yiyecekler daha sık ağız kokusuna neden olabilir. Bu yemekler sindirim sırasında kükürt bileşiklerini dolaşıma salmaktadır. Kan ciğerlerinize ulaştığında nefes alma yeteneğiniz etkilenir.
Ağız kokusu vakalarının %90’ından fazlasını oluştursa da, sorun bazen vücudun başka bir bölümünden kaynaklanabilir. Ekşi sıvının kısmi regürjitasyonuna neden olan asit reflü nedeni olabilir. Enfeksiyonlar, diyabetin yan etkileri ve böbrek yetmezliği diğer potansiyel nedenlerdir. Keto diyeti gibi yeni bir diyete başlamak da ağzınızdan belirli bir kokunun gelmesine neden olabilir.
ağız kokusu için evde tedavi
uygun diş bakımı
Çalışmalara göre, Güvenilir bir kaynağa göre, ağız kokusunun ana nedeni yanlış ağız hijyenidir. Sağlıklı bir ağzı korumak, plak oluşumundan kaçınmayı gerektirir. Günde en az iki kez dişlerinizi florürlü diş macunu ile iki dakika fırçalamalısınız.
Bazı insanlar için, diş çürümelerini ve ağız kokusunu önlemek için her yemekten sonra fırçalamak önemlidir. Günde en az bir kez diş ipi kullanarak, dişlerinize yapışan yiyecek parçacıklarında bakteri üremesini durdurabilirsiniz.
Ek olarak, bakteriler dil üzerinde birikerek hoş olmayan bir kokuya neden olabilir. Dil kazıyarak bu ince film tabakasından kurtulabilirsiniz. Günde en az bir kez dilinizi bir diş fırçası veya özel bir dil kazıyıcı ile kazıyın veya fırçalayın. Dilinizi temizlemenin faydaları hakkında daha fazla bilgi edinin.
Ananas suyu
Ananas suyu genellikle ağız kokusunu gidermenin en basit ve en etkili yolu olarak kabul edilir. Bu teoriyi destekleyecek bilimsel bir kanıt olmamasına rağmen, anekdotsal kanıtlar etkili olduğunu göstermektedir.
Her öğünün ardından bir bardak organik ananas suyu veya bir ananas dilimi üzerinde bir ila iki dakika çiğneme yapılmalıdır. Meyve ve meyve suyunda kalan şekeri çıkarmak için daha sonra ağzınızı çalkalamayı unutmayın.
Maydanoz
Ağız kokusu için yaygın bir geleneksel tedavi maydanozdur. Taze aroması ve yüksek klorofil içeriği nedeniyle koku giderici etkisi olabilir. Maydanoz, araştırmalara göre (insan nefesinde değil) kötü kükürt moleküllerini başarıyla etkisiz hale getirebilir.
Ağız kokusunu tedavi etmek için her yemekten sonra taze maydanoz yapraklarını çiğneyin veya internetten bir maydanoz besin takviyesi satın alın.
Su
Araştırma Güvenilir bir kaynağa göre, ağız kuruluğu sıklıkla ağız kokusuna neden olur. Tükürüğünüz ağzınızın sağlıklı ve temiz kalmasına yardımcı olur. Bakteriler onsuz büyür.
Uyurken ağzınız doğal olarak kuruduğundan, sabah nefesi genellikle daha kötüdür.
Vücudunuzu nemli tutarak ağız kuruluğunu önleyebilirsiniz. Su, gün boyunca tüketilecek en iyi içecektir – şekerli veya kafeinli içeceklerden kaçının. Her gün sekiz bardak veya daha fazlasını hedefleyin.
Çinko
Bazı gargaraların ve sakızların bir bileşeni olan çinko tuzları, ağız kokusunu azaltmada etkilidir. Nefesinizdeki kükürtlü kimyasalların miktarı çinko ile azaltılabilir. Araştırma Güvenilir Kaynaktan yapılan araştırmaya göre, çinko içeren bir solüsyonla düzenli olarak gargara yapmak, en az altı ay boyunca ağız kokusunun azalmasına yardımcı olabilir.
Ağız kuruluğu çekenler için yapılmış çinko içeren bir sakız deneyin. Ek olarak, çinko diyet takviyelerini çevrimiçi olarak veya mahalle eczanenizden satın alabilirsiniz.
yoğurt
Yoğurtta faydalı bir bakteri olan Lactobacillus bulunur. Bu faydalı bakteriler, vücudunuzun bağırsaklarınız da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda zararlı mikroplarla savaşmasına yardımcı olabilir.
Araştırmaya göre yoğurt, ağız kokusunun azalmasına da yardımcı olabilir. Bir araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 80’i altı hafta boyunca yoğurt yedikten sonra daha az ağız kokusu yaşadı. Yoğurdun probiyotikleri, ağız kokusunun ne kadar kötü olduğunu azaltmada etkilidir.
Ağız kokusuyla mücadele etmek için her gün en az bir porsiyon sade, yağsız yoğurt tüketilmelidir.
Yeşil çay
Ağız kokusu evde yeşil çay kullanılarak tedavi edilebilir. Güvenilir bir kaynaktan yapılan araştırmaya göre yeşil çay, nefesi geçici olarak iyileştirebilen antibakteriyel ve koku giderici özelliklere sahiptir. Bir fincan yeşil nane çayı nefesinizi tazelemenin en iyi yolu olabilir çünkü nanenin benzer faydaları vardır.
Yatmadan önce iki fincan çay yapın ve bütün gece buzdolabında bekletin. Soğutulmuş çayınızla bir su şişesini doldurun, ardından işe götürün. Tüm gün boyunca yavaş yavaş yudumlayın.
Portokal
Portakallar sadece besleyici bir tatlı yapmakla kalmaz, aynı zamanda ağız sağlığını da teşvik eder.
Kötü kokulu bakterileri uzaklaştırmak için yeterli tükürük üretmedikleri için birçok insanın nefesi kötüdür. Araştırmaya göre, C vitamini daha fazla tükürük üretmeye yardımcı olur ve bu da ağız kokusunun azalmasına yardımcı olabilir. Bu vitaminler portakalda bol miktarda bulunur.
Süt
Ağız kokusu için iyi bilinen bir çare süttür. Saygın bir kaynaktan yapılan araştırmaya göre, sarımsak yedikten sonra süt içmek “sarımsak” nefesinin kokusunu önemli ölçüde azaltabilir.
Bu tekniği kullanmak için sarımsak ve soğan gibi keskin yiyecekler içeren bir yemekten önce veya sonra bir bardak az yağlı veya tam yağlı süt dökün.
Anason veya rezene tohumu
Rezene ve anason tohumları yüzyıllardır nefesi tazelemek için kullanılmıştır. Kavrulmuş rezene tohumları, Hindistan’ın bazı bölgelerinde hala yemek sırasında kalan nefesi gidermek için “mukhwas” veya ağız spreyi olarak kullanılmaktadır. Hoş bir tada ve nefesi temiz kokulu bırakan kokulu esansiyel yağlara sahiptirler.
Rezene ve anason tohumlarını sade, kavrulmuş veya bal ile toz haline getirilmiş olarak tüketebilirsiniz. Rezene ve anason tohumları, çağlardan beri nefesi tazelemek için kullanılmıştır. Kavrulmuş rezene tohumları, Hindistan’ın bazı bölgelerinde hala yemek sırasında kalan nefesi gidermek için “mukhwas” veya ağız spreyi olarak kullanılmaktadır. Hoş bir tada ve nefesi temiz kokulu bırakan kokulu esansiyel yağlara sahiptirler.
Rezene ve anason tohumlarını sade, kavrulmuş veya balla toz haline getirilmiş olarak tüketebilirsiniz.
Elma
Güvenilir bir kaynağa göre, çiğ elmalar sarımsak kokusuyla etkili bir şekilde savaşır. Elmaların doğal bileşikleri, sarımsağın keskin bileşiklerini dengeler. Ağız kokusunu gidermek yerine kan dolaşımındaki bileşikleri nötralize ettiği için, bu özellikle sarımsak nefesi devam eden insanlar için yararlıdır.
Evde üretilen kabartma tozu gargarası
Yaygın olarak sodyum bikarbonat olarak bilinen kabartma tozunun ağız için etkili bir antimikrobiyal olduğu yapılan çalışmalarda kanıtlanmıştır. Araştırmaya göre, yüksek kabartma tozu konsantrasyonlarına sahip diş macunları ağız kokusunu etkili bir şekilde azaltır.
Ağız gargarası yapmak için 1 bardak ılık suya 2 çay kaşığı kabartma tozu ekleyin. Gargarayı tükürmeden önce, ağzınızda en az 30 saniye kuvvetlice çalkalayın.
ev yapımı sirkeli gargara
Asetik asit, sirkede bulunan bir tür doğal asittir. Asidik bir ortam bakterilerin büyümesini desteklemez, bu nedenle sirke içeren bir gargara bakteri üremesini ev yapımı sirkeli gargara
engelleyebilir.
1 bardak suya 2 yemek kaşığı beyaz veya elma sirkesi ekleyin. En az 30 saniye gargara yaptıktan sonra tükürün.
Ne zaman doktora görünmeli
Ağız kokusu vakalarının çoğu ağızdan kaynaklanır ve daha iyi diş hijyeni ile ele alınabilir.
Bununla birlikte, diğer durumlarda kötü nefes, böbrek yetmezliği, diyabetik ketoasidoz veya enfeksiyon gibi daha ciddi bir rahatsızlığın belirtisidir.
Ağız kokusu için ev ilaçları işe yaramazsa doktorunuza veya diş hekiminize danışın.
Ücretsiz danışmanlık için +90 536 740 6400 numaralı telefondan bizi her zaman arayabilir veya web sitemizdeki formu kullanarak randevu alabilirsiniz.