Diş dolguları nedir

Diş dolguları nedir

Diş dolguları nedir?

Diş dolguları nedir, dişleri restore etmek veya düzeltmek için kullanılan metaller, polimerler, cam veya diğer maddelerden yapılmış bir veya iki parçalı yapılardır. Dolgular sıklıkla boşlukları veya diş hekiminiz tarafından çürüme nedeniyle çıkarılan diş bölgelerini “doldurmak” için kullanılır. Ek olarak, kırık veya çatlamış (tırnak yemek veya diş gıcırdatma gibi) gibi kullanımdan zarar görmüş dişleri eski haline getirmek için dolgulardan yararlanılır.

 

Diş dolgusu yapmak için hangi maddeler kullanılır?

diş dolgu malzemeleri şunlardan oluşur:

  • Altın.
  • Porselen.
  • Gümüş amalgamı (gümüş, kalay, çinko ve bakır ile karıştırılmış cıva içerir).
  • Kompozit reçine dolgular diş renginde, plastik ve cam malzemelerden yapılır.

İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayacak dolgu çeşidi, çürüğün yeri ve ciddiyetine, dolgu malzemesinin maliyetine, sigorta kapsamınıza ve diş hekiminizin önerisine bağlıdır.

 

Farklı dolgu malzemelerinin avantaj ve dezavantajları var mıdır?

Evet. Çeşitli diş dolgu malzemelerinin bazı yararları ve sakıncaları şunlardır:

 

Avantajlar:

  • Altın: Bazıları altının güzel bir görünüme sahip olduğunu ve en az 10 ila 15 yıl dayandığını iddia eder.
  • Gümüş dolgular (amalgamlar): Kompozit dolgulardan daha ucuzdur, en az 10-15 yıl kalıcıdır.
  • Çevre dişlerin rengiyle uyumlu olan kompozit dolgular, diş renginde dolgular olarak bilinir. Sıklıkla kavite dolguları dışındaki onarımlar için kullanılırlar ve bazı durumlarda amalgam dolgulara göre daha az diş çekimi gerektirirler.
  • Porselen ve seramikler, kompozit reçineden yapılan malzemelere göre daha uzun ömürlüdür ve leke tutmaz.
  • Cam iyonomerleri yapmak için akrilik ve belirli bir tür cam kullanılır. Çoğunlukla diş eti çizgisinin altındaki dolgular için kullanıldığında florür salınır ve ek diş çürümelerini önlemeye yardımcı olabilir.

 

Dezavantajları:

  • Altın: Diğer malzemelerden daha maliyetlidir, birden fazla ziyaret gerektirebilir.
  • Gümüş: Daha geniş bir genleşme ve büzülme aralığı nedeniyle, bir dolguyu barındıracak kadar büyük, kavite büyüklüğünde bir açıklık oluşturmak için daha fazla dişin çıkarılmasını gerektirebilir. Ayrıca çevredeki diş yapısına grimsi bir renk verir ve dişte çatlak ve kırılma riskini artırır. Bazı durumlarda alerjiye de neden olabilir.
  • Diş renginde bir kompozit dolgu, amalgam dolgunun iki katına kadar mal olabilir, uygulanması daha uzun sürer, daha fazla ziyaret gerektirir ve (diğer malzemelerin 10 ila 15 yıllık sürelerinin aksine) en az beş yıl dayanır. Ayrıca yerleştirildiği yere bağlı olarak dişi parçalayabilir.
  • Seramikler: Altın kadar pahalı olabilirler.
  • Cam iyonomer: Kompozit dolgularla hemen hemen aynı maliyete sahiptir, beş yıl veya daha kısa sürer, kompozit reçineden daha zayıftır ve aşınmaya ve kırılmaya karşı daha hassastır.

 

Dolaylı dolgular: Bunlar nelerdir?

Dolaylı dolgular, bir diş laboratuvarında oluşturulmaları ve iki ziyarette yerleştirilmeleri gerekmesi dışında, kompozit veya diş renginde dolgularla karşılaştırılabilir. Bir dolguyu sürdürmek için yeterli diş yapınız olmadığında, ancak dişiniz bir taç gerektirecek kadar kötü yaralanmamışsa, indirekt dolgular bir seçenek olabilir.

İlk ziyaret sırasında moloz veya eski bir dolgu çıkarılır. Sabitlenen dişin ve çevresindeki dişlerin konturunu yakalamak için ölçü alınır. Dolaylı dolgu, künye kullanılarak bir diş laboratuvarında oluşturulur. Restorasyonunuz oluşturulurken dişi güvende tutmak için geçici bir dolgu (aşağıda açıklanmıştır) yerleştirilir. İkinci randevuda geçici dolgu alınır ve diş hekimi indirekt restorasyonun uyumunu kontrol eder. Uyum tatmin ediciyse, çimento ile yerine oturtulacaktır.

İnlay ve onlay, indirekt dolguların iki farklı çeşididir.

  • Dolgular, dişin tüm çiğneme yüzeyini çıkıntılar (yumrular) içinde kapladıkları için dolgulara benzerler.
  • Onleyler bir veya daha fazla tüberkülü kaplar ve inleylerden daha büyüktür. Onlay’lere zaman zaman kısmi kronlar denir.

 

İnley ve onleyler, geleneksel dolgulardan daha güçlüdür ve 30 yıla kadar daha uzun ömürlüdür. Diş renginde olan porselen, altın veya kompozit reçineden yapılabilirler. Diş yapısı, inley ve onleylerle zayıflatılır, ancak geleneksel dolgulardan çok daha az.

 

Direkt inley ve onleyler ile indirekt inley ve onleyler arasındaki tek fark, direkt inley ve onleylerin diş hekimi muayenehanesinde oluşturulması ve tek seansta uygulanabilmesidir. Halen mevcut olan sağlam diş yapısının miktarı ve estetik kaygılar, kullanılan inley veya onley tipini belirler.

 

Neden geçici dolguya ihtiyaç duyayım ve bu nedir?

Kısa parçaların dolgulara ihtiyacı olabilir:

 

Dolgunuzun birden fazla randevu gerektirmesi durumunda. Örneğin altın dolguları yerleştirmeden önce veya kompozit malzemelerde yapılan dolgular için.

Bir kök kanalından sonra.

pulpanın tahriş olması durumunda, dişin sinirine “sakinleşmesi” için zamanı tanımak.

Acil diş bakımı yapılması gerekir (diş ağrısını gidermek gibi).

Geçici olması amaçlı dolgular tam olarak geçicidir. Bir ay içinde genellikle yıpranırlar, kırılırlar veya düşerler. Geçici dolgunuzu kalıcı dolgu ile değiştirmek için randevunuzu almayı unutmayın. Aksi takdirde dişiniz enfeksiyon kapabilir veya başka sorunları yaşayabilirsiniz.

 

Bir dişi doldurmak için hangi işlemler gereklidir?

İlk olarak, hekim dişinizin dişin etrafındakileri uyuşturmak için lokal anestezi kullanacaktır. Daha sonra, bozulan bölge bir matkap, havalı aşındırma aleti veya lazer kullanılarak giderilecektir. Diş hekiminizin konfor düzeyi, eğitimi ve belirli bir ekipman parçasına yaptığı yatırımın yanı sıra çürüğün yeri ve ciddiyeti, alet kararında değerlendiriyor.

Çürük düzeltme işleminin ardından, diş hekiminizin çürümesinin tamamının giderilip giderilmediğini görmek için inceleyecek veya test yapacak. Diş hekiminiz, dolguya yer açmak için çürüğü çıkardıktan sonra yaşayanların bakteri ve kalıntılarından temizleyecektir. Diş hekiminiz, çürük köke yakınsa siniri korumak için başlangıçta cam iyonomer, kompozit mücevher veya başka bir parça tarafından yapılmış bir astar yerleştirebilir. Dolguyu yerleştirdikten sonra, diş hekiminiz genellikle dolguyu parlatır ve tamamlar.

Diş rengindeki dolgular için aşağıdaki ek bölümleri içerir. Çürük temizlendikten ve diş hekiminiz tarafından bölge temizlendikten sonra diş rengindeki materyal katmanlar halinde konur. Daha sonra her katmanı, onu “iyileştiren” veya sertleştiren belirli bir bölümünü maruz bırakır. Diş hekiminiz, çok havalandırma cihazını geçirdikten sonra istenen sonucu elde etmek için kompozit malzemeyi kalıplayacak, fazla malzemeyi kesecek ve bitmiş olarak cilalayacaktır.

 

Gümüş amalgamdan yapılan dolgular güvenli midir?

FDA, çeşitli halk sağlığı hizmetleri ve Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) gümüş (cıva bazlı) amalgam dolguların güvenli olduğunu kabul etmektedir. Ancak, FDA yakın zamanda bazı bileşenler amalgam dolgu kullanımıyla ilgili tavsiyesini değiştirmiştir. Aşağıdaki kişiler, potansiyel civa buharı sağlık sonuçları açısından daha fazla risk altında olabilecekleri için, mümkün olduğunda bu dolguları almaktan kaçınmaları iddia ediyorlar.

  • Hamile anneler ve gelişmekte olan fetüsleri en fazla risk altındadır.
  • hamile hamile planlayan hamile kadınlar.
  • Yeni doğanlar ve emziren anneler.
  • *, özellikle altı yaşın altındakiler.
  • kuşlar Parkinson hastalığı, multipl skleroz veya Alzheimer hastalığı gibi dolaşım rahatsızlıkları olan kişiler
  • aşılamaları düzgün çalışman kişiler.
  • cıva veya diğer dental amalgam hatlarına karşı hassas veya aşındırıcı olan kişiler.

FDA, yüksek bireylerde diş amalgamının iyi durumda olması halinde çıkarılmasını önermez ve bunun cıva buharına maruz kalmasını artıracağını ve olumlu olanlardan daha fazla olumsuz etkiye sahip olmayı iddia eder.

 

Dolgulu dişlerime nasıl bakmalıyım?

Dolgularınızı iyi durumda tutmak için uygun ağız hijyeni alışkanlıklarınızı sürdürmelisiniz:

  • düzenli olarak yılda iki kez diş hekiminde temizlik.
  • Dişlerinizi fırçalamak için florürlü diş macunu kullanın.
  • Her gün en az bir kez diş ipi kullanın.

 

diş hekiminize zarar

  • Dişiniz oldukça hassastır.
  • Keskin bir kenar algılarınız vardır.
  • Bir dolguda çatlak veya dolgunun bir parçası eksikse bunu görün.

Diş hekiminizin dolgularınızdan biri kırılmış veya “sızdırıyor” olabileceğini düşünürse (dolgunun kenarlarında dişe oturduğunda, dolgu ve diş derinliğindeki tortular ve tükürük sızarak çürümeye neden olabilir), o yapacak röntgen çekecektir.

 

Diş dolgusundan sonra diş hassasiyetinin artmasına neden olan nedir?

Bir dolgunun yerleştirilmesinden sonra diş hassasiyeti oldukça tipiktir. Dişleriniz soğuğa, tatlı yiyeceklere, havaya, basınca veya havanın kendisine karşı hassas olabilir. Birkaç hafta içinde, hassasiyet tipik olarak kendi kendine kaybolur. O zamana kadar hassasiyetin kaynağından kaçının. Tipik olarak, ağrı kesici almanıza gerek yoktur.

 

Hassasiyet iki ila dört hafta sonra devam ederse veya dişiniz özellikle hassassa, diş hekiminizden randevu alın. Hassasiyet giderici bir diş macunu kullanılmasını, dişe hassasiyet giderici bir kimyasal sürülmesini ve hatta kanal tedavisi önerilmesini önerebilir.

 

Neden diş dolgumun yakınında rahatsızlık hissediyorum?

Diş dolgusu sonrası ağrının çeşitli nedenleri vardır. Her birinin ayrı bir kökeni vardır.

 

  • Dolgu araya girdiği için ısırmak acı verir. Dolguyu değiştirmek için diş hekiminizi tekrar ziyaret edin.
  • Ağrınız büyük olasılıkla iki farklı metal yüzeyin dişlerinizle temasından kaynaklanmaktadır (örneğin, yeni doldurulmuş bir dişteki gümüş amalgam ve temas ettiği başka bir dişteki altın kaplama). Kısa bir süre içinde bu ağrı kendi kendine kaybolmalıdır.
  • Diş ağrısına benzeyen ağrı: Çürük diş özüne çok derin bir seviyede ulaşmışsa bu ağrı gelişebilir. Bu “diş ağrısı” reaksiyonu, dokunun sağlıksız olduğunu ve bir kök kanalının gerekli olduğunu gösterebilir.
  • Doldurulan diş dışındaki dişlerde rahatsızlık veya hassasiyet olarak yansıyan ağrıdır. Muhtemelen diş probleminiz yoktur. Doldurulmuş diş, sadece diğer dişlere yaşadığı “ağrı sinyallerini” gönderiyor. Bir veya iki hafta boyunca ağrı kendi kendine kaybolmalıdır.

 

Bir diş dolgusunun ne zaman ve neden değiştirilmesi gerekebilir?

Diş dolguları, üç ana nedenden biri için değiştirilmesini gerektirebilir.

  • Diş dolguları aşınabilir, ufalanabilir veya normal aşınma altında kırılabilir ve yeme, gıcırdatma veya diş sıkma nedeniyle yırtılabilir. Dolgunuzun bozulduğunu fark edemeseniz bile, diş hekiminizle sık sık kontrole gitmeniz, restorasyonlarınızda herhangi bir sorun olup olmadığını görmelerini sağlayacaktır.
  • Bir dolgu başarısız olduğunda, bozulma başlar: Diş çürümesine neden olan yiyecek kırıntıları ve mikroplar, dolgu ile diş minesi arasındaki bariyer tehlikeye girerse dolgulara nüfuz edebilir. O zaman o dişin daha fazla çürümesi tehlikesiyle karşı karşıya kalırsınız. Tedavi edilmeyen çürük, diş özüne bulaşarak diş apsesi ile sonuçlanabilir.
  • Büyük dolgu ve/veya bozulma Mevcut dolgu masifse veya tekrarlayan çürük şiddetliyse, yeni bir dolguyu desteklemek için yeterli diş yapısı kalmayabilir. Bazı durumlarda, diş hekiminiz dolgu yerine kuron kullanmak zorunda kalabilir.

 

Neden yeni bir dolgu aniden düşüyor?

Yetersiz kavite preparasyonu, preparasyonun restorasyon yerleştirilmeden önce kontaminasyonu veya bir restorasyonun bir ısırma veya çiğneme stresi ile kırılmış olması, sızıntı yapan yeni dolguların nedenleri olabilir. Çoğu zaman, hayatta kalan dişin çürümesi veya kırılması, eski restorasyonların kaybolmasına neden olur.

 

Amalgam dolgulara alerji olabilir mi?

Şimdiye kadar 100’den az vaka belgelenmiş olmasına rağmen, bu muhtemeldir. Amalgam onarımında kullanılan cıva veya metallerden biri, bu olağan dışı durumlarda alerjik reaksiyonun nedeni olabilir. Deri döküntüleri ve kaşıntı, tıpkı bir amalgam alerjisinin semptomları gibi, geleneksel bir deri alerjisinin yaygın semptomlarıdır. Bir amalgama karşı alerjik bir reaksiyon yaşadıysanız, tıbbi bir durumunuz veya ailenizde metal alerjisi öyküsü olması muhtemeldir. Alerji tespit edildikten sonra farklı bir onarıcı madde uygulanabilir.

Sonuç olarak

Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Share:

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp