Doğru Diş Fırçalama

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır? istanbul kayasehir diş polikliniği

Doğru Diş Fırçalama Nasıl Olmalıdır?

Ağız ve diş sağlığını sağlamanın en temel yolu doğru ve etkin bir şekilde dişlerimizi fırçalamaktır. Eğer doğru bir fırçalama yapılmazsa dişler üzerinde zamanla bakteri plakları, yiyecek artıkları birikerek dişlerimize ve diş etlerimize zarar verir.

*Ağız ve diş sağlığımızı korumak için sabah ve akşam olmak üzere en az günde 2 kez üçer dakika dişlerimizi fırçalamalıyız.

*dişlerimizi fırçalarken diş fırçası diş ve diş etinin birleşim yerine 45 derece açıyla konulup yuvarlar hareketlerl nazikçe fırçalanmalı, diş ve diş etine baskı uygulanmamalıdır.

  • Öncelikle dişlerin ön yüzeylerinden başlanmalı önden arkaya doğru yuvarlak hareketlerle, her diş yüzey ortalama 8-10 kez fırçalanmalıdır.
  • Daha sonra dişlerimizin çiğneme yüzeyleri ileri geri hareketlerle fırçalanır
  • Son olarak dişlerimin ağız boşluğuna bakan iç yüzeyleri süpürme hareketleriyle diş etinden dişe doğru furçalanmalıdır.

*Dişlerimizi fırçaladıktan sonra  dil, damak temizliğini de ihmal etmememiz gerekir. Dil üzerinde biriken ve temizlenmeyen bakteriler ağız kokusuna sebep olabilir.

 

Doğru Bir Diş Fırçası Nasıl Olmalıdır?

Farklı sertlikte ve farklı materyalde birçok diş fırçası mevcuttur. Ağız sağlığımız için tercih etmemiz gereken orta sertlikte bir diş fırçasıdır. diş eti hastalıkları varlığında yumuşak bir diş fırçası da tercih edilebilir.

Naylon kılları olan bir diş fırçası tercih edilebilir bu fırçalar daha hızlı kuruyacağı için bakteri oluşumu daha az olur.

Diş fırçasının baş kısmının büyüklüğü de önemlidir. Dişlerin tüm yüzeylerinin rahatça fırçalanabilmesi ve fırçanın arka dişlerimize ulaşabilmesi açısından baş kısmı çok büyük olmayan bir fırça kullanımı tercih edilmelidir.

Diş fırçalanırken  çok bastırılmamal, yumuşak fırçalanmalıdır. Sert diş fırçası kullanımı veya basınçlı diş fırçalamak, dişlerimizde kama defekti dediğimiz aşınmalara, diş etlerimizin zarar görmesine ve diş eti çekilmelerine sebep olabilir.

Çocuklar için diş fırçası seçimi yapılırken rahatça kullanabilecekleri boyutta tercih edilmelidir. Asıl önemli olan çocuklara düzenli diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak ve diş fırçalamayı sevdirmektir. Bu sebeple farklı renk ve seçeneklerde diş fırçaları tercih edilebilir. Anne ve baba çocuğa eşlik ederek doğru diş fırçalamayı göstermeli ve oyun şeklinde eğlenceli hale getirilmedir. Çocukların diş etleri yetişkinlere göre daha hassas olduğndan daha yumuşak diş fırçaları kullanılmalıdır.

Bir diğer seçenek de şarjlı diş fırçalarıdır. Şarjlı diş fırçaları ağız ve diş sağlığını yeterince yapamayan engelli bireylerde veya çocuklarda kullanımı özellikle tavsiye edilmekle beraber diğer bireyler için de kullanımı oldukça önerilir. Başlık yapısı çok daha küçük ve yuvarlak olduğundan daha rahat hareket eden ve dönme hareketiyle çalıştığı için daha etkin temizlik yapabilen fırçalardır.

Diş fırçaları ortalama 3 ayda değiştirilmelidir ama kılların yapısında bozulma, zedelenme mevcutsa daha erken değiştirilmesi tavsiye edilir.

 

Diş Fırçalarken Nasıl Bir Diş Macunu Tercih Edilmelidir?

Diş macunları ağızdaki kötü kokunun giderilmesine, diş üzerindeki yemek artıklarının, lekelerin giderilmesine yardımcı olur. Çürük oluşumunu engelleyici, beyazlatıcı, hassasiyet giderici vs olmak üzere farklı çeşitte diş macunları vardır. Diş macunu seçiminde asıl önemli olan nokta kullandığınız diş macununun florür içermesidir. Florür minenin yapısını güçlendirerek çürük oluşumunu azaltır.

Yetişkinler için bezelye  büyüklüğünde diş macunu kullanımı yeterli olmaktadır. Çocuklarda ise 0-3 yaş arası macun kullanılmayabilir veya sürüntü şeklinde az miktarda kullanılabilir, 3-6 yaş arası çocuklarda pirinç tanesi büyüklüğünde ve 6 yaştan sonra bezelye tanesi büyüklüğünde macun kullanılılabilir.

Çocuk diş macunu seçilirken çocukların ilgisini çekebilerek renkte veya çeşitli meyve aroması bulunan diş macunları seçilebilir. Diğer bir nokta çocuğun yaşına göre uygun miktarda florür içeren bir diş macunu kullanılmalıdır. 6 yaşından küçük çocuklarda 1000 ppm florür miktarı yeterli olmaktadır. 6 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde ise 1450 ppm flörür içeren diş macunları kullanılabilir.

Diş İpi Kullanımı ?

Diş fırçalamanın yanında ağız hijyeni için diş ipi kullanımı da oldukça önemlidir. Günde 1 kez diş ipi kullanılarak diş fırçasının giremediği yüzeyler, diş araları temizlenmiş olur.

40- 50 cm büyüklüğünde diş ipi kullanılmalı. Diş ipi iki elimizin orta parmaklarına dolanarak gergin olarak tutulur ve yavaşça diş etlerimize zarar vermeden yukarı aşağı doğru hareketlerle uygulanır. İki dişimizinde tüm yüzeylerinin temizlendiğinden emin olunmalıdır. Bunu yaparken diş ipi diş ve diş eti arasındaki boşluğa girmeli ama diş etine baskı uygulanmamalı, zarar verilmemelidir. Diğer dişlerimize geçerken diş ipinin kirli kısmı bir parmağımıza dolanarak diğer parmağımızdaki temiz olan kısma geçilir. Bu şekilde tüm dişlerimizin arası temizlendikten sonra işlem bitirilmiş olur. Hastanın tercihine göre kürdan şeklinde veya normal diş ipi kullanılabilir.

Sağlıklı diş ve diş etkleri için diş fırçalamak çok önemlidir. Diş fırçalarken diş etleri kanıyor diye fırçalamanın bırakılmaması gerekir. Kanayan bölgenin daha düzgün fırçalanması gerekir düzenli fırçalamadan sonra kanama düzelmiyorsa o bölgede diş taşı oluşumu vs gibi diğer problemler bulunabilir bu durumda diş hekimi ziyaret edilmedir.

 

Sonuç olarak

Dişlerinizi fırçalamak çok önemli bir şeydir çünkü dişlerinizi temiz tutmak dişlerinizi çok uzun süre korumanızı sağlar,  bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya randevu alabilirsiniz. web sitemiz  www.kayasehirdis.com

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp