Diş Teli İle Ağız Hijyeninin Korunması
Hayatın her aşaması iyi bir ağız hijyeni gerektirir. Plak oluşumunu önlemek için dişlerinizi günde en az iki kez yıkamalısınız. Diş telleriniz varsa daha sık olması gerekir. Dişlerinizi ve diş etlerinizi diş teli ile korumak hem tıbbi hem de kozmetik açıdan önemlidir. Diş teliniz varken dişlerinizi fırçalamak ve diş ipi kullanmak biraz daha uzun sürse de, ekstra zaman ve çabaya değer. Diş telleriniz çıkarıldığında ömür boyu sürecek, çarpıcı ve sağlıklı bir gülüşe sahip olacaksınız.
Ağız Hijyeni Nedir?
Ağız hijyeni, hastalığı, çürümeyi ve diğer ağız sağlığı sorunlarını önlemek için ağzı ve dişleri temiz tutma uygulamasıdır.
Ağız Hijyeninin Önemi
İyi bir diş hijyeni rutini sürdürmek, diş eti hastalığını, diş çürümesini ve ağız kokusunu önlemeye yardımcı olabilir. Mikropların birikmesine ve plak haline gelmesine izin vermek bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.
Ortodontistiniz, diş teli ile yolculuğunuza başlamadan önce temiz ve enfeksiyonsuz olduklarından emin olmak için ağzınızı ve diş etlerinizi muayene ederdi. Bir enfeksiyondan muzdaripken dişleri hareket ettirmek risklidir. Bir ortodontist, uygulama sırasında bir enfeksiyon ortaya çıkarsa, ortodontik tedaviyi durdurmak zorunda kalır ve bu olursa.
Diş Teli Takılırken Ağız Hijyeni Nasıl Sağlanabilir?
Diş teli olsun olmasın ağız hijyeni farklılık göstermemelidir. Tedaviniz sırasında dişlerinizi fırçalamak, diş ipi kullanmak ve bir diş hekimine görünmek çok önemlidir. Diş telleriniz varsa farklı şekilde fırçalamayı ve diş ipi kullanmayı unutmayın. Zor olmayacak; sadece biraz alışmaya ve pratik yapmaya ihtiyacı var.
Diş teli olan biri ne sıklıkla fırçalamalı?
Yatmadan önce ve her büyük yemekten sonra dişlerinizi yıkamalısınız.
Dişlerinizi etkili bir şekilde yıkamak için günde en az üç ila dört kez ve şeker içeren yiyecekleri her tükettiğinizde yapmanız gerekir. Tamamen fırçaladığınızdan emin olun. Köşe bucaklar nedeniyle, diş telleriyle fırçalamak biraz daha uzun sürer, ancak acele etmeden iyice fırçalamak en iyisidir.
Diş Teli Takarken Dişlerinizi Temizlemek
Hangi Tür Fırça En İyisidir?
Elektrikli veya manuel diş fırçası kullanmayı seçebilirsiniz. Diş teli takarken bazı kişiler birini diğerine tercih eder. Kullandığınız fırçanın kalitesi, eksiksiz olmaktan daha az önemlidir.
Fırçalama Alternatifi Var mı?
Yemekten veya atıştırmadan sonra fırçalama seçeneği yoksa braketlerin ve tellerin etrafında birikmiş olabilecek yiyecek parçacıklarından kurtulmak için ağzınızı suyla iyice çalkalamayı unutmayın. Ancak gün boyunca diğer iki kez durulama seçeneği yoktur! Dişlerinizi günde en az iki kez, tercihen daha fazla diş ipi kullandığınızdan ve fırçaladığınızdan emin olun.
Fırçalamazsam ortodontistim fark eder mi?
Kimlerin dişlerini doğru fırçalayıp hangilerinin fırçalamadığı hemen belli oluyor. Braketlerin ve diş eti çizgisinin çevresinde plak birikir. Plak, dişlerin rengini bozan ve diş telleri çıkarıldıktan sonra onları görünür kılan şeydir. Plak, diş teliniz varsa kaçınılması gereken diş eti enfeksiyonlarına ve boşluklara yol açabilir.
Diş telim varsa diş ipi kullanabilir miyim?
Uygun ağız hijyenini korumanın çok önemli bir yönü diş ipi kullanmaktır. Dişlerinizin arasını ve diş eti çizgisi boyunca temizlemenin tek yolu diş ipi kullanmaktır. Super Floss’un kullanımı daha kolaydır ve diş tellerinize zarar verme olasılığı diğer formlara göre daha düşüktür, bu nedenle ortodontistler bunu diş teli takan herkese tavsiye eder. Yararlı bulursanız, diş tellerinin etrafındaki alanı temizlemek için küçük diş arası fırçaları da kullanabilirsiniz.
Adım Adım Diş Teli Ağız Hijyeni Prosedürü
1# Önce dişlerinizi (ve diş tellerini) fırçalayın
Yemeğinizi bitirdikten sonra dişlerinizi fırçalayın. Tercihinize bağlı olarak elektrikli veya manuel diş fırçasıyla birlikte bir florür jeli veya diş macunu kullanın. Florür, dişleriniz için emaye korumaya yardımcı olur. Beyazlatıcı diş macunu kullanılmamalıdır. Sadece temas ettiği yüzeyler beyazlatıcı maddelerden etkilenir. Braketin altındaki hiçbir şey beyazlamaz. Eşit bir renk elde etmek için, diş telleriniz çıkana kadar bu ürünleri kullanmayı bekleyin.
Diş fırçanızı üst dişlerinizden başlayarak braketlerin üst kısmına 45 derecelik bir açıyla tutun. Fırçayı dişlerinizin üst yarısı boyunca küçük dairesel hareketlerle hareket ettirin. Sonuç olarak dişleriniz, braketleriniz ve telleriniz fırça ile temizlenebilir. Üst dişlerinizin tüm düz yüzeylerini ve iç kısımlarını fırçalayın. Alt kemerde aynı fırçayı, açıyı ve hareketi kullanın.
Diş fırçanız tüm yiyecek artıklarından tamamen kurtulmadıysa, bir diş arası fırçası kullanın. Diş fırçanızın ulaşamadığı küçük çatlakları temizlemek için harika çalışıyor.
#2 Diş ipi
İşaret parmaklarınızı 20 cm uzunluğunda bir diş ipi ile sarın. Tel ve dişler arasında diş ipini geçirin. Plak ve yiyecek parçalarını ortadan kaldırmak için, sıkı bir baskı uygulayarak diş ipini dişlerin arasından ve diş etlerinin içine doğru hafifçe kaydırın.
Diş teli takılıyken diş ipi kullanmakta veya fırçalamakta zorluk çekiyorsanız, ofisi arayın veya bir sonraki randevunuzda başka bir gösteri talep edin.
#3 Diş tellerinizi ve dişlerinizi inceleyin
Onlara hızlıca göz atarak dişlerinizdeki tüm yiyecek ve plakları temizlediğinizden emin olun. Hiçbir şeyin hasar görmediğinden veya gevşek olmadığından emin olmak için kabloları ve braketleri doğrulayın.
#4 Balmumu
Küçük bir top balmumu alın ve diş telleriniz veya telleriniz ağzınızın içini tahriş ediyorsa, diş tellerinin ihtiyacı olan herhangi bir alanı üzerine sürün. Kaşıntı devam ederse kliniği arayın.
Ağız Hijyeni İçin Önemli İpuçları
Fırçalama ve diş ipi kullanımına ek olarak, sağlıklı, lekesiz dişleri korumak için akılda tutulması gereken birkaç şey daha vardır.
Atıştırmalıkları atla
Artık dişleriniz temiz olduğuna göre öğünler arasında yemek yemekten kaçının. Atıştırmalık yapıyorsanız, besleyici seçenekler seçmeye çalışın. Yemekten hemen sonra ve dişlerinizi fırçalamadan hemen önce tatlı atıştırmalıkları tüketmeniz önerilir. Öğün aralarında tatlı bir şeyler yerseniz veya içerseniz, şeker dişlerinizde ve diş tellerinizde saatlerce kalabilir, bu da çürük ve renk değişikliği riskini artırır.
Diş fırçanızı sık sık değiştirin.
Kıllar aşınmışsa, diş fırçası daha az etkilidir. Diş hekimleri her üç ayda bir diş fırçanızı değiştirmenizi önerir. Ancak diş telleriniz diş fırçanızın aşınmasını hızlandırabilir. Diş fırçanızın (veya elektrikli diş fırçası başlığının) kılları artık düz olmadığında değiştirin.
Bir diş hekimine danışın
Sık sık bir ortodontiste görünseniz bile, bu dişçiye gitmekle aynı şey değildir. Dişlerinizi profesyonelce temizletmek için diş telleriniz takılıyken altı ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmelisiniz. Gitmeyi unutmamak için randevularınızı önceden planlayın.
Ağız Hijyeni Uygulamalarınız Geride Kalırsa
Hemen al. Mümkün olan en kısa sürede dişlerinizi iyice fırçalayın ve diş ipi kullanın. Dişlerinizi her zaman fırçalayabilmeniz için diş fırçanızı ve diş macununuzu yanınızda taşımaya çalışın. Sorunlar hızla ortaya çıkabileceğinden, iyi bir ağız hijyeni sağlamak çok önemlidir.
Fırçalamazsanız ortodontik tedaviniz etkilenebilir. Dişlerinizde çok fazla plak varsa, diş hekiminizden erken bir randevu almanız gerekebilir. Kapsamlı bir temizlik, destek sonrası fark edilebilir lekelerin olasılığını azaltabilir.
Sonunda
Diş eti enfeksiyonunun birincil nedenlerinden biri kötü ağız hijyenidir. Ortodontistiniz, bir diş eti enfeksiyonu geliştirdikten sonra, enfeksiyon geçene kadar diş tellerinizde değişiklik yapmayı durdurmak zorunda kalabilir. İltihaplı diş etlerinde hareket eden dişler ömür boyu sürebilecek büyük sorunlara yol açabilir. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizden randevu alabilirsiniz.