endodonti
Dayanılmaz bir diş ağrısı hayatınızı mahvedebilir. Endodontistler, dişin içindeki dokuları karmaşık yollarla restore eden diş hekimleridir. Diş apsesi (enfeksiyon) gibi karmaşık diş ağrısı nedenlerini tespit eder ve tedavi ederler. Endodontistler kök kanal tedavisi ve diğer ağrı kesici teknikleri kullanırlar. Doğal dişiniz onlar tarafından korunuyor.
Endodontist nedir?
Nitelikli bir diş uzmanı bir endodontisttir. Endodontistler, çoğunlukla diş özünü (dişlerin içini) etkileyen karmaşık diş sorunlarının tedavisine odaklanır. Diş özü ve kök dokuları son teknoloji yöntemlerle tedavi edilir. Mümkün olduğunda, bu doktorlar doğal dişinizi korurken diş ağrınızı tedavi etmeye odaklanır.
Diş eti nedir?
Diş hekimleri, her dişin derinlerinde bulunan sinirleri, kan damarlarını ve diğer dokuları “pulpa” olarak adlandırır. Aynaya baktığınızda dişlerinizin mine kaplı dış tabakasını görebilirsiniz.
Dişlerin içindeki hamur veya bağ dokusu, çocukların dişlerinin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olması açısından önemlidir.
Pulpitis, diş çürümesinden (yanlış diş ve diş eti bakımından kaynaklanır) veya kırık bir dişten (iltihaplı veya enfekte bir diş özü) kaynaklanabilir.
Diş ağrısına sıklıkla pulpitis (diş ağrısı) neden olur. Bazen acil tıbbi müdahale gerektiren önemli bir sağlık sorununa neden olabilir.
Bir endodontisti diş hekiminden ayıran nedir?
Diş hekimlerinin hepsi endodontisttir. Ancak diş hekimlerinin sadece %3’ü endodontist olmak için gereken ek eğitimi tamamlamıştır.
Bir endodontist, dişhekimliği okulundan sonra en az iki yıl daha uzmanlaşmış dişhekimliği eğitimini tamamlar. Endodontistler, bu dönemde dişlerinizin içindeki (diş özü) veya çevresindeki (diş kökleri) dokuları etkileyen diş ağrısını belirleme ve tedavi etme yöntemlerine odaklanır.
Bir endodontistin işi nedir?
Kök kanal diş hekimleri, endodontistlerin başka bir adıdır. Hem endodontistler hem de sıradan diş hekimleri kök kanal tedavisi yapabilirken, endodontistler bunu çok daha sık yaparlar. Endodontistler, artan hacimleri ve daha ileri eğitimleri sonucunda kök kanal tedavisi uygulama konusunda daha yüksek bir yetkinliğe sahiptir.
- Endodontistler, diş rahatsızlığının karmaşık nedenlerini belirlemede uzmandır. Ayrıca aşağıdakiler gibi başka diş prosedürleri de yürütürler:
- Endodontik yeniden tedavi: Başarısız bir kök kanal prosedürünün bileşenlerinin çıkarılması ve değiştirilmesi.
- Acil diş cerrahisi, ciddi diş enfeksiyonlarının veya karmaşık diş hasarlarının tedavi edilmesini gerektirebilir.
- Dişlerin çekilmesi ameliyatı, dokular korunamayacak kadar ağır şekilde yaralandığında dişlerin çekilmesini içerir.
- Dental implant cerrahisi, daha sonra bir diş çekildikten sonra görünümü ve işlevselliği eski haline getirmek için köprüleri ve diğer protezleri desteklemek için kullanılacak bir diş implantının cerrahi implantasyonunu içerir.
- Apikoektomi (diş kökünün ucunun veya ucunun çıkarılması) gibi özel cerrahi.
Endodontistler hangi durumları tedavi eder?
Endodontistler öncelikle aşağıda listelenen birkaç nedenden dolayı hasar görmüş dişlerin pulpası (iç dokuları) veya kök dokularıyla ilgilenir:
- diş kökündeki dokulara zarar veren plağın neden olduğu tedavi edilmemiş bir boşluk gibi diş çürüğü.
- Diş apsesi, bakteriler dişinizi veya diş etlerinizi istila ettiğinde gelişen irin dolu bir koleksiyondur.
- travma kaynaklı diş hasarı (sert düşme gibi).
- pulpa dokusuna ulaşmış kırık diş.
Bir endodontist bir dişi hangi yollarla inceler?
Endodontistler dişlerde, ağız boşluğunda ve yüzdeki çok çeşitli karmaşık ağrı nedenlerini belirleme konusunda özel uzmanlığa sahiptir. Bir endodontist, belirtilerinizi incelemek için aşağıdaki testlerden bir
veya daha fazlasını yapabilir:
- Diş röntgenleri, dişlerin içinin ayrıntılı görüntülerini üretir.
- Dişinizin hassasiyetini test etmek, etkilenen dişin üzerine sıcak veya soğuk çubuklar yerleştirmeyi içerir.
- Dişleriniz hafifçe vurmaya karşı hassassa, üzerine hafifçe vurmak hangi dişin etkilendiğini ve iltihabın ne kadar ilerlediğini ortaya çıkarabilir.
Kök kanalı nedir?
Bir endodontist, kