Diş hassasiyeti

diş hassasiyeti istanbul diş kliniği başakşehir kayaşehir diş kiniği

diş hassasiyeti

Sıcak, soğuk, tatlı, ekşi yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, hatta soğuk havanın solunması sonucu diş hassasiyeti oluşabilir. Keskin, ani ağrı, diş sinir uçlarının derinliklerine vurabilir. Florür, duyarsızlaştırıcı diş macunu ve diş yapıştırma tedavileridir.

 

Diş hassasiyeti tam olarak nedir?

Diş rahatsızlığı normalde dişlerinizin altındaki tabaka olan dentin açığa çıktığında ortaya çıkar. Bu, erozyon (aşınma ve yıpranma) ve diş eti çekilmesinin (diş eti dokunuzun dişlerinizden çekilerek kökleri açığa çıkarması) sonucu oluşabilir.

Sert mine ile kaplı olmayan diş kökleri, dişinizin ortasına (pulsa) giden binlerce mikroskobik tübül içerir. Bu diş tübülleri (veya kanalları), sıcak, soğuk veya tatlı yiyecek gibi uyaranların dişinizdeki sinire ulaşarak ağrıya neden olmasına izin verir.

Diş hassasiyeti ayrıca çürükler, diş eti hastalığı veya hasarlı bir diş gibi başka bir sorunun işareti olabilir.

 

Ani diş hassasiyeti neden olur?

Birçok neden, hassas dişlerin gelişimine katkıda bulunabilir, örneğin:

 

Çok sert fırçalamak: Çok sert fırçalamak veya sert kıllı bir diş fırçası kullanmak, mineyi aşındırabilir ve zamanla dentini açığa çıkarabilir. Ayrıca diş eti çekilmesine de yol açabilir (diş eti dokularınız dişlerinizden çekildiğinde).

Diş eti çekilmesi: Bazı insanlar ince diş eti dokusuyla doğarlar. Periodontal hastalık da bazı hastalarda diş eti çekilmesine neden olabilir. Diş eti çekilmesi, diş eti dokusu dişlerden çekilerek kökleri açığa çıkardığında meydana gelir.

Diş eti hastalığı: Hassasiyet, doğrudan dişin sinirine bağlanan kök yüzeyini açığa çıkaran destekleyici bağların kaybından kaynaklanabilir.

Çatlak dişler: Plaktan gelen bakteriler, yontulmuş veya çatlamış bir dişin özüne girerek tahrişe neden olabilir.

Dişlerinizi gıcırdatmak veya sıkmak mineyi aşındırabilir ve alttaki dentini açığa çıkarabilir.

Diş beyazlatma ürünleri: Bunlar diş hassasiyeti için önemli faktörlerdir. Gülüşünüzü aydınlatmak istiyorsanız, hassas dişler için diş beyazlatma hakkında diş hekiminizle konuşun.

Yaş: En hassas dişler 25 ile 30 yaşları arasındadır.

Plak oluşumu: Kök yüzeylerinde plak birikimi hassasiyete neden olabilir.

Gargara kullanımı: Bazı tezgah üstü gargaralar, dentini (dişin orta tabakası) açığa çıkardıysanız, diş hassasiyetini artırabilen asitler içerir. Asitler dişin dentin tabakasına daha fazla zarar verir. Dentin hassasiyetiniz varsa, diş hekiminize nötr bir florür solüsyonu kullanmasını sorun.

Asitli yiyecekler şunları içerir: Turunçgiller, domates, turşu ve çay gibi asidik yiyecekler düzenli olarak tüketilirse diş minesinin aşınmasına neden olabilir.

Son diş prosedürleri şunları içerir: dolgular, diş temizleme ve diş restorasyonu implantasyonu, rahatsız edici dişlere neden olabilir. Dental prosedür hassasiyeti geçicidir ve normalde dört ila altı hafta içinde kaybolur.

 

Hassas diş enfeksiyon belirtisi midir?

Hayır, her zaman değil. Diş hassasiyeti, diş aşınması (aşınma ve yıpranma) veya diş eti çekilmesinden kaynaklanabilir. Bununla birlikte, hasarlı veya enfekte bir dişinizin olduğunu da gösterebilir. Bir enfeksiyondan kaynaklanan ağrı hafif ve ağrılı veya şiddetli ve zonklayıcı olabilir.

Gitmeyen önemli diş hassasiyetiniz varsa, daha fazla talimat için hemen diş hekiminizle iletişime geçin.

 

Hassas diş ağrısından kurtulmak mümkün mü?

Evet. Diş hassasiyeti, bazı durumlarda, özellikle de dolgu veya kanal tedavisi gibi yeni bir diş ameliyatının sonucuysa, kendi kendine düzelebilir. Diş hassasiyetiniz devam ediyor ve geçmiyorsa bir diş hekimine danışın. Emaye yontma veya açıkta diş kökleri olabilir. Bazı durumlarda, sorunu çözmek için tedaviye ihtiyacınız olabilir.

 

Hassas diş ağrısından nasıl kurtulabilirsiniz?

Tedavi altta yatan nedene göre belirlenir. Kalıcı diş hassasiyeti veya rahatsızlığı yaşarsanız, diş hekiminizden randevu alın. Tedavi önermeden önce önemli koşulları ekarte etmeleri gerekecek.

 

Düzenli aşınma ve yıpranma nedeniyle diş hassasiyeti yaşama şansınızı azaltmak için şu adımları izleyin:

Hassasiyet giderici diş macunu kullanın: Hassas dişler için çeşitli diş macunu markaları mevcuttur. Düzenli kullanım hassasiyette azalmaya neden olmalıdır. Size en uygun ürünü bulmak için birkaç farklı markayı denemeniz gerekebilir. Başka bir ipucu: yatmadan önce, parmağınızla veya bir Q-tip ile açıkta kalan diş köklerine ince bir tabaka diş macunu sürün. Florürlü diş macunu kullanın.

İyi ağız hijyeni sağlayın: Dişlerinizin ve ağzınızın tüm kısımlarını iyice temizlemek için uygun fırçalama ve diş ipi kullanma prosedürlerini kullanmaya devam edin.

 

Yumuşak kıllı bir diş fırçası kullanın: Bu, diş yüzeyinde diş fırçası aşınmasını ve diş eti rahatsızlığını azaltır.

Ne yediğinize dikkat edin: Çok asitli gıdaları sık sık yemek, diş minesini kademeli olarak parçalayabilir ve dentini açığa çıkarabilir. Ayrıca duyarlılığı şiddetlendirebilir ve bir ağrı tepkisi başlatabilirler.

Florürlü diş ürünleri kullanın: Günlük olarak florürlü ağız çalkalama suyu kullanmak hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Diş hekiminizle evde bakım ürünleri hakkında bilgi alın.

Diş gıcırdatmaktan kaçının: Dişlerinizi gıcırdatıyor veya sıkıyorsanız, geceleri bir ağız koruyucu takın.

Sık diş hekimi ziyaretlerini sürdürün: Düzenli uzman muayeneleri, temizlik ve florür tedavileri alın.

 

Hala rahatsızlık yaşıyorsanız diş hekiminize danışın. Aşağıdakilerin kullanımı gibi bazı diş prosedürleri:

  • Açıkta kalan kök yüzeylerinin dental bonding ile kaplanması.
  • Açıkta kalan kök yüzeylerine florürlü vernikler uygulanır.
  • Açıkta kalan kök yüzeyini korumak için dentin patları kullanılır.

 

Diş hassasiyeti konusunda diş hekimime ne zaman başvurmalıyım?

Aşağıdakilere karşı hassas dişleriniz varsa diş hekiminizden randevu alın:

  • Soğuk.
  • Sıcaklık.
  • tatlılar

 

Diş hekimime hangi soruları sormalıyım?

  1. Hassas dişlerimin sebebi nedir?
  2. Hassas dişlerim için tedaviye ihtiyacım var mı?
  3. Gelecekteki diş hassasiyetini önleyebilecek herhangi bir tedavi var mı?
  4. Reçetesiz satılan ilaçlardan hangilerini önerirsiniz?
  5. Dişlerimi ne sıklıkla temizletmeliyim?

 

Sonuç olarak

Diş hassasiyeti, aşınmış mine, açıkta kalan kökler, boşluklar, çatlaklar ve hatta son diş tedavileri gibi çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Sebep, tedaviye ihtiyacınız olup olmadığını belirler. Hafif derecede hassas dişler, hassasiyet giderici diş macunu ve düzenli ağız bakımı ile tedavi edilebilir. Diş eti çekilmesi, boşluklar veya hasarlı dişlerin neden olduğu ciddi diş hassasiyeti için tedavi gerekebilir. Diş hekiminiz, hassas dişlerinize neyin sebep olduğunu anlamanıza ve tedavi önermenize yardımcı olabilir. Bu yazı size yetmediyse +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için bizi arayabilir veya WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Share:

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp