Diş taşı nedir, nasıl oluşur?
Tükettiğimiz yiyecek ve içecekler dişler üzerinde kalıntılar bırakır. öncelikle yumuşak kıvamda olan dental plak adı verilen bu kalıntılar birçok bakteri içerir. yumuşak kıvamdayken etkin bir ağız bakımıyla bireyler tarafından temizlenebilmektedir. uzaklaştırılmadığı takdirde tükürükteki minerallerin de çökelmesiyle birlikte sert , birçok bakterileriden oluşan diş taşı meydana gelir.
Diş Taşı Neden Temizlenmelidir?
Diş taşı yoğun bakteri içeren bir oluşum olduğundan diş eti ve dişlerimizi çevreleyen dokuların sağlığı için oldukça zararlıdır ve temizlenmesi gereklidir. temizlenmediğinde öncelikle diş eti kanamaları meydana gelir. bu diş eti iltihabının ilk göstergesidir. daha sonra diş eti kızarıklığı ve şişliğiyle devam eder. sağlıklı diş eti pembe renktedir iltihaplı diş eti ise kırmızı ve ödemli bir hal almıştır. Diş taşı bu durumda temizlenmezse diş eti iltihabı zamanla diş eti çekilmesine, çene kemiklerinin ve dişi saran destek dokuların hastalanmasına, kemik erimesine sebep olabilir. Yani enfeksiyon diş etinden kemiğe ulaşmış olur. Bu durumda dişlerin kemik desteği azalacağından dişler sallanmaya başlar ve etkilenen dişin çekilmesine kadar giden sonuçlar doğurabilmektedir. Diş taşı ayrıca diş çürüklerine, dişlerde renk değişikliğine ve ağız kokusuna da sebep olur.
Diş Taşı Temizliği Nasıl yapılır?
Diş taşı temizliği el aletleri veya titreşimle çalışan ultrasonik cihazlar yardımıyla yapılabilir. Bu ağrılı bir işlem değildir. Ancak diş etinin çekildiği yüzeylerde veya diş çürüğü olan yerlerde bir miktar hassasiyet meydana gelebilir.
Diş taşı temizliği yapıldıktan sonra polisaj dediğimiz işlem uygulanır. Burada amaç diş yüzeyinde kalan lekeleri temizlemek, dişlerin cilalanmasıyla pürüzsüz bir yüzey oluşturularak plak ve leke oluşumunu, diş yüzeyine bağlanmasını yavaşlatmaktır. Bu işlem bir çeşit macun ve yüksek devirli bir fırçayla diş yüzeyleri fırçalanarak yapılır.
Diş taşı temizliği ortalama 30 dakika süren bir işlemdir. Ancak bazı durumdarda diş taşlarının yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilir. Genellikle tek seansta biten bir işlem olsa da diş eti hastalılarında seans sayısı uzayabilir. Diş hekimi diş eti iltihabının seviyesine göre kontrol randevusu vererek iyileşmeyi takip eder.
Diş taşı oluşumu nasıl önlenir?
Diş yüzeylerinde oluşan dental plak yumuşak yapıdadır ve bu durumdayken bireyler tarafından kolayca uzaklaştırılabilir. Sabah akşam ikişer dakika olmak üzere dişlerin tüm yüzeyleri düzgünce fırçalanmalıdır ve florür içeren bir diş macunu kullanılmalıdır. Ancak sadece fırçalamak yeterli bir temizlik sağlamaz. Buna ek olarak günde bir kez diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerinin aralarınd diestema adını verdiğimiz boşluklar bulunan hastalara arayüz fırçası da önerilebilir. Bu şekilde diş fırçasının giremediği yüzeyler de etkili bir şekilde temizlenmiş olur. Gerekli durumlarda diş hekimi tarafından bazı bireylere ağız gargaraları ve ağız duşları da önerilebilir. Ağız bakımı bu şekilde dikkatle yapıldığında hem diş taşı oluşumu hem de diş çürüğü oluşum riski oldukça azaltılmış olur.
Diş taşı temizliği ne sıklıkla yapılmalıdır?
Diş taşı oluşumuna sebep olan birçok faktör vardır. Sigara ve alkol kullanımı, yoğun şeker ve karbonhidratlı beslenme diş taşı oluşumunu arttıran durumlardır. Ayrıca diştaşı oluşumu tükürük yapısı ve tükürük içeriğindeki minaral miktarıyla da ilişkilidir. Yoğun kıvamdaki ve mineral içeriği fazla olan tükürük diştaşı oluşumu için elverişlidir. Genellikle yaşlanmayla birlikte sürekli ilaç kullanımı ağız kuruluğuna sebep olarak diş taşını arttıran faktörlerdendir.
Şeker hastalığı, böbrek hastalığı gibi sistemik durumlarda da diş taşı oluşumu normal bireylere göre daha fazladır. Bu şekilde diş taşı oluşumunu arttıran herhangi bir faktör varlığında ortalama 6 ayda bir diş hekimi ziyaret edilmeli gerekli ise diş taşı temizliği yapılmalıdır.
Bunun haricinde herhangi bir şikayeti veya sistemik rahatsızlığı olmayan bireylerde de rutin diş hekimi kontrolü yılda bir kez muhakkak yapılmalıdır.
Diş taşı temizliği zararlı mı ?
‘’Diş taşı temizliği yaptırdım daha sonra diş taşlarım daha çok oluştu.., diştaşı temizliği yaptırdıktan sonra dişerim sallanmaya başladı, diş taşı temizliğinden sonra dişlerimin arasında boşluklar oluştu…’’ gibi cümleleri sık sık hastalarımızdan duyarız. Bunlar gerçekliği olmayan halk arasında yayılmış yanlış söylemlerdir. Aksine ağızda diş taşlarının bulunması oldukça tehlikelidir. sağlıklı bir ağız için diş taşları kesinlikle temizlenmelidir. Diş taşı temizliği diş hekimi tarafından doğru bir şekilde uygulandığında diş minesine hiçbir zararı yoktur.
Sonuç olarak etkin bir ağız bakımı ve rutin diş hekimi kontrolleriyle birçok ciddi problemin önüne geçilmiş olur. Eğer siz de son 6 ayda diş hekimini ziyaret etmediyseniz lütfen randevu almayı unutmayın.
Sonunda
Bu makale sorularınızı cevaplamak için yeterli değilse, her zaman 00905367406400 numaralı telefondan bizi arayabilir veya WhatsApp mesajı gönderebilir ve ayrıca www.kayasehirdis.com web sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz.