diş teli kullanırken dişlerinizi nasıl fırçalar ve diş ipi kullanırsınız
Yani ortodontistten diş teli ile döndünüz. İlk başta zor ve elverişsiz olsa bile, sağlıklı diş alışkanlıkları uygulamaya devam etmeli ve mükemmel ağız hijyeni sağlamalısınız. Ne de olsa, gülüşünüzü iyileştirmek için diş teli takmayı seçtiniz, öyleyse neden tüm sıkı çalışmanızı korkunç oral alışkanlıklarla geri alıyorsunuz?
Diş Teli Takarken İyi Ağız Hijyeni Koruyun
Piyasada standart metal diş telleri, seramik diş telleri, lingual diş telleri ve çıkarılabilir hizalayıcılar dahil olmak üzere çok sayıda diş teli çeşidi bulunmaktadır. Türü ne olursa olsun, diş telleriniz varsa, sözlü uygulamalarınıza biraz daha çalışmanız gerekecektir. Ek emeğe alışmak için biraz zamana ihtiyacın olabilir ama merak etme, biraz azim ile bunu başarabilirsin!
Dişlerinizi Temizlemek
- Diş hekimlerinin günde en az iki kez, sabah ve akşam olmak üzere herkese dişlerini fırçalamasını tavsiye ettiğini hepimiz biliyoruz. Diş telleriniz olduğunda her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamak çok önemlidir.
- Bunun nedeni, diş tellerinin çeşitli diş sorunlarına yol açabilen plak ve mikroskobik gıda parçacıklarını toplama eğiliminde olmasıdır. Dişlerinizde ve diş tellerinizde yemek artıklarının kalmadığından emin olmak için her yemekten sonra (atıştırmalıklar dahil) fırçalayın.
- Küçük darbelerle fırçalayın ve her bir dişin tüm yüzeylerini (iç, dış ve çiğneme yüzeyi) fırçalamayı unutmayın. Diş etlerinizi diş tellerinin hemen üzerinde, diş etlerine doğru 45 derecelik bir açıyla dairesel hareketlerle hafifçe fırçalayın. Kancalı diş tellerine özellikle dikkat edin, çünkü bunlar plak tutma olasılığı en yüksek olan bölgelerdir.
- Bütün gün evde olmadığınız sürece diş fırçanızı ve diş macununuzu işe ya da okula götürmeniz gerekecektir. Onları gün boyunca dışarı çıkarmayı ihmal ettiyseniz, ağzınızı suyla uygun şekilde çalkalayın.
Doğru Diş Fırçası ve Diş Macunu Seçimi
Elektrikli diş fırçası satın almanıza gerek yoktur; yumuşak yuvarlak kıllara sahip herhangi bir diş fırçası yeterli olacaktır. Ancak elektrikli diş fırçasını tercih ediyorsanız ve her yemekten sonra dişlerinizi fırçalamanız için sizi motive edeceğine inanıyorsanız, yuvarlak salınımlı başlı olanı tercih edebilirsiniz.
1000 ppm’yi aşan florür seviyelerine sahip diş macunu tavsiye edilir. Florür, emaye yüzeyini güçlendirir ve boşlukları önlemeye yardımcı olan plak bakteri büyümesini azaltır. Hassas dişleriniz veya diş etleriniz varsa, ilave duyarsızlaştırıcı kimyasallar içeren diş macunu aramalısınız.
Durulamak için gargara kullanın.
Florürün faydalarını zaten tartıştık, bu yüzden florürlü gargara arayın. Çürükleri önlemeye yardımcı olmak için, fırçalamadan sonra ağzınızı yaklaşık bir dakika florürlü ağız çalkalama suyuyla çalkalayın. Bu, günde en az bir kez, gece yapılmalıdır. Her yemekten sonra gargara kullanmak gerekli değildir.
diş ipi
- Diş teli takılıyken diş ipi kullanmak mümkündür! Aslında, piyasada diş teli takanlar için özel olarak tasarlanmış diş ipi çözümleri bulunmaktadır. Bazı ürünler diş hekiminiz tarafından da önerilebilir.
- Normal diş ipi, diş ipi geçirici, süper diş ipi veya diş arası (proksimal) fırça kullanabilirsiniz. Mumlu diş ipinin diş tellerinize takılması daha az olasıdır. Daha geniş alanları temizlemek için tasarlanmış ve ulaşılması zor bölgelere yardımcı olabilecek ara boşluk fırçaları da vardır.
- Dişlerinizin arasına veya diş tellerinizin tellerine yapışmış olabilecek yiyecek parçacıklarını gidermek için günde bir kez diş ipi kullanmalısınız. Çok fazla baskı uygulamayın ve diş ipini diş aralarına yavaş ve hassas bir şekilde geçirin. Diş teli ile kullanılmak üzere tasarlanmış bir diş ipi ürünü satın aldıysanız, talimatlara da başvurabilirsiniz.
Doğru Yiyecekleri Yiyerek İşinizi Kolaylaştırın
Diş bakımınızı kolaylaştırmak istiyorsanız belirli yiyecek türlerinden kaçının. Örneğin karamel, patlamış mısır ve fındık, diş tellerinize hızla yapışabilir ve çıkarılması son derece zor hale gelebilir.
Tellere zarar vermemek için, elma ve havuç gibi çıtır çıtır, sağlıklı ve lezzetli şeyleri daha küçük, lokma büyüklüğünde doğrayın. Bunları tamamen yemekten kaçınmaya gerek yok.
Sonuç olarak
Emin değilseniz, bir sonraki randevunuzda diş hekiminize danışın ve dişlerinize nasıl düzgün bakılacağını size göstermelerini isteyin. İlk başta zor ve elverişsiz olsa bile, sağlıklı diş alışkanlıkları uygulamaya devam etmeli ve mükemmel ağız hijyeni sağlamalısınız. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya randevu için www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanabilirsiniz.