Diş Renk Değişikliği
Dişlerinizin eskisi kadar ya da istediğiniz kadar beyaz olmadığını fark ettiniz mi? Dişlerinizin parlaklığını kaybetmesine neden olabilecek birçok faktör vardır. Ancak diş lekelerini gidermek ve daha baştan oluşmasını engellemek için sayısız yöntem vardır. İşte gülümsemenizi sağlıklı ve parlak tutmak için bazı öneriler.
Dişlerin renginin değişmesine veya koyulaşmasına ne sebep olur?
Bembeyaz, sağlıklı bir gülümseme hemen hemen herkesin istek listesindedir. Dişleriniz çeşitli nedenlerle renk değiştirebilir. Diş minemizin gelişimini bozabilecek yaş veya çocukluk kazaları gibi bazıları kontrolümüz dışındadır. Bu nedenle, diş beyazlatma ile ilgili herhangi bir niyeti diş hekiminizle görüşmeniz önemlidir. Diş kararmanızın sadece aşırı kahve tüketimi gibi yaşam tarzı faktörlerinin neden olduğu bir leke olup olmadığı veya diş sağlığıyla ilgili bir endişe olup olmadığı konusunda sizi bilgilendirecektir. Beyazlatma tipik olarak kozmetik nedenlerle yapılsa da, diş hekiminiz size sahip olduğunuz lekelenme türüne göre en iyi tedavi seçeneklerini önerebilir. İyi haber şu ki, birçok durumda diş renk değişikliğini tersine çevirebiliriz. Bu, beyaz, sağlıklı bir gülümsemeyi arzu edilir kılar.
Kötü alışkanlıklardan kaynaklanan diş lekeleri:
- Kahve, çay, kola, şarap ve makarna ya da patates gibi çeşitli nişastalı yiyecekler lekelenmeye katkıda bulunabilir.
- Tütün tüketimi: Tütün kullanımı, ister sigara ister çiğneme olsun, dişlerin rengini bozabilir.
Yetersiz diş hijyeninden kaynaklanan diş renklenmesi:
- Yetersiz diş hijyeni: Dişlerinizi temizlememek ve diş ipi kullanmamak plak ve yemek lekelerinin birikmesine neden olabilir. Profesyonel diş temizliğini atlamak da leke oluşumuna neden olabilir.
- Diş minesinin (dişinizin beyaz dış yüzeyi) ve dentinin (minenin altındaki daha gözenekli “sarı” madde) normal gelişimini engelleyen hastalıklar diş renginin solmasına neden olabilir. Baş ve boyun radyasyonu ve kemoterapi gibi bazı tıbbi tedaviler dişlerin rengini değiştirebilir. Hamile kadınlardaki bazı hastalıklar bebeğinizin diş minesinin büyümesini bozabilir ve dişlerini karartabilir.
- İlaçlar: Bazı ilaçların büyümekte olan gençlerde dişleri koyulaştırdığı uzun zamandır bilinmektedir. Tetrasiklin ve doksisiklin ilaçları, sekiz yaşın altındaki çocuklarda mine oluşumu üzerinde etkili olabilir. Klorheksidin ve setilpiridinyum klorür içeren gargaralar ve yıkama sıvıları da dişlerin rengini bozabilir. Antihistaminikler (Benadryl® gibi), antipsikotik ilaçlar ve antihipertansif ilaçlar diş renginin solmasına neden olabilir.
- Diş malzemeleri: Bazı amalgam restorasyonlar, özellikle gümüş sülfür içerenler, dişlerinize gri-siyah bir ton verebilir.
- Yaşlanma, dişlerinizdeki minenin dış tabakasının aşınmasına ve altındaki sarı dentinin açığa çıkmasına neden olur. Diş dentininiz ayrıca yaşla birlikte genişler ve pulpa boyutunu küçültür. Dişin şeffaflığı azalarak daha koyu görünmesine neden olur.
- Bazı ailelerde daha kalın ve daha beyaz emaye kalıtsaldır.
- Floroza, diş oluşumu sırasında çevresel kaynaklardan (sudaki yüksek florür seviyeleri) veya aşırı kullanımdan (florür tedavileri, durulamalar, diş macunu) çok fazla flor neden olabilir.
- Travma: Çocuklar spor yaparken ağızlarına şaplak atabilirler. Sekiz yaşın altındaysa, yaralanma mine üretimini bozabilir. Bir spor yaralanması veya başka bir darbe dişe giden kan akışının azalmasına veya sinirin ölmesine neden olduğunda, travma da yetişkin dişlerinin rengini bozabilir.
Renksiz veya lekeli dişler ne kadar yaygındır?
Kaçımızın dişlerinde leke olduğunu kimse bilmese de, dişlerimizin ne kadar sağlıklı ve beyaz olduğunu önemsediğimiz aşikar. Günümüzde parlak bir gülümseme, sosyal statü sinyali olarak görülmekte ve beyazlatıcı ürünleri ve prosedürleri daha popüler hale getirmektedir.
Herhangi bir eczane diş bakımı koridorunda hızlı bir yürüyüş, çeşitli beyazlatma tepsilerini, şeritleri, diş macunlarını ve gargaraları ortaya çıkarır. Her yıl hem reçetesiz hem de profesyonel beyazlatma ürünlerine ve prosedürlerine daha fazla para harcıyoruz. Dişlerinizi beyazlatmak istiyorsanız, her bütçeye uygun çözümler vardır – ancak hangilerinin güvenli ve etkili olduğunu ve hangilerinin yarardan çok zarara neden olabileceğini bilmek önemlidir.
Hangi diş beyazlatma tedavileri mevcuttur?
Tedavi seçenekleri değişir ve herkes her tür beyazlatma için iyi bir aday değildir. Sahip olduğunuz leke türü, dişleriniz beyazlatıldığında dişlerinizin kaç ton daha açık olacağını etkiler. ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) beyazlatıcı ürünleri onaylamadığını unutmayın, bu nedenle herhangi bir beyazlatıcı kullanmadan önce diş hekiminize danışın.
Kron veya kaplama gibi diş restorasyonları beyazlatılabilir mi?
Bonding, kaplamalar, kronlar, köprüler, takma dişler veya implantlar gibi diş restorasyonlarının insan yapımı malzemelerden, tipik olarak porselenden oluştukları için beyazlatılamayacağını anlamak da çok önemlidir. Yalnızca doğal mineli dişler beyazlatılabilir ve yalnızca neden diş hekiminizin geri döndürülebilir olduğunu düşündüğü bir nedense. Renk değişikliğinin kaynağına bağlı olarak, diş hekiminiz aşağıdaki tedavilerden birini veya birkaçını önerebilir.
Evde beyazlatma:
- Leke yapan yiyecek ve içeceklerden uzak durmak. Alışkanlıklarımız diş lekelerine neden olabilir.
- Yapışkanlı şeritler veya diş şeklindeki plaklar gibi reçetesiz satılan beyazlatıcıların kullanılması.
- Uygun fırçalama ve diş ipi kullanma uygulamalarını kullanarak dişlerinizi günlük olarak temizlemek. (Genel olarak iyi diş hijyeni uygulamanız gerekse de, alışkanlıklarınız olması gerektiği gibi değilse, oyununuzu hızlandırmak dişlerinizin görünümünü iyileştirebilir.)
Profesyonel ağartma:
- Profesyonel beyazlatma, beyazlatma sürecini hızlandırmak için profesyonel beyazlatma malzemeleri ve tedavileri kullanan bir diş hekimi tarafından muayenehanede yapılır. Diş hekiminiz tarafından bir hidrojen peroksit solüsyonu uygulanacaktır. Ağartma sürecini hızlandırmak için bazı ürünler ısı ve belirli bir ışık gerektirebilir. Profesyonel olarak temin edilebilen diğer ürünler, daha yüksek bir beyazlatıcı konsantrasyonuna, bazen duyarsızlaştırıcıya ve daha iyi beyazlatıcı yapışması için bir tür özel tepsiye sahip olacaktır. Nitelikli bir diş hekiminin elinde tedavi risksizdir.
- Bonding işlemi, diş hekiminizin dişinize beyaz bir reçine sürmesini ve özel bir ışıkla sertleştirmesini içerir. Işık, reçineyi dişe ‘bağlayarak’ rengini ve yapısını iyileştirir.
- Diş kaplamaları, dişlerinizi beyazlatmanın yanı sıra, zarar görmüş dişleri korumak, onarmak ve iyileştirmek için kullanılır. Diş hekiminiz kuronun rengini diğer dişlerinizin rengiyle eşleştirebilir.
- Diş kaplamaları, dişin önünü kaplamak ve gülümsemenizin rengini ve şeklini iyileştirmek için özel olarak üretilmiş porselen ‘kabuklardır. Küçük ve narinler, kabaca sahte bir tırnağın boyutu ve kalınlığı kadar. Kaplama yaptırmayı seçerseniz, diş hekiminiz kırılmayı önlemek için ön dişlerinizle sert yiyecekleri ısırmamanızı tavsiye edecektir.
Evde doğal diş beyazlatma gerçekten işe yarıyor mu ve güvenli mi?
Kendin yap evde beyazlatmayı denemek istemeniz normaldir. Çalışıyorsa, doğalsa ve daha ucuzsa neden olmasın? Doğru? Peki, öncelikle kendinize sormanız gereken sorular “Dergilerde ve internet sitelerinde gördüğünüz bu diş beyazlatma hileleri gerçekten işe yarıyor mu? Diş beyazlatma güvenli midir?” American Dental Association’a göre çoğu durumda bu sorulardan birinin veya her ikisinin yanıtı hayırdır.
İşte bazı DIY beyazlatma dozları ve yapılmaması gerekenler:
Denemeyin:
- Meyve lezzetlidir ama dişleriniz için iyi değildir. Meyve, emayeyi aşındırdığı için asla tüketilmemesi gereken sitrik asit içerir. Dergi, doğal olarak asidik bir şey (limon, portakal veya elma sirkesi gibi) kullanmanızı önerirse, bunu atlayın ve yemek veya yemek pişirmek için saklayın. Uzun süreli narenciye maruziyeti, dişlerinizi asit banyosuna daldırmakla eşdeğerdir ve yalnızca diş minesini yok eder.
- Journal of the American Dental Association’da yayınlanan bir araştırmaya göre, aktif kömür veya kabartma tozu-hidrojen peroksit macunu, dişleri beyazlatmak için etkili veya güvenli yollar değildir. Kabartma tozu, beyaz dişlerin sağlıklı olması için gerekli olan emayeyi aşındırabilen aşındırıcı bir bileşendir. Çok fazla emaye kaybederseniz, ikinci tabaka olan gözenekli sarımsı dentin açığa çıkacaktır. Bu, dişlerinizi sarartabilir ve onları lekelere ve boşluklara karşı daha duyarlı hale getirebilir.
- Dişlerinizi doğal olarak beyazlatmayı vaat eden yağlar ve baharatlar internette ve süreli yayınlarda yer aldı. Ne yazık ki, Amerikan Dişhekimleri Birliği, zerdeçalın dişlerinizi daha beyaz yapacağına ya da “yağ çekmenin” (hindistan cevizi yağını ağzınızda çalkalamanın) inci beyazlarınızı daha beyaz yapacağına dair hiçbir kanıt olmadığını belirtiyor. Her ikisini de yemek pişirmek için saklamanız gerekir.
Deneyin:
- Dişlerinizi günde iki kez, sabah ve akşamdan önce olmak üzere ikişer dakika fırçalayın.
- Güvende olmak için uygun macunu kullanın. Beyazlatıcı diş macunu için Amerikan Diş Hekimleri Birliği (ADA) Kabul Mühürünü arayın. Bu, bir diş hekimi tarafından onaylandığı anlamına gelir.
- Günde en az bir kez dişlerinizin arasına diş ipi koyun.
- Kola, kahve, çay ve kırmızı şarap gibi dişleri lekeleyen yiyecek ve içecekleri sınırlayın.
- Ön dişlerinizin lekelenmesini önlemek için, yanınızda temiz, yeniden kullanılabilir bir pipet bulundurun.
- Meyve suyu, limonata, kahve veya kırmızı şarap gibi asitli veya leke yapan içecekleri tükettikten sonra su için ve ağzınızı çalkalayın.
- Sigara lekelerini önlemek için sigarayı bırakın.
Dişlerimin sararmasını nasıl önleyebilirim?
Dişlerinize bakmak, iyi alışkanlıklar geliştirmekle ilgilidir. Birkaç basit yaşam tarzı değişikliği yaparak diş renginin solmasını önleyebilirsiniz. Kahve tüketiyorsanız, azaltmayı veya başka bir içeceğe geçmeyi deneyin. Ve sigara içiyorsanız, bırakmak için yardım isteyin çünkü sigara içmenin diş sağlığınızın ötesinde geniş kapsamlı sonuçları vardır. Dişlerinizi günlük olarak fırçalayın ve diş ipi kullanın ve altı ayda bir rutin diş kontrolleri ve temizlikleri yaptırın. Dişleriniz, en iyi diş hijyeni çabalarınıza rağmen devam eden anormal bir renk tonu gibi görünüyorsa ve ek semptomlar da mevcutsa, diş hekiminizden randevu alın.
Sonuç olarak
Günümüzde sağlıklı, beyaz bir gülümsemeye sahip olmak çok moda. Sadece gülümsemenizi koruma konusunda dikkatli olun. Kendin yap diş beyazlatıcıları veya tezgah üstü ev beyazlatma kitlerini yalnızca diş hekiminize danıştıktan sonra kullanın. Dişlerinizi nasıl güvenli bir şekilde beyazlatacağınızı bilmek sizi uzun süre gülümsetecektir. Bu yazı size yetmediyse, +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için bizi her zaman arayabilir veya WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.