Diş ampütasyon

Diş ampütasyon istanbul basaksehir kayasehir dental clinic

Diş ampütasyon

diş ampütasyon, bir dişin kuronundan ve köklerinden tüm pulpayı çıkaran bir tedavidir. Bağ dokusu, kan damarları ve sinirleri içeren yumuşak iç malzeme pulpa olarak bilinir.

 

Bazen “bebek kökü kanalı” olarak bilinen pulpektomi, çocuklarda ciddi şekilde hastalıklı bir süt (birincil) dişi kurtarmak için yaygın olarak yapılır. diş ampütasyon, kalıcı dişler için kök kanal cerrahisinde ilk adımdır.

 

Kök kanalı ve pulpektomi karşılaştırması

diş ampütasyon, taç ve köklerden tüm pulpanın cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Diş daha sonra vücut tarafından emilecek olan biyouyumlu malzeme ile doldurulur. Süt dişlerinde sıklıkla yapılır.

Bir kök kanalı diş ampütasyon ile başlar, ancak diş daha sonra kalıcı bir dolgu veya kaplama ile doldurulur. Sıklıkla daimi dişlerde yapılır.

diş ampütasyon, aşağıdaki basit adımlar izlenerek tek bir ziyarette tamamlanabilir:

  1. Çevredeki enfeksiyon belirtilerini araştırmak ve kök kanal şeklini incelemek için röntgen çekilir.
  2. Bölgeyi uyuşturmak için lokal anestezik uygulanır.
  3. Dişin içine açılmış bir deliği vardır.
  4. Pulpanın tamamını çıkarmak için küçük dişçilik aletleri kullanılır.
  5. Diş, dolguya hazırlanmadan önce temizlenir ve dezenfekte edilir.
  6. Dişi doldurmak için emilebilir malzeme kullanılır.

Bir kök kanalı normalde diş hekimine birden fazla ziyaret gerektirir. Bir pulpektomide olduğu gibi, pulpa çıkarıldıktan sonra tüm kök kanal sistemi temizlenir, şekillendirilir, doldurulur ve kapatılır. Büyük olasılıkla size geçici bir taç verilecek ve kalıcı bir dolgu ve kaplama için geri dönmeniz istenecektir.

 

diş ampütasyon ne zaman yapılmalıdır?

diş ampütasyon, hastalık veya travma nedeniyle büyük ölçüde hasar görmüş bir süt dişini kurtarmayı amaçlayan cerrahi bir prosedürdür. Bebek dişleri böyle bir diş operasyonunu gerektirecek kadar gerekli görünmese de, diş ampütasyon için geçerli nedenler vardır.

 

Süt dişi kalıcı diş için yer açıyor. Erken diş kaybı aşağıdaki gibi sorunlara neden olabilir:

 

çiğneme zorlukları Konuşma geliştirme sorunları

bitişik dişlerin boşluğa kayması, kalıcı diş hizalamasını değiştirmesi (bu, temizlenmesi zor olan çarpık, aşırı kalabalık dişlere yol açabilir)

Kalıcı diş sürmeye başladığında, diş ampütasyon sonrası dişi doldurmak için kullanılan materyalin vücut tarafından geri emilmesi beklenir.

 

Kısmi diş ampütasyon tam olarak nedir?

diş ampütasyon, bir dişin üst odacığından ve köklerinden tüm pulpanın çıkarılmasıdır. Diş hekimi, pulpanın sadece hasarlı kısmı veya dişin üst odasındaki pulpanın tamamı köklere değmeden çıkarıldığında kısmi diş ampütasyon gerçekleştirir.

Yaralı pulpa çıkarıldıktan sonra diş temizlenir, sterilize edilir ve doldurulur.

Kısmi diş ampütasyon genellikle diş ampütasyon veya pulpa tedavisi olarak adlandırılır. Dişteki hasar küçük olduğunda, bu ameliyat bir olasılık olabilir.

 

Bir diş ampütasyon kaçınılabilir mi?

Diş minesi çürükten etkilendiğinde diş ampütasyon yapılır. İyi diş hijyeni uygulayarak, çürümeyi önleyebilirsiniz:

 

  1. Dişlerinizi (veya çocuğunuzun dişlerini) günde en az iki kez fırçalayın.
  2. Şeker ve asitleri yıkamak için yemeklerden önce ve sonra su için.
  3. Şekerli içecekler yerine su veya süt kullanılmalıdır.
  4. Düzenli olarak inceleyin. Bozulmanın erken tespiti, rutin bir dolgu ile diş ampütasyon arasındaki fark anlamına gelebilir.
  5. Diş çürüğü ayrıca travmadan da kaynaklanabilir. Bir ağız koruyucu takmak, spor aktivitesi sırasında yaralanma olasılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Ağız yaralanmasından sonra diş hekiminizden randevu alın.

 

Ekstraksiyon ve diş ampütasyon

Diş önemli ölçüde hasar görmüşse veya köklerin kendisi tehlikedeyse, diş ampütasyon mümkün olmayabilir. Bu, diş özellikle diş eti çizgisinin altında çatladığında ortaya çıkabilir. Bir çocuğun dişi zaten gevşekse, diş ampütasyon yerine çekim tercih edilen seçenek olabilir.

 

Çocuğun süt dişinin çekilmesi gerekiyorsa diş hekimi kalıcı diş gelene kadar yer tutucu yerleştirebilir.

 

Bir diş ampütasyonden Sonra İyileşme

Siz veya çocuğunuz mümkün olan en kısa sürede normal faaliyetlerine devam edebilmelisiniz. Anestezik uyuşma geçene kadar hiçbir şey yemeyin.

Diş ciddi şekilde enfekte ise diş hekimi tarafından antibiyotik verilebilir. Diş görünse ve kendini daha iyi hissetse bile hepsini al. Birkaç gün boyunca dişin etrafındaki bölge hafif şiş ve hassas olabilir, bu nedenle reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçları alabilirsiniz.

Dişlerinizi her zamanki gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, diş hekiminize başvurun:

birkaç günden fazla süren ağrı

diş çevresinde yeni iltihaplanma veya enfeksiyon semptomları, sıcağa ve soğuğa karşı artan hassasiyet, dişi çiğneyememe

  • artan rahatsızlık
  • Birkaç günden fazla süren ağrı
  • dişi çevreleyen taze iltihaplanma veya enfeksiyon belirtileri
  • Sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet artıyor.
  • bir dişi çiğneyememek

Süt dişinde bir diş ampütasyon , kalıcı diş çıkana kadar dişi yerinde tutmak için yeterli olmalıdır. Kalıcı dişlerde düzenli diş muayeneleri sorunları erken tespit edebilir. Gelecekte kalıcı bir taç gerekebilir.

 

Sonuç olarak

diş ampütasyon , ağır şekilde yaralanmış bir dişi, tipik olarak bir süt dişini kurtarmak için kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bir süt dişini kurtarmak her zaman gerekli veya mümkün değildir. Ancak durum gerektirdiğinde diş ampütasyon , süt dişi çok erken kaybedildiğinde ortaya çıkabilecek çiğneme, konuşma ve aşırı kalabalık sorunları önleyebilir. Bir diş hekimi, dişin sağlıklı olup olmadığını ve diş ampütasyonun en iyi çözüm olup olmadığını belirleyebilir. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp