Çene Ortognatik Cerrahi
Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene cerrahisi, üst çenenizi (maksilla) ve/veya alt çenenizi (mandibula) hizalamak için kullanılır. Ortognatik (“ortognatik”) çene cerrahisi tek seferlik bir işlem değildir. Ortodonti ile başlayan, ardından çene cerrahisi ve ardından tekrar ortodonti ile başlayana kadar birkaç aylık rehabilitasyon sürecidir.
Ortognatik (çene) ameliyatı tam olarak nedir?
Ortognatik cerrahi olarak da bilinen çene cerrahisi, üst ve alt çenelerinizi (mandibula) düzeltmeye yardımcı olan bir prosedürdür. Çeneleriniz düzgün bir şekilde hizalanmıyorsa, ısırmanızı etkileyebilir ve yemek yemeyi ve iletişim kurmayı zorlaştırabilir.
Ortognatik (“ortognatik”) cerrahi, bir dizi prosedürdür. Dişlerinizi çene cerrahisine hazırlamak için ortodontik tedavi, ameliyat, iyileşme ve ameliyattan sonra bir yıla kadar ek ortodontik tedavi içeren bir süreçtir. Genel olarak, çene cerrahisi prosedürü iki ila üç yıl sürebilir.
İnsanlarda çene kemiği sorunları nasıl olur?
Çene kemiği anormallikleri doğuştan olabilir (doğumda var olabilir) veya daha sonra çenenizi etkileyen travmalar veya diğer tıbbi hastalıklardan kaynaklanabilir.
Doğuştan çene sorunlarına bazı örnekler nelerdir?
Konjenital çene zorlukları, fazla ısırma gibi bireysel kaygılar olabilir veya Treacher Collins sendromu gibi daha büyük bir tıbbi hastalıkla ilişkilendirilebilir. İşte doğuştan çene sorunlarına birkaç örnek daha.
- Çapraz kapanış. Bu, alt dişlerinizden bazıları üst dişlerinizin önünde çıkıntı yaptığında meydana gelir.
- Altından ısırın.
- Açık kapanış. Ağzınızı kapattığınızda, birkaç diş bir araya gelmez ve bu da açık bir kapanışla sonuçlanır.
- Yarık dudak ve damak. Yüzünüz ve ağzınız normal gelişmediğinde, yarık damağınız var demektir.
- Pierre Robin dizisi. Pierre Robin sekansına sahip çocukların sıklıkla alt çeneleri dardır, bu da bebeklerin çiğnemesini veya nefes almasını zorlaştırır.
Çene sorunlarına neden olan bazı yaralanma veya tıbbi rahatsızlık örnekleri nelerdir?
- Yüzdeki kırıklar. Çene kırıkları, alt veya üst çenenizde (mandibula) (maksilla) meydana gelebilir. Bir nesne tarafından vurulmak veya yumruklanmak alt çenenizi paramparça edebilir. Düşerek, motorlu araç kazası geçirerek veya çarpılarak üst çenenizi kırabilirsiniz.
- Tümörler ve kistler. Radyasyon maruziyetini ele almak için sağlık uzmanları potansiyel olarak çene ameliyatı geçirebilir.
- Obstrüktif uyku apnesi (OSA). OSA, hava yolu kaslarınız, bademcikleriniz, diliniz veya ekstra dokularınız hava yolunuzu tıkadığında ve uyurken nefesinizin durmasına ve başlamasına neden olduğunda ortaya çıkar. OSA maksillomandibular ilerletme cerrahisi (MMA) ile tedavi edilir.
- Temporal mandibular eklem (TMJ) bozuklukları. Üst ve alt dişleriniz doğru şekilde hizalanmadığında meydana gelen yanlış bir kapanış TME’yi tetikleyebilir.
- Büyümede aksamalar. Bu, vücudunuzdaki aşırı büyüme hormonunun neden olduğu çenenizdeki değişiklikleri ifade eder. Aşırı hormon, üst ve/veya alt çeneniz de dahil olmak üzere dokularınızın anormal derecede büyümesine neden olur.
Çene ameliyatı olmadan önce nelere dikkat etmeliyim?
Çene ameliyatının neler başarabileceğini ve çene ameliyatı olduğunuzda neyin gerekli olduğunu anlamalısınız. Aklınızda yüzünüzün bir öncesi ve sonrası görüntüsü olabilir. Bunu yaparsanız, sağlık uzmanlarınıza gösterin. Onlara çene ameliyatı ile neyi başarmayı umduğunuzu söyleyin. Ancak herkesin çene problemleri kendine özgüdür. Sağlık uzmanlarınız, benzersiz sorunlarınızın yanı sıra neler bekleyebileceğinizi çözmek için önerilerini açıklayacaktır.
Sağlık uzmanlarının çene ameliyatı reçete ederken incelediği hususlardan biri de kişisel hedeflerinizdir. Ayrıca genel sağlığınızın yanı sıra çene durumunuzun neden olduğu belirli sağlık risklerini de değerlendirirler.
Ancak çene cerrahisi bir kerelik bir olay değildir. Bitirmesi yıllar sürebilecek uzun bir prosedür. Çene cerrahisini düşünürken, ameliyat öncesi ortodontiden iyileşmeye ve ameliyat sonrası ortodontiye kadar prosedür hakkında sorular sorun. Çene cerrahisinin neyi gerektirdiğini anlamak, uzun sürecek bir taahhüt için hazırlanmanıza yardımcı olabilir.
Bu prosedürden önce ne olur?
Çene ameliyatı önemli miktarda hazırlık gerektirir. Ameliyatınızı planlamak için sağlık uzmanınız tarafından bazı bilgiler istenmektedir. İşte bu bilgileri toplamak için kullanabilecekleri bazı testler ve prosedürler:
- Röntgenler.
- BT taramaları (bilgisayarlı tomografi).
- Dişlerinizin ve çenenizin görüntüleri.
- Bir diş modeli oluşturmak için diş ölçüleri alınır.
- Dişlerinizi de inceleyebilirler.
Çene ameliyatı öncesi ortodontik tedavi gerekecek mi?
Evet. Ortodontistiniz, yeni çenenize uyum sağlamak için ağzınızı ve dişlerinizi şekillendirecektir. Bunu başarmak için diş çekmek ve diğer dişlere diş teli takmak zorunda kalabilirler. Diş tellerine ihtiyacınız varsa, bunları büyük olasılıkla ameliyattan bir yıl önce, prosedürünüz boyunca ve sonrasında birkaç ay boyunca takacaksınız.
Çene ameliyatına hazırlanmak için yapabileceğim bir şey var mı?
Evet. Sağlık uzmanınız, yiyecek alımınızı büyük olasılıkla çiğnemeden tüketebileceğiniz sıvılarla sınırlayacaktır. Ameliyattan önce çorba, süt, besleyici içecekler ve bir blender ile sıvılaştırılabilecek meyve ve pişmiş sebzeleri saklamayı düşünün.
İşleminizden önce size genel anestezi verilecektir. Genel anestezi için hazırlanma konusunda doktorunuza danışın.
Çene ameliyatı çeşitleri nelerdir?
Çene cerrahisi, çenelerinizin çok fazla veya çok az dışarı çıkmasına neden olan sorunları düzelterek yüz hatlarınıza düzensiz bir görünüm verir. Çene cerrahisi üçe ayrılır:
- Maksilla osteotomisi. Bu ameliyat, üst çeneniz çok fazla veya çok az çıkıntı yaptığında yapılır. Maksiller osteotomi açık kapanış veya çapraz kapanışı tedavi etmek için de kullanılabilir.
- Mandibulanın osteotomisi. Bu operasyon, alt çeneniz çok fazla veya çok az çıkıntı yaptığında yapılır.
- Her iki çene de bir durumdan etkilendiğinde, prosedür iki taraflı osteotomi veya çift çene ameliyatı olarak bilinir.
Çene ameliyatından sonra ne olur?
Ameliyatınızdan sonra, sağlık uzmanlarınızın ilerlemenizi izleyebilmesi için hastanede bir ila dört gün kalmanız gerekebilir. Hastanedeyken ve iyileştikten sonra karşılaşabileceğiniz bazı şeyler şunlardır:
- Ameliyat sırasında sağlık uzmanınız ağzınıza plastik bir atel yerleştirecektir. Splint, ağız kaslarınızı yeni çene konumunuzla çalışmaya uygun hale getirmenize yardımcı olacaktır. Yemek yerken veya dişlerinizi temizlerken atel takmanız gerekir.
- Yüzünüz büyük ihtimalle şiş olacaktır. Başınız yüksekte uyuyacak ve şişme önleyici ilaç alacaksınız.
- Doktorunuz ağrıyı dindirmek ve sizi enfeksiyondan korumak için ilaç yazacaktır.
- İlk 24 saat boyunca, yüzünüzde 20 dakika açık, 10 dakika kapalı olacak şekilde buz torbası bulundurmanız gerekecektir.
- Birkaç hafta sürecek sıvı diyete başlayacaksınız.
- Ağzınızdaki şişlik ve atel nedeniyle insanlar sizi anlamakta güçlük çekebilir. Bu ağırlaştırıcı olabilir. Gerçekten mücadele ediyorsanız, doktorunuza bildirin. İletişim kurmanız için yollar önereceklerdir.
- Ameliyattan yaklaşık sekiz ay sonra, sağlık uzmanınız plastik ateli çıkaracaktır.
- Diş teliniz varsa, ameliyattan sonra altı ila dokuz ay daha takmanız gerekecektir.
- Diş telleriniz çıkarıldıktan sonra dişlerinizi yeni konumlarında tutmak için çıkarılabilir tutucular takmanız gerekecektir. Sağlık uzmanınız, tutucularınızı ne sıklıkta takmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır, ancak çoğu kişi bunları bir yıl boyunca sürekli olarak takar. Bunu takiben, tutucularınızı haftada birkaç gece takmanız gerekebilir.
Bu yöntemin faydaları nelerdir?
Çene cerrahisi, yanlış hizalanmış üst ve alt çenelerin neden olduğu zorlukları düzeltebilir. Ortodontik tedavi sorununuzu çözmediğinde, çene cerrahisi bir olasılık olabilir.
Çene cerrahisi ile ilişkili riskler ve komplikasyonlar nelerdir?
Çene ameliyatı, herhangi bir büyük ameliyat gibi bir takım tehlikeler taşır. Anestezi riskleri, kanama riski veya enfeksiyon riski gibi bazı tehlikeler cerrahide tipiktir. Diğer tehlikeler çene cerrahisine özeldir. Bu tehlikeler şunları içerir:
- Dişleriniz kırıldı.
- Kemikleriniz gerektiği gibi iyileşmiyor.
- Çene ekleminizle ilgili sorunlar yaşıyorsunuz.
- Ağzınızı istediğiniz kadar açamazsınız.
- Ameliyattan sonra yanaklarınız ve alt dudağınız uyuşacaktır.
- İlk ameliyatınızın çözemediği sorunları gidermek için ek ameliyat gerekebilir.
- Çene ameliyatı olmanızın nedeni olan orijinal ısırma sorununuz yeniden su yüzüne çıkabilir.
- Yaralarınız olabilir.
Çene ameliyatından kurtulmak ne kadar sürer?
Herkesin rehabilitasyonu benzersizdir, ancak bireylerin çoğu işe veya okula dönmeden önce haftalarca evde iyileşir. İyileşirken kısa yürüyüşler gibi mütevazı egzersizler yapabilirsiniz. Herhangi bir yeni egzersiz programına başlamadan önce doktorunuza danışın. İyileşmesi zaman alır. Çenenizin tamamen iyileşmesi bir yılı bulabilir.
Doktorumdan ne zaman randevu almalıyım?
Ameliyattan yaklaşık sekiz hafta sonra ağız atelinizi ve dikişlerinizi aldırmak için doktorunuzu göreceksiniz.
Hastaneye ne zaman gitmeliyim?
Aşağıdaki durumlarda hastaneye gitmelisiniz:
- Aniden nefesiniz kesilir.
- 100 Fahrenhayt dereceden (38,3 Santigrat derece) yüksek bir sıcaklığa sahip olun.
- İyileşmek yerine kötüleşen ağrınız varsa
- Ameliyat bölgenizden yeşil, pis kokulu bir akıntı olup olmadığına dikkat edin, özellikle koyu kırmızıysa veya dokunulamayacak kadar sıcaksa.
- Tekrarlayan kusma veya ishaliniz varsa.
- Yaralarınızı birbirine bağlayan dikişler ayrılıyor gibi görünüyor.
- Düşündüğünden daha fazla kanıyorsun.
Sonuç olarak
Çene ameliyatı olmayı düşünüyorsanız en önemli adım, kararınızdan emin olmaktır. Çene ameliyatı, hayatınızda birkaç hafta veya ay boyunca önemli aksamalara neden olabilecek önemli bir prosedürdür. Çene cerrahisinin sonuçlarını kavramayı kendinize borçlusunuz. Çene ameliyatınızdan ne bekleyeceğinizi de bilmelisiniz. Alternatiflerinizi ve beklentilerinizi sağlık hizmeti sağlayıcılarınızla tartışın. Önemli bir karar verdiğinizi anlayacaklar ve sorularınızı memnuniyetle yanıtlayacaklardır. Ayrıca çene cerrahisinin sizin için en iyi olup olmadığına karar vermeniz için yeterli zamanı da verecektir. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.