Diş Bonding
Bonding, diş renginde olan kompozit reçine kullanılarak gülüşünüzü iyileştiren kozmetik bir cerrahidir. Bu tedavi, yontma, boşlukları doldurmak veya bir dişin şeklini ve rengini değiştirmek için kullanılabilir. Porselen kaplamalar gibi diğer kozmetik diş prosedürlerinin aksine diş Bonding tamamen geri dönüşümlüdür.
Diş bonding: Bu nedir?
Gülüşünüzü iyileştirmek için kullanılan bir kozmetik diş hekimliği prosedürü, aynı zamanda kompozit yapıştırma veya diş bonding olarak da bilinen diş bonding işlemidir. Diş hekiminiz işlem sırasında etkilenen dişlerin boyutunu, şeklini veya rengini değiştirmek için diş renginde reçine kullanacaktır.
Bonding ne zaman uygulanmalı?
Bonding uygulaması ile gülüşünüz kozmetik olarak güzelleştirilebilir. Diş renginde kompozit rezin tedavide şu amaçlarla kullanılır:
- Diş çatlaklarını veya talaşlarını kapatın.
- Diş lekelerini kapatmak için.
- Dişlerinizin arasındaki boşlukları doldurun.
- Dişlerinizin uzunluğunu artırın.
- dişlerinizin görünümünü değiştirin.
Bonding ve restoratif diş hekimliği, aynı kompozit reçine malzemesini şu amaçlarla kullanır:
- Boşlukları doldurun.
- Eski, göze hoş görünmeyen gümüş diş dolgularını estetik açıdan daha hoş olanlarla değiştirin.
- Diş eti çekilmesi nedeniyle açığa çıkan diş köklerinin güvenliğini sağlayın.
Diş bonding yaygın mıdır?
Dental kozmetik yapıştırma oldukça popülerdir. Hatta günümüzde diş hekimlerinin en düzenli yaptığı operasyonlardan biridir.
Bonding ve kaplamalar arasındaki fark nedir?
Porselen kaplamalar, dişlerinizin ön kısımlarına uyacak şekilde oluşturulan seramik kaplamalardır. Diş hekiminizin doğal dişlerinizi takmak için genellikle bir miktar emayeyi çıkarması gerekir. Porselen kaplamalar kurulumdan sonra çıkarılamaz. Her 10 ila 20 yılda bir değiştirilmeleri gerekecek.
Öte yandan, diş bonding, büyük miktarda diş minesinin çıkarılmasını gerektiremez. Böylece, bağlanma tamamen geri dönüşümlüdür. Her üç ila on yılda bir muhtemelen rötuşlar gerekli olacaktır.
Diş hekimleri bazen “kompozit kaplamalar” terimini kullanırlar. Bu, diş hekiminizin dişinizin yüzeyini kompozit reçine ile tamamen kapladığı zamandır.
Dişlerin yapıştırılmasından önce ne olur?
Bonding yapmadan önce diş hekiminiz sizinle oturacak ve kozmetik hedeflerinizi gözden geçirecektir. Ameliyat için kalifiye olduğunuzdan emin olmak için ayrıca diş röntgeni çekerler ve dişlerinizi ve diş etlerinizi incelerler. Genellikle ciddi diş çürüğü, diş eti hastalığı veya diğer ağız sağlığı bozuklukları gibi ciddi ağız sağlığı sorunlarınızı tedavi ederek başlamalısınız.
Bonding sırasında neler olur?
Diş hekiminiz, diş bonding işlemi boyunca aşağıdakileri gerçekleştirecektir:
- Gölge seçimi. Diş hekiminiz tarafından doğal dişinizin rengine çok benzeyen bir kompozit rezin materyali bir renk skalası kullanılarak seçilir.
- Dişlerinizi hazırlayın. Dişinizin yüzeyi pürüzlendirilir ve ardından sıvı bir yumuşatıcı uygulanır. Bu işlemler, bağlayıcı maddenin dişinize yapışmasına yardımcı olur.
- Kompozit reçine maddesini uygulayın. Macun benzeri reçine malzemesi uygulanır, şekillendirilir ve gerekli şekle getirilir.
- Maddeyi iyileştirin. Kompozit reçine daha sonra özel bir kürleme ışığı kullanılarak sertleştirilerek dişinizin yüzeyine “bağlanır”.
- O dişi parlatın. Son olarak, diş hekiminiz gerekli olan son dakika değişikliklerini yapacak ve dişinizi doğal görünen bir parlaklığa kavuşturacaktır.
Her bir dişin operasyonu bitirmesi 30 ile 60 dakika arasında sürer.
Diş bonding acıyor mu?
Diş hekiminiz dişinizin içindeki ağrıyı algılayan sinire çok yakın çalışmadığından, diş bonding genellikle rahatsız edici değildir. Diş bonding tipik olarak anestezi gerektirmez. Bonding ameliyatından sonra, bazı kişiler kısa süreli hassasiyet yaşayabilir. Reçetesiz satılan ağrı kesiciler bu rahatsızlığı hafifletebilir.
