Diş Eti Kanaması
Diş eti kanamasına eğilimli misiniz? Yanlış fırçalama veya diş ipi kullanmama gibi basit bir şeyden kaynaklanabilir. Ya da bu durum araştırmanız gereken bir sağlık sorununun belirtisi olabilir.
Tipik Nedenler
Aşağıdakilerden herhangi biri mevcutsa:
- Diş eti iltihabı varsa
- Çok sert veya yeterince yumuşak olmayan diş fırçaları kullanıyorsanız
- Diş etleriniz yeni diş ipi rutininize henüz alışmadıysa
- Kan sulandırıcılar gibi belli başlı ilaçları kullanıyorsanız
- Hamileliğin bir sonucu olarak diş etlerinizde iltihap varsa
- Ağızda sorunlu kaplamalar veya protezler varsa
- Hatalı diş restorasyonları varsa
diş eti iltihabı
Diş eti kanaması diş eti iltihabının göstergesidir.. Diş eti çizginizde plak birikmesi, diş eti hastalığına neden olur.
Bu durumda diş etleri kırmızı, ödemli, iltihaplı bir hal alır. Dişlerinizi fırçalarken kanayabilirler.
Dişlerinize gereken özeni göstererek bu sorundan kurtulabilirsiniz. Her gün diş ipi kullanmalı, dişlerinizi günde iki kez fırçalamalı, her gün antimikrobiyal gargara kullanmalı ve sık sık diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz.
Periodontitis
Periodontitis olarak da bilinen periodontal hastalık, diş etleri tedavi edilmezse dişlerinizi destekleyen kemik ve çevre dokuya zarar veren kronik bir hastalıktır.
Periodontitisiniz varsa diş etleriniz şişebilir, enfekte olabilir ve dişlerinizi saran kemik zamanla eriyerek dişlerinizin sallanmasına sebep olabilir.
Periodontal hastalık, kolayca kanayan diş etlerinin nedeni olabilir. Ek olarak, ağızda kötü bir koku, ağızda hoş olmayan bir tat, dişlerinizin birbirine yapışma şeklinde bir değişiklik ve kırmızı, şiş, ağrılı diş etleri yaşayabilirsiniz.
Periodontal hastalık tedavi edilmezse dişlerinizin bir kısmını kaybetme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.
Diyabet
Kanayan veya şişen diş etleri, tip 1 veya tip 2 diyabetin göstergesi olabilir.
Bu duruma sahipseniz diş eti hastalığı gibi enfeksiyonlara yakalanma olasılığınız daha yüksektir çünkü ağzınız mikropları savuşturmada daha az etkilidir. Diyabetle ilişkili yüksek kan şekeri seviyeleri, vücudunuzun iyileşme yeteneğini engeller ve bu da diş eti hastalığını şiddetlendirebilir.
Lösemi
Diş eti kanaması malignite lösemisinin varlığını gösterebilir.
Vücudunuzun trombositleri kanamayı durdurmaya yardımcı olur. Düşük trombosit sayınız lösemi olduğunuzu gösterir. Sonuç olarak, diş etleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzun çeşitli bölgelerindeki kanamayı durdurmakta zorlanacaksınız.
trombositopeni
Diş etlerinizi fırçaladığınızda kanıyorsa ve kanama kendi kendine durmuyorsa trombositopeni veya tahriş olmuş diş etleriniz olabilir.
Bu rahatsızlığınız varsa vücudunuz kan pıhtılaşmasına neden olacak kadar trombosit üretmeyebilir. Bu, diş etleriniz de dahil olmak üzere vücudunuzda aşırı kanamaya neden olabilir.
Von Willebrand hastalığı veya hemofili
Küçük bir kesik veya diş bakımına ihtiyaç duyduğunuzda şiddetli kanama yaşarsanız veya diş etleriniz çok kanıyorsa, hemofili veya von Willebrand hastalığı gibi bir durumun göstergesi olabilir.
Bu rahatsızlıklar kanınızın normal şekilde pıhtılaşmasını engellediği için diş eti kanaması yaşayabilirsiniz.
Yetersiz C Vitamini
Bu vitamin, dokunuzun büyümesine ve onarımına yardımcı olur. Yaraları tedavi ederken aynı zamanda kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirir.
Vücudunuzda C vitamini eksikliği varsa yorgunluk ve sinirlilik yaşayabilirsiniz. Ayrıca zamanla şişmiş, kanayan diş etleriniz de gelişebilir.
iskorbüt
Nadirdir, ancak vücudunuzdaki ciddi bir C vitamini eksikliği, yetersiz beslenmeye bağlı bir durum olan iskorbüte neden olabilir. Uyuşuk hale gelebilir, anemi geliştirebilir ve sonuç olarak cilt kanaması yaşayabilirsiniz.
Diş eti kanaması yaygın bir iskorbüt belirtisidir.
yetersiz K vitamini
Diş etleriniz çok kanıyor gibi görünüyorsa, yeterli K vitamini almıyor olabilirsiniz.
Bu vitamin sağlıklı kan pıhtılaşmasına yardımcı olur. Ek olarak, kemiklerinize fayda sağlar. Diyetinizden yeterince almazsanız veya vücudunuz onu düzgün bir şekilde ememezse, kanama sorunlarına neden olabilir.
Sonuç olarak
Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizden randevu alabilirsiniz.