Diş plağından nasıl kurtulurum
Dişlerdeki plak olağan bir durumdur. Ağızdaki mikroplar tatlı veya nişastalı yemeklerle birleştiğinde dişlerde yapışkan bir film oluşur. Dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak plak çıkarılır. Plak çıkarılmazsa tartar olur. Boşluklar, diş eti iltihabı (diş eti hastalığı) ve diş kaybının tümü plaktan kaynaklanabilir. Plak çıkarılır ve rutin diş muayeneleri ile dişler korunur.
plak nedir?
Dişlerde sürekli olarak plak olarak bilinen yapışkan bir mikrop tabakası oluşur. Yemek yedikten veya içtikten sonra plaktaki bakteriler asit oluşturmaya başlar. Bu asitler diş minesini aşındırma gücüne sahiptir, bu da boşluklara ve diş eti iltihabına (diş eti hastalığı) neden olur.
Ek olarak, diş köklerinde ve diş etlerinde plak oluşarak dişleri destekleyen kemikleri zayıflatabilir. Tedavi edilmeyen plak, çıkarılması zor olan tartara dönüşebilir. Plak, her gün fırçalama ve diş ipi kullanmayı içeren iyi diş hijyeni uygulanarak çıkarılır.
plak yaygın mı?
Bir dereceye kadar herkesin diş plağı vardır. Dilinizi dişlerinizin üzerinde gezdirdiğinizde, dişler bulanık hissetmelidir çünkü bu plaktır.
Kimin plak olma olasılığı daha yüksek olabilir?
Herkesin plak almasına rağmen, aşağıdakileri yaparsanız normalden daha fazla plak alabilirsiniz:
çok tatlı veya nişastalı şeyler yiyin veya için.
Sjögren sendromu gibi hastalıkların veya antidepresanlar gibi ilaçların neden olduğu ağız kuruluğu varsa.
geçmişte baş veya boyun radyasyonu geçirmiş olmak.
Sigara içmek.
Plakaya ne sebep olur?
Plak, süt, meyve suyu, alkolsüz içecekler, ekmek, makarna ve meyve gibi şeker veya nişasta içeriği yüksek yiyecekler ve oral bakterilerle temas ettiğinde oluşur. Bu mikroorganizmalar, yiyecek ve içeceklerdeki karbonhidratları çözen asitler salgılarlar. Yemek yedikten veya içtikten hemen sonra dişlerinizi yıkamazsanız, bakteriler, asitler ve karbonhidratlar birleşerek dişlerinizde yapışkan, beyaz bir kaplama olan plak oluşturabilir.
Plak belirtileri nelerdir?
Plak sahibi olduğunuzun en bariz belirtisi, dişlerinizin bulanık görünmesidir. Ek işaretler şunları içerir:
kalıcı ağız kokusu (ağız kokusu).
Fırçalamadan sonra kanayan ve kırmızı, şiş ve ağrılı diş etleri (diş eti hastalığı).
Plaklardan ne gibi sorunlar çıkabilir?
Dişlerinizi her gün fırçalamaz ve diş ipi kullanmazsanız tartar oluşabilir çünkü plak oluşabilir. Diş taşı temizliği sadece diş hekimleri tarafından yapılır. Tartar ve plak şunlara neden olabilir:
Boşluklar.
Periodontal (diş eti) hastalığı ve diş eti iltihabı.
şiddetli diş eti hastalığı (periodontitis).
diş çürümesi ve kaybı.
dişlerde çürüme
Plak nasıl belirlenir?
Rutin diş muayeneleri sırasında, diş hekiminiz veya diş hijyenistiniz plağı bulmak ve yok etmek için cihazlar kullanır. Boşluklar plaktan kaynaklanabilir. Boşlukları aramak için diş röntgenleri de alınabilir.
Plak nasıl tedavi edilebilir veya yönetilebilir?
Sık fırçalama ve diş ipi kullanmayı içeren iyi diş hijyeni uygulanarak plak çıkarılır ve tartar birikimi önlenir. Diş hekiminiz muayene sırasında dişlerinizden plak ve tartarı temizleyecektir. Ek olarak, sağlayıcınız şunları önerebilir:
Dişlerin üst çiğneme yüzeylerinde plak oluşumu, dolgu malzemeleri ile engellenir.
tükürüğü uyarmak için ağız kuruluğu tedavisinde kullanılan ilaçlar
Diş çürümesini durdurmak ve plağa neden olan bakterilerin büyümesini yavaşlatmak için florür tedavileri.
Antibakteriyel gargara veya reçeteli diş macunu
Plak önlemek için ne yapabilirim?
Plak, iyi bir ağız ve diş eti bakımı ile azaltılabilir. Mecbursun:
Günlük diş ipi: Dişlerin arasına sıkışmış yiyecek ve plakları gidermek için günde bir kez diş ipi veya su pensesi ile diş ipi kullanın. Araştırmalara göre diş ipi kullanmak, tek başına fırçalamaya göre daha fazla plak gidermeye yardımcı oluyor.
Günde iki kez fırçalama Yumuşak kıllı bir diş fırçası (manuel veya motorlu) ve florürlü diş macunu ile dişlerinizi iki dakika fırçalayın. Günde iki kez, tercihen her yemekten hemen sonra fırçalayın.
şekersiz sakız çiğneyin Yemek yedikten veya içtikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamaktan kaçının; bunun yerine şekersiz sakız çiğneyin. American Dental Association (ADA) mührü taşıyan bir ürün seçin.
Sağlıklı yiyecekleri seçin: Nişastalı, şekerli yemek ve içeceklerin tüketimini sınırlayın. Bunun yerine, sağlıklı yiyecekleri ve atıştırmalıkları seçin.
Besleyici yiyecekler seçin: Nişastalı, şekerli yiyecek ve içecek alımınızı azaltın. Bunun yerine sade yoğurt, peynir, taze sebzeler ve meyveler gibi sağlıklı alternatifleri seçin.
Diş hekimini ziyaret edin: Diş hekimini yılda en az iki kez ziyaret edin.
Gargara kullanın: Reçetesiz satılan veya reçeteyle satılan antibakteriyel bir gargara ile durulayın.
Plak olanlar için görünüm (prognoz) nedir?
Plak oluşturan ağız mikroorganizmaları herkeste mevcuttur. İyi bir ağız bakımı ile plağı azaltabilir ve önemli diş sorunlarından kaçınabilirsiniz.
Düzenli diş kontrolleri önemlidir çünkü plak diş eti hastalığına, tartara ve boşluklara neden olabilir. Plak ve diş çürüğü teşhis edilmez ve tedavi edilmezse ağrılı bir diş eti enfeksiyonu yaşayabilir veya dişlerinizi kaybedebilirsiniz.
Doktoru ne zaman arayayım?
Aşağıdakilerden herhangi biri meydana gelirse, hemen sağlık uzmanınıza başvurun:
sürekli kötü nefes
yüz ödemi
eksik diş
çiğnemek acı verici veya zordur.
dışarıda veya içeride ağız kızarıklığı.
şişmiş, kanayan diş etleri gibi ek diş eti hastalığı belirtileri.
ağız ağrısı veya diş ağrısı.
dişlerin sıcak veya soğuk yiyecek veya içeceklere duyarlılığı.
Sonuç olarak
Dişlerinizi fırçalamak ve diş sağlığınıza özen göstermek dişlerinizde Plak oluşmasını önlemenin en iyi yoludur ancak bu yazı size yeterli gelmediyse her zaman bizi arayabilir veya telefon numaramız üzerinden WhatsApp mesajı gönderebilirsiniz + 90505367406400 veya www.kayasehirdis.com web sitemiz üzerinden online randevu alabilirsiniz.