Apikektomi
Apikoektomiler rutin diş prosedürleri olarak kabul edilir. Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda bir dişi kurtarmak için sıklıkla yapılır. Bilmeniz gerekenler aşağıdaki gibidir.
Apikektomi Nedir?
Apikoektomi adı verilen yaygın bir diş ameliyatı, tacı yerinde bırakırken iltihaplı diş eti dokusunun ve dişin kök ucunun çıkarılmasını içerir. Kökünüzün ucu (veya ucu) olan apeks üzerinde çalışır ve bu nedenle sıklıkla kök ucu rezeksiyonu olarak adlandırılır.
Apikoektomiyi Kanal Tedavisinden Fark Eden Nedir?
Dişin iç pulpa dokusundaki şişlik ve enfeksiyonu gidermek için kanal tedavisi adı verilen bir operasyon kullanılır. Derin diş çürüğü ve apseler, tedavi edilmezse kemiğinize göç edebilen diş özü iltihabından kaynaklanır.
Kanal tedavisi sırasında dişinizin pulpası alınır, kök çevresindeki bölge temizlenir ve ardından dişe dolgu yapılarak mühürlenir. Hastalığı ve çürüğü dişinizi çekmeden tedavi etmek için.
Aksine, bir apikektomi sadece kökün ucunu ele alır ve tipik olarak kökü veya dişi çevreleyen dokuları tedavi etmek için bir kök kanalını takiben gerçekleştirilir.
Pikoektomiyi Ne Haklı Çıkarır?
Birkaç nedenden dolayı diş hekiminiz kök ucu ameliyatı yapacaktır. En yaygın olanı, daha önce kanal tedavisi görmüş bir dişi restore etmeye çalışmaktır.
Kök kanalları genellikle ömür boyu sürer, ancak bazen diş düzgün bir şekilde iyileşmez ve yeniden enfekte olur. Dişi kurtarmak ve çekimi önlemek için diş hekiminiz etkilenen dokuyu çıkarmak için apikektomi yapacaktır.
Bir kök ucu eksizyonu aşağıdakiler için de gerekli olabilir:
- kök kanalındaki kalsiyum birikintileri giderilmelidir
- Bir röntgenin ortaya çıkaramadığı sorunları bulun ve ele alın.
- Bir kırığı düzeltin.
- Bir dişi tedavi etmenin başka bir yolu yoksa, daha fazla kökle tedavi edin.
- Çarpık dişlere neden olan kemik kaybını tedavi edin.
- Delikli bir kökü çıkarın.
Apikoektomiler ayrıca çocuk diş hasarını tedavi etmek için sıklıkla kullanılır. Bu ameliyat, darbe sonucu çatlamış veya kırılmış bir dişi kurtarmaya yardımcı olabilir.
Apikal rezeksiyon nasıl yapılır?
Apikoektomi yaptırmadan önce dişlerinizin ve çenenizin röntgenlerini çekebilirsiniz. Bu, diş hekiminizin köklerin, mevcut kök kanallarının ve çevreleyen kemik ve dokuların durumunu gözlemlemesini sağlar.
Bölgeyi uyuşturmak için operasyon başlamadan önce ağzınıza bir miktar krem ve bir iğne gelecek. Diş etleri daha sonra diş hekiminiz tarafından dişin yakınında hafifçe delinecektir. Kemiği kontrol edecekler ve kontamine dokuları alacaklar.
Gerekirse, kökün ucunu keserler ve kök kanalının ucunu kapatmak için doldururlar. Daha sonra birkaç dikişle diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olunacaktır. Kemiğiniz eninde sonunda kökün etrafında iyileşir.
Apikal çıkarma ne kadar acı vericidir?
Kök ucu ameliyatından sonra çok az rahatsızlık hissedilir. Diş hekiminizin muayenehanesinde yapılan basit bir operasyon olduğu için genel anesteziye gerek yoktur. Ertesi gün, normalde kendi başınıza evinize gidebilir ve normal rutinlerinize devam edebilirsiniz.
Diş etleriniz kesilip dikildiği için ameliyattan sonra hafif bir kanama olması normaldir. Ancak, bu bir ila iki saat içinde durmalıdır. Kanamayı durdurmak ve kan akışını yavaşlatmak için başınız yukarıda olacak şekilde dinlenin.
İbuprofen, ağrı ve iltihaplanmayı kontrol etmenize yardımcı olabilecek bir anti-enflamatuardır. Bir enfeksiyonunuz varsa diş hekiminiz antibiyotik reçete edebilir. Öngörüldüğü gibi, onları al.
Dişlerinizi her zamanki gibi diş ipi ile temizleyebilir ve fırçalayabilirsiniz ancak dikişli bölgeden uzak durun. 24 saat sonra ağzınızı ılık tuzlu su ile nazikçe çalkalayabilirsiniz. Bu, alanı düzenli tutmaya yardımcı olacaktır. Yemekten sonra ve yatmadan önce bir bardak ılık su ve yarım çay kaşığı tuz ile durulayın.
Apikoektomi Ne Kadar Tehlikeli?
Kökünüz kaynaşmışsa veya diş tamir edilemeyecek durumdaysa, diş hekiminiz apikektomi yapmamaya karar verebilir. Bazı durumlarda dişinizin çekilmesi gerekebilir.
Apikoektomiler çok uzun süre devam edebilirken, hiçbir prosedür yüzde 100 kesin değildir. 2020 yılında yapılan bir araştırmaya göre apikektomilerin %75’i 13 yıl sonra iyi durumda kalmış ve ortalama 5 yıl sürmüştür. Başka bir araştırmaya göre, bir çocuğun hasarlı dişine yapılan apikektomi bir yıl sonra tamamen iyileşmişti.
Sonuç olarak
Kök ucu ameliyatı her zaman en iyi seçenek olmasa da, diş hekiminiz dişinizi korumak için bunu deneyebilir. Bu ameliyatın sizin için yararlı olup olmayacağını doktorunuzdan öğrenin. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +95367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.