Diş bonding ardından ne gelir?
Dişlerin yapıştırılmasından sonra iyi bir ağız hijyeninin sağlanması, sağlıklı ve çekici bir ağız için çok önemlidir. Dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamak için florürlü diş macunu ve yumuşak bir diş fırçası kullanın ve günde bir kez diş ipi kullanın. Ayrıca temizlik ve kontroller için düzenli olarak diş hekimine gitmelisiniz.
Bonding dişlerin avantajları nelerdir?
Estetik diş bonding diğer kozmetik prosedürlerle karşılaştırıldığında birçok avantajı vardır. Örnek olarak, süreç şöyledir:
- Minimal invaziv. Diş bonding , porselen kaplamalar ve diş kronlarının aksine normalde diş minesinin çıkarılmasına ihtiyaç duymaz.
- Uygun maliyetli. En uygun fiyatlı estetik diş işlemlerinden biri de diş kaplamadır.
- Çok yönlü. Bonding, çentikler, çatlaklar, boşluklar ve renk değişikliği gibi çeşitli kozmetik kusurları gizleme özelliğine sahiptir.
- hızlı ve pratik Diğer kozmetik prosedürler, kaplamalar ve kuronlar gibi birkaç randevu gerektirir. Bonding, yalnızca bir diş hekimi ziyareti gerektiren bir prosedürdür.
Dişlerinizi bonding dezavantajları nelerdir?
Bonding materyali orta derecede leke tutmaz olmasına rağmen, porselen restorasyonlar dental bonding materyalinden daha fazla leke tutmaz. Bonding’in bir diğer dezavantajı da kaplama veya kron gibi diğer restoratif tedaviler kadar uzun kalmamasıdır. Ek olarak, zamanla, yapıştırma malzemeleri kırılabilir.
Bonding, genel olarak küçük kozmetik ayarlamalar için mükemmel bir seçenektir. Daha dramatik bir iyileşme görmeyi umuyorsanız, porselen kaplamalar da dahil olmak üzere diğer prosedürler sizin için daha uygun olabilir.
Diş teli takıldıktan sonra iyileşme ne kadar sürer?
Diş bonding için herhangi bir kesinti gerekmez. Diş hekiminizin muayenehanesinden çıkar çıkmaz, tüm olağan faaliyetlerinize devam edebilirsiniz.
Bonding sonrası dişlerin daha fazla bakıma ihtiyacı var mı?
Hayır. Sadece iyi bir ağız hijyeni sağlayın. Günde en az iki kez diş fırçalama, günlük diş ipi kullanımı ve rutin diş kontrolleri ve temizlikleri önerilir.
Tırnak yemek, kalem çiğnemek veya dişlerinizle bir şeyler açmak gibi davranışlardan kaçınmak, bağlayıcı materyaller kırılabileceği için hayati önem taşır. Yapıştırılmış bir dişte pürüzlü kenarlar fark ederseniz veya ısırdığınızda dişinizde tuhaf bir his varsa diş hekiminizi arayın.
Diş bonding ne kadar sürer?
Bonding malzemelerinin dayanıklılığı, ağız hijyeniniz ve tedavi edilen diş sayısı gibi çeşitli faktörler tarafından belirlenir. Öte yandan, yapıştırma malzemesi, rötuş yapılması veya değiştirilmesi gerekmeden önce tipik olarak üç ila on yıl sürer.
Bonding dişleriniz için sağlıklı mı?
Bonding, genel olarak, ağız sağlığınız için herhangi bir tehlike oluşturmaz. Sağlıklı dişleriniz ve diş etleriniz varsa kesinlikle güvenlidir.
Kapsamlı diş çürüğü, diş eti hastalığı veya diğer ciddi ağız sağlığı sorunlarınız varsa, diş bağını denemeden önce başka tedaviler uygulamanız gerekebilir.
Diş teli kalıcı mıdır?
Hayır. Diş minesinin çıkarılmasına gerek olmadığı için her an geri dönülebilir.
Diş hekimimden ne zaman randevu almalıyım?
Dişlerinizin görünümüyle ilgili ufalanma, çatlak, renk değişikliği veya başka endişeleriniz varsa diş hekiminizden randevu alın. Kozmetik hedeflerinizi sizinle tartışabilir ve ihtiyaçlarınızı karşılamak için özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturabilirler.
Isırığınız “tuhaf” geliyorsa, yakın zamanda kozmetik diş bağı yaptırdıysanız diş hekiminize görünün. Bu sorunu hızlı bir randevuda çözebilirler.
Sonuç olarak
Çipler, boşluklar, çatlaklar veya renk solması gibi kozmetik kusurlar gülümsemenizi gölgeleyebilir ve kendinizi güvensiz hissetmenize neden olabilir. Bonding, gülüşünüzün dengesini ve düzenliliğini iyileştirebilen hızlı ve kolay bir tedavidir. Sizin için doğru olup olmadığını görmek için diş hekiminizle konuşun. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.