Diş köprüsü
Ön dişler de dahil olmak üzere eksik dişleriniz varsa, bir diş köprüsü dişlerinizin görünümünü ve işlevini geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurur. Sizin için doğru olup olmadığını görmek için bir diş hekimine danışın.
Diş köprüsü tam olarak nedir?
Bir diş köprüsü, bir veya daha fazla eksik dişin bıraktığı boşluğu bir veya daha fazla yapay (sahte) dişle doldurabilir. Bir köprü tipik olarak yerine yapıştırılır ve eksik dişin her iki tarafındaki kuronlardan veya köprüyü (sahte diş) destekleyen dişlerden yapılır.
Diş köprüsüne kim ihtiyaç duyar?
Eksik dişiniz veya dişleriniz varsa, diş köprüleri yardımcı olabilir. Diş çürüğü, diş eti hastalığı ve yaralanma, diş eksikliğinin en yaygın nedenleridir. Doğuştan bir rahatsızlığın sonucu olarak eksik dişlerle de doğmuş olabilirsiniz. Bir diş köprüsü, eksik dişlerin her iki tarafında sağlıklı dişler gerektirir.
Diş köprüsünün amacı nedir?
Dişleriniz işbirliği yapar. Bir diş kaybedilirse, komşu dişler boş alana hareket edebilir. Karşı çenenizin dişleri de boşluğa doğru yukarı ve aşağı hareket edebilir. Bu, şunlarla sonuçlanabilir:
- Isırık sorunları.
- Çiğneme sorunları.
- Dişleriniz ve çeneniz üzerindeki ek baskıdan kaynaklanan ağrı.
- Görünüşünüz veya gülüşünüz hakkında öz-bilinç.
Bir diş köprüsü neye benziyor?
Klasik bir diş köprüsü şunları içerir:
- Abutment dişler: Bir diş hekimi tarafından boşluğun her iki yanındaki dişlere iki kuron yerleştirilir. Bu sabitleyici veya destekleyici dişler, doğal dişler veya diş implantları olabilir.
- Pontikler: Kronlar arasındaki boşluğu dolduran takma diş (veya dişler).
Ne tür diş köprüleri var?
Köprüler dört türe ayrılır:
- Geleneksel sabit köprü: Bu, en yaygın köprü türüdür. Dolgu dişi veya dişlerle birbirine bağlanan iki veya daha fazla kurondan oluşur. Köprü kronlar tarafından yerinde tutulur. Geleneksel köprüleri inşa etmek için metal, metale kaynaşmış porselen veya seramik kullanılır.
- Konsol köprü: Pontik, bu köprü tipinde yalnızca bir dayanak dişine bağlanır. Bu, boşluğun yalnızca bir tarafında dişleri olan kişiler için bir seçenektir.
- Maryland köprüsü: Ön dişleriniz eksikse, bir Maryland diş köprüsüne (reçine bağlı köprü) ihtiyacınız olabilir. Bir çerçeve ile bir arada tutulan metal veya seramik dişlere kaynaşmış porselenden yapılmıştır. Her iki taraftaki köprü kanatları mevcut dişlerinize bağlanır.
- İmplant destekli köprü: Bu köprü “geleneksel sabit köprü”ye benzer, ancak dişlere yapıştırılmak yerine implantlarla yerinde tutulur.
Diş köprüsü yerine başka ne kullanabilirim?
Bazı kişiler, kısmi protezler olarak bilinen çıkarılabilir takma dişleri tercih eder. Onları temizlemek için çıkarırsınız. Diş implantı için de iyi bir aday olabilirsiniz. Çenenize cerrahi olarak bir implant yerleştirilir. Diş hekiminiz sizin için en iyi hareket tarzı konusunda size tavsiyede bulunabilir.
Diş implantlarına ihtiyacım var mı?
Diş hekiminiz bazı durumlarda köprü yerine diş implantı önerebilir. Bir diş laboratuvarı, ağzınızdan alınan bir izlenimden yeni dişler üretir. İmplant bir cerrah tarafından çenenize yerleştirilir. İmplantlar çene kemiği ile bütünleşir ve zamanla yeni dişlere bağlanır. İmplantların bir avantajı da komşu dişlerden destek gerektirmemesidir.
Diş köprüsü ne kadar yaygındır?
Diş köprüleri, eksik dişlerin yerine konması için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Uzun yıllar diş hekimleri bunları kullandı.
Düzenli bir diş köprüsü prosedürü sırasında ne olur?
Tipik olarak, en az iki ziyarete ihtiyacınız olacak:
- Destek diş hazırlığı: Sağlık uzmanınız, ilk ziyaretinizde destek dişlerini yeniden şekillendirir. Taç için yer açmak için bir miktar emaye ve dentini kaldıracaklar.
- Ölçüler: Sağlayıcınız dişlerinizin ölçülerini alacak veya dişlerinizin dijital taramasını yapacaktır. Kalıp veya tarama, bir diş laboratuvarı tarafından köprünüzü, takma dişlerinizi ve kronlarınızı oluşturmak için bir model olarak kullanılır. Laboratuvar köprünüzü oluştururken, ağzınızın açıkta kalan bölgelerini korumak için geçici bir köprünüz olacak.
- Kalıcı köprünün yerleştirilmesi: İkinci ziyaretinizde sağlayıcınız geçici köprüyü kaldırır ve kalıcı köprü ile değiştirir. Sağlayıcınız köprüyü kapsamlı bir şekilde inceleyecek ve size rahat bir şekilde uymasını sağlamak için gerekli ayarlamaları yapacaktır.
Bu yöntemin faydaları nelerdir?
Bir diş köprüsü şu konularda yardımcı olabilir:
- Isırmanıza yardımcı olun.
- Kalan dişlerin yerlerinden kaymasını önleyin.
- Çiğneme ve konuşma becerilerinizi geri kazanın.
- Gülümsemenizi geri kazanın.
Diş köprülerinde herhangi bir risk veya komplikasyon var mı?
Köprünüzün bakımını düzgün yaparsanız, uzun yıllar sorun çıkarmadan dayanabilir. Çevredeki dişler çürürse veya çimento bozulursa köprü başarısız olabilir. Destek dişleri sağlıklı ve sağlam kalırken köprü gevşerse, sağlayıcınız onu yeni simanla yeniden bağlayabilir.
Diş köprülerinin ömrü ne kadardır?
Diş köprülerinin en az beş ila yedi yıllık bir ömrü vardır. İyi bir ağız hijyeni ve düzenli profesyonel temizlik ile köprü on yıldan fazla dayanabilir.
Diş köprüsü takarken yemek yemek zor mu?
İnsanlar sıklıkla eksik dişlerin yerine konmasının yemek yemeyi kolaylaştırdığını keşfederler. Köprüye alışana kadar küçük parçalar halinde kesilmiş yumuşak yiyecekler yemeyi tercih edebilirsiniz.
Diş köprüsü konuşma şeklimi etkiler mi?
Ön dişleriniz eksikse net konuşmak zor olabilir. Ön dişlerin doğru konumda olduğu bir diş köprüsü daha net konuşmanıza yardımcı olabilir.
Diş köprüme nasıl bakmalıyım?
Diş köprüsünün başarısı, kalan dişlerin sağlığına ve gücüne bağlıdır. Diş kaybına yol açabilecek diş çürümesi ve diş eti hastalığından kaçınmak için bir köprü ile özellikle önemlidir. Doğru diş ve diş eti bakımı için şunları yapmalısınız:
- Günde iki kez fırçalayın ve günde bir kez diş ipi kullanın: Bir diş hekimi size nasıl doğru şekilde fırçalanacağını ve diş ipi kullanılacağını gösterebilir. Büyük olasılıkla diş ipini köprü ile diş etiniz arasında kaydırmanıza izin veren bir diş ipi kullanacaksınız.
- Profesyonel bir diş hekimini sık sık ziyaret edin: Düzenli olarak bir diş hekimine görünmek, tedavinin daha etkili olduğu erken dönemde sorunların tespit edilmesine yardımcı olabilir.
- Bazı etler gibi çiğnenebilir, lifli gıdaları sınırlandırırken, bol miktarda meyve, sebze ve lif içeren dengeli bir diyet uygulayın.
Diş hekimimden ne zaman randevu almalıyım?
Isırıkta değişiklik fark ederseniz veya çiğneme ağrılı hale gelirse köprünüzü muayene ettirin. Köprü çevresinde ağrı, kızarıklık, şişlik veya kanama olursa hemen diş hekiminizle iletişime geçin.
Diş köprülerinin maliyeti nedir?
Diş köprülerinin fiyatları farklıdır. Köprü tipine ve nerede yaşadığınıza göre belirlenir. Diş sigortanız varsa, genellikle maliyetin bir kısmını karşılar. Özel diş planınız kapsamınızı belirleyecektir.
Sonuç olarak
Eksik dişler nasıl yemek yediğinizi, konuştuğunuzu ve gülümsediğinizi etkileyebilir. Bir diş köprüsü, ağzınızın görünümünü ve işlevini iyileştirebilir. Eksik dişlerin bıraktığı boşluğu dolduran diş köprüleri uzun ömürlüdür. İyi bir ağız hijyeni sağlayın ve diş hekiminizle düzenli temizlik planlayın. Diş köprüsünün sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için doktorunuza danışın. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.