Diastema
Diastema dişlerinizin arasındaki boşluktur. Ağzınızdaki boşluklar herhangi bir yerde olabilir, ancak bunlar en yaygın olarak iki ön dişiniz arasındadır. Bu durum genellikle kozmetik bir sorundur, ancak diş eti hastalığından da kaynaklanabilir. Diş yapıştırma, porselen kaplamalar ve diş telleri diastema için tedavilerdir.
diastema nedir?
Diastema, diş boşluğu için kullanılan tıbbi terimdir. Ağzınızın herhangi bir yerinde boşluklar oluşabilse de, diastema en yaygın olarak iki ön dişiniz arasında bulunur (orta hat diasteması).
Dişlerinizin arasında küçük veya büyük boşluklar olabilir. Diastemanın ağız sağlığınız üzerinde nadiren olumsuz bir etkisi vardır. Ancak bazı durumlarda diş eti hastalığının habercisi olabilir.
Diastemadan kim etkilenir?
Diastema hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyen bir durumdur. Çocukların duruma sahip olma olasılığı daha yüksektir ve kalıcı (yetişkin) dişleri çıktıktan sonra dişleri arasındaki boşluklar kapanabilir.
Bazı popülasyonlar orta hat diastemasına (iki üst ön diş arasındaki boşluk) daha yatkındır. Örneğin, Afrika kökenli insanların diastemaya sahip olma olasılığı, beyaz veya Asya kökenli insanlara göre daha yüksektir.
Diastema normal kabul edilir mi?
Evet. Diastema, çoğu sağlık uzmanının normal diş gelişiminin bir varyasyonu olarak gördüğü yaygın bir durumdur.
Diastemanın ağız sağlığım üzerindeki etkisi nedir?
Diastema çoğu zaman ağız sağlığı için endişe kaynağı olmamalıdır. Dişlerinizin arasındaki boşluğa periodontitis neden oluyorsa, diş eti hastalığı tedavisine ihtiyacınız olabilir.
Diastemanın belirti ve semptomları nelerdir?
Diastemanın tek belirtisi dişlerinizin arasındaki boşluktur. Dişleriniz ve diş etleriniz sağlıklıysa genellikle başka semptomlar görülmez.
Diş eti hastalığı dişleriniz arasında bir boşluğa neden olduysa, ağrı, kızarıklık, şişlik veya diğer diş eti hastalığı semptomları yaşayabilirsiniz.
Diastema neyden kaynaklanır?
Birçok insan genetik olarak diastemaya eğilimlidir. Bu nedenle durum ailelerde koşabilir. Bunun nedeni şunlar olabilir:
- Diş eksikliği var.
- Diş boyutu çok küçük.
- Aşırı büyük bir frenum (dudağınızı diş etlerinize bağlayan bağ dokusu bandı).
Diastema bazı durumlarda anormal yutma refleksinin bir sonucu olarak gelişebilir. Örneğin yutkunduğunuzda, diliniz damağınıza baskı yapmalıdır. Öte yandan, dilinizi ön dişlerinize bastırırsanız, tekrarlayan baskı zamanla boşluk oluşmasına neden olabilir.
Dişler arasındaki boşluklar, bazı kişilerde ilerlemiş diş eti hastalığının bir sonucu olarak oluşabilir. Enfeksiyon çene kemiğinizi aşındırır ve bu durumda boşluklara ve dişlerin sallanmasına neden olur.
Diastema nasıl teşhis edilir?
Rutin bir diş muayenesi sırasında diş hekiminiz diastemayı tespit edebilir. Ek teste gerek yoktur.
Diastema için kozmetik tedaviler
Dişleriniz iyi durumdaysa ve sadece aralarındaki boşluğu kapatmak istiyorsanız, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli kozmetik diş tedavileri mevcuttur:
- Dişlerin yapıştırılması. Boşluğu kapatmak için diş hekiminiz diş renginde bir kompozit reçine malzemesi kullanacaktır. Daha sonra dişlerinize doğal bir görünüm kazandırmak için şekillendirilir ve parlatılır.
- Porselen kaplamalar. Bunlar, dişlerinizin ön yüzeylerine kalıcı olarak yapıştırılan özel yapım seramik kabuklardır. Daha düzgün bir görünüm için dişler arasındaki boşlukları kapatabilirler.
- Diş telleri. Boşluk büyükse, dişlerinizi fiziksel olarak birbirine yaklaştırmak için diş telleri veya şeffaf ortodontik hizalayıcılar gerekebilir. (Çoğu durumda, diş hekiminiz diastemayı diş teli kullanmadan düzeltebilir.)
- Dudağınızı diş etlerinize bağlayan bir doku bandı, oral frenum olarak bilinir. Bu doku çok kalınsa, dişlerinizi birbirinden ayırabilir ve bir boşluğa neden olabilir. Bu doku bandı bir frenektomi sırasında serbest bırakılır. Frenektomi sıklıkla diş yapıştırma veya kaplamalar gibi başka bir kozmetik prosedürle birlikte yapılır.
- Diş köprüsü. Dişlerinizin arasındaki boşluk eksik bir dişten kaynaklanıyorsa, diş hekiminiz size köprü yaptırmanızı önerebilir. Köprü yapabilmek için boşluğun her iki yanında sağlıklı iki dişinizin olması gerekir. Bu dişler, yeni restorasyonunuz için çapa görevi görecek şekilde değiştirilecektir.
- Diş implantı. Bir diş köprüsü gibi bir implant, eksik bir dişin yerini alır. Öte yandan bir diş implantı, komşu dişleri değiştirme ihtiyacını ortadan kaldırır. İmplant, eksik bir diş kökünün yerini alan yivlere sahip bir titanyum posttur. Diş kronu, onu eski haline getirmek ve iyileştikten sonra dişleriniz arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılır.
Diastema için diş eti hastalığı tedavileri
Diastema diş eti hastalığından kaynaklanıyorsa, zararlı bakterileri ortadan kaldırmak için önce periodontal tedaviye ihtiyacınız olacaktır. Enfeksiyon kontrol altına alındıktan sonra, dişlerinizin arasındaki boşluğu kapatmak için yukarıda sıralanan kozmetik tedavilerden birini seçebilirsiniz.
Tipik sakız tedavileri şunları içerir:
- Kök planlaması ve ölçeklendirme. Hafif diş eti hastalığınız varsa, diş hekiminiz diş taşı temizliği ve diş temizliği olan kök düzeltme önerebilir. Normal bir temizliğe benzer, ancak uyuşmuş olacaksınız, böylece sağlayıcınız diş etlerinizin altındaki bakterilere ulaşabilir.
- Diş flep cerrahisi. Orta ila ileri düzeyde diş eti hastalığınız varsa diş eti ameliyatı gerekebilir. Bu prosedür sırasında, periodontistiniz diş eti hattınız boyunca bir kesi yapar ve ardından dişlerinizin köklerini görebilmeleri için diş etlerinizi geçici olarak geriye doğru hareket ettirir. Diş kökleriniz iyice temizlendikten sonra diş etleriniz yeniden konumlandırılır ve yerine dikilir (dikilir). Bir dişin çevresinde kemik kaybınız varsa, cerrahınız kemik dokusunun yenilenmesine yardımcı olmak için bir diş kemiği grefti yerleştirebilir.
Diastemayı önleyebilir miyim?
Diastemaya genetik neden olduğunda, bunu önlemenin bir yolu yoktur. Bu sadece ebeveynlerinizden veya büyükanne ve büyükbabalarınızdan size geçen bir özellik.
Bununla birlikte, iyi bir ağız hijyeni uygulayarak ve düzenli temizlik ve muayeneler için diş hekiminizi ziyaret ederek enfeksiyonla ilişkili diastema riskinizi azaltabilirsiniz. Kızarıklık, şişlik, kanama veya diğer diş eti hastalığı belirtileri fark ederseniz hemen diş hekiminizden randevu alın.
Bir diastemam varsa ne bekleyebilirim?
Diastemaya enfeksiyon neden olmadıkça endişelenmeye gerek yoktur. Ağız sağlığınıza olumsuz bir etkisi yoktur. Nitekim birçok insan dişlerinin arasındaki boşluğu güzelliğin ayırt edici bir özelliği olarak benimsemiştir.
Dişleriniz arasındaki boşluğu kapatmayı tercih ediyorsanız, kozmetik hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olacak çok sayıda tedavi seçeneği vardır.
Diastema yaşla birlikte kötüleşir mi?
Diaastema sağlıklı bir ağızda yaşla birlikte kötüleşmemelidir. Dişleriniz arasında genişleyen bir boşluk fark ederseniz, diş eti hastalığının bir sonucu olabileceğinden diş hekiminize danışın.
Diş hekimimden ne zaman randevu almalıyım?
Dişlerinizin arasındaki boşluk sizi rahatsız ediyorsa diş hekiminizden randevu alın. Tedavi seçeneklerinizi sizinle birlikte derinlemesine inceleyebilirler.
Genel olarak, diş hekiminizle en az altı ayda bir düzenli diş muayeneleri ve temizlikleri planlayın.
Sonuç olarak
Çoğu durumda, diastema endişe nedeni değildir. Ağız sağlığınız veya işleviniz üzerinde hiçbir etkisi yoktur. Aslında, dünyadaki birçok kültür, dişlerinizin arasındaki boşluğu bir güzellik işareti olarak kabul eder. Bu boşluğu kapatmayı tercih ederseniz, estetik diş tedavileri, arzuladığınız sağlıklı, güzel ve uzun ömürlü gülümsemeye kavuşmanıza yardımcı olabilir. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.