Diş telleri nedir ve kaç çeşit vardır
Diş telleri, çene ve dişlerin yanlış hizalanması olan maloklüzyonu tedavi etmek için kullanılan apareylerdir.
Diş telleri tipik olarak ergenlik döneminde takılmasına rağmen, giderek daha fazla sayıda yetişkin yaşlandıkça düzeltme için diş teli takmaktadır.
Metal veya seramik, teller ve bir bağlayıcı madde diş tellerinin ana bileşenleridir. Bu tür apareylerde ve çarpık diş tedavisinde uzmanlığa sahip bir diş hekimi ortodontist olarak bilinir.
Diş tellerinin başarı oranı, tedaviye başlama yaşınıza ve tedavi hedeflerinize göre değişir.
Diş telleri normalde onları takan insanlar için oldukça faydalıdır, ancak Kayaşehir diş kliniğine göre bu, bireye ve ortodontistin tavsiyelerini doğru bir şekilde takip etme becerisine bağlıdır.
Diş telleri türleri
Ortodontistinizin diş teli tavsiyesi, yaşınız ve çarpık dişlere ek olarak fazla kapanışınız olup olmadığı gibi bir dizi faktöre bağlı olacaktır. Diş teli oluşturulurken herkesin ihtiyacı dikkate alınır.
Çoğu insan, geleneksel diş tellerinin her bir dişinize ayrı ayrı yapıştırılmış metal braketlerden yapıldığını düşünür. Dişleriniz ve çene hattınız, braketlere elastik O-ringlerle tutturulmuş bir ark teli tarafından sıkıştırılır.
Ortodontist seanslarında ark teli periyodik olarak ayarlandığında ve elastik bantlar değiştirildiğinde dişleriniz yavaş yavaş istenilen pozisyona geçer.
Ek diş telleri şunları içerir:
plak plakları olarak da bilinen görünmez diş telleri, gün boyunca çıkarılıp takılabilen, daha az fark edilen seramik “şeffaf” diş telleri, tamamen dişlerinizin arkasına takılan lingual diş telleri.
Geleneksel diş telleriyle tedaviniz tamamlandıktan sonra genellikle hizalayıcı tepsiler olan tutucular alırsınız. Dişlerinizin yeni pozisyonunu korumaya yararlar.
Diş telleri dişleri nasıl hareket ettirir?
Uzun bir süre boyunca dişlerinize tutarlı bir baskı uygulayarak diş telleri dişlerinizi yeniden konumlandırabilir. Çeneniz bu basınca uyum sağlamak için aşamalı olarak değişir.
Çoğu zaman dişlerin doğrudan çene kemiğimize bağlı olduğuna inandığımız için, dişlerin yer değiştirebileceğini anlamak zor olabilir. Ancak dişlerinizi çenenize bağlayan bir zar diş etlerinizin altında bulunur ve kemikleriniz tarafından çevrelenir. Bu zar, dişlerinizin nasıl konumlandığını düzenler ve diş tellerinin dişlerinize uyguladığı basınca tepki verir.
Randevu sırasında diş teli takmaktan zarar gelmez ve süreç bir ila iki saat sürer. Alıştıkça, diş teli taktığınız ilk hafta ağrı hissedebilirsiniz. Ortodontistinizin diş tellerinize yaptığı her ayardan sonra birkaç gün biraz ağrınız olabilir.
Braket yapışması
Seramik, plastik veya paslanmaz çelik braketler temizlenip kurumaya bırakıldıktan sonra dişlerinize yapıştırılır. Braketlerin uygulanması rahatsız edici olabilse de, herhangi bir ağrı söz konusu değildir.
Bu braketler sayesinde dişlerinize eşit şekilde baskı uygulayabilirsiniz. Paslanmaz çelik, nikel titanyum veya bakır titanyumdan yapılmış teller bunları birbirine bağlar ve çevreler.
Bantlar
Bantlar Braketler dişlerinize takıldıktan sonra, etraflarına O-ring veya ligatür olarak bilinen elastik bantlar konur. Bunlar, geleneksel diş teli tedavilerinin çoğu için tipiktir ve çenenizdeki baskıyı artırır.
Ayırıcılar
Ara parça olarak lastik bantlar veya metal halkalar kullanılır. Bir ziyaret sırasında, bir ortodontist bunları azı dişlerinizin arasındaki boşluğa yerleştirebilir.
Ara parçalar, ağzınızın arkasında daha fazla alan yaratarak çenenizi öne doğru hareket ettirir. Ağzınızın arkası diş tellerini takmak için çok darsa, diş tellerine de yer açarlar.
Her zaman ayırıcılara ihtiyacınız yoktur. Genellikle, bir seferde yalnızca bir veya iki hafta kullanılırlar.
ark telleri
Dişlerinizdeki braketler ark telleri ile birbirine bağlıdır. Dişlerinizin sürmesine neden olmak için uygulanan basıncın aracı olarak hizmet ederler. Paslanmaz çelik, nikel titanyum ve bakır titanyum ark teli yapımı için olası tüm malzemelerdir.
bukkal tüp
Bukkal tüpler olarak bilinen metal bileşenler bir azı dişine yapıştırılabilir. Ağzınızın arkasında bukkal tüp diş tellerinin diğer bileşenlerini bir arada tutar. Diş tellerinizin çeşitli bileşenleri daha sonra ortodontistiniz tarafından sıkılabilir ve serbest bırakılabilir.
Helezon yaylar
Braketlerinizin ark teli bazen helezon yaylara bağlanabilir. İki dişinizi birbirinden ayırır ve aralarına baskı uygulayarak boşluk oluştururlar.
Yüz yayı başlığı
sadece gerekli olduğunda giyilir ve genellikle geceleri giyilir. Belirli bir ayar gerektiğinde, dişlerinize daha fazla baskı uygulamak için diş tellerinize başlık adı verilen bir bant takılabilir.
Diş telleri ağrılı mıdır?
Diş teli taktırırken herhangi bir rahatsızlık hissetmemeniz gerekir. Ancak hastalar ilk kurulumdan sonraki günlerde, modifikasyonlar sırasında ve sonrasında rahatsızlık duyabilirler.
Diş tellerinden kaynaklanan rahatsızlık, donuk bir ağrı veya zonklama olarak tanımlanır. İbuprofen (Advil) gibi reçetesiz satılan bir ağrı kesici alarak diş teli takmaktan kaynaklanan ağrıdan kurtulabilirsiniz.
Mini diş telleri nasıl çalışır?
Mini diş telleri, geleneksel diş tellerinden daha kompakttır. Tek tek dişleri sarmadıkları için ağzınızda daha az yer kaplarlar.
Bazı ortodontistler, mini braketlerin gerekliliklerini karşılıyorsanız, bunların tedavinizin süresini kısaltabileceğini iddia etmektedir. Kalifiye olup olamayacağınızdan emin değilseniz ortodontistinize danışın.
Diş telleri ne zaman çalışmaya başlar?
Her hastanın tedavi süreci farklıdır, ancak çoğu insan bir ila üç yıl boyunca diş teli takar. Ortodontistinizin talimatlarına titizlikle uyarak diş tellerinizi en az süre taktığınızdan emin olabilirsiniz.
Yetişkinler için diş tellerinin çocuklar için olanlardan farkı nedir?
Diş tellerini her yaşta alabileceğinizi öğrenince şaşırabilirsiniz. Bununla birlikte, tedaviye erken yaşta başlamanın belirli belirgin faydaları vardır.
Siz yetişkin gelişiminizi tamamlarken, çene hattınız ve alttaki dokularınız hala uyum sağlıyor. Dişleriniz bu noktada harekete daha duyarlı olabilir ve çene hattınız daha esnek olabilir.
Dişleriniz tellerinize daha çabuk tepki verirse tedavi süresi kısalabilir. Çenenizin ve dişlerinizin büyümesi durduktan sonra diş teli ile bazı değişiklikler yapılamaz.
Yetişkinler diş teli taktığında, süreç genellikle çocuklardakiyle aynıdır. Bir yetişkin olarak diş teli istediğinizde, tedavinin süresinin yanı sıra düşünülmesi gereken başka faktörler de vardır.
Hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız, diş tellerinin hamileliğiniz üzerindeki potansiyel etkilerini kadın doğum uzmanınızla görüşmelisiniz.
Etkilenebileceğini düşündüğünüz altta yatan herhangi bir tıbbi durumunuz varsa, bunları birinci basamak doktorunuzla da görüşmek isteyebilirsiniz.
parantez bakımı
Diş teli taktıktan sonra, diş teli ile diş eti hattınız arasına sıkışabilecekleri için birkaç şey yemekten de kaçınmanız gerekir. Bu yiyecekler şunlardan oluşur:
- sert şeker
- patlamış mısır
- sakız
Diş teli takarsanız, dişlerinizin çürümeye neden olabilecek yiyecekleri yakalama olasılığı daha yüksektir. Diş minesini aşındırabilecek nişastalı yemekleri ve şekerli içecekleri ne sıklıkla tükettiğinize dikkat edin.
Tel takarken her 8 ila 10 haftada bir ortodontiste ayar için gitmelisiniz. Ortodontistiniz diş tellerinize ve ağız sağlığınıza iyi baktığınızdan emin olacaktır. Gerektiğinde ortodontistiniz O-ringleri de değiştirecektir.
diş teli takarken diş temizliği
Diş teli takarken, ağzınızın bakımını yaparken ekstra dikkat göstermeniz çok önemlidir. Yemekten sonra dişlerinizi fırçalayarak yiyeceklerin diş teliniz ile dişleriniz arasına sıkışmasını önleyebilirsiniz. Ortodontistten alacağınız özel diş ipi ile diş tellerinin etrafını günde iki kez diş ipi ile temizleyebilirsiniz.
Diş tellerinize kolayca uyan ve ulaşılması zor yerleri temizlemenize yardımcı olan bir Waterpik diş ipine yatırım yapmak isteyebilirsiniz. Ark tellerinin ve braketlerin altını ve çevresini temizlemek için, diş arası diş fırçası adı verilen özel bir alet kullanılabilir.
Her altı ila on iki ayda bir, diş teli takmış olsanız bile yine de diş hekiminizden temizlik için randevu almalısınız.
Sonunda
Gülüşünüzün görünümünü değiştirmek için diş telleri çene hattınıza baskı uygular. Güzelliğinizi geliştirmenin yanı sıra, düzgün dişlere ve dengeli bir çeneye sahip olmak genel sağlığınızı da iyileştirebilir.
Diş tellerinin alışması zaman alır ve herkes tedaviye farklı yanıt verir. Diş teli almayla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, diş hekiminize gidin. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +905367506400 WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizden online randevu alabilirsiniz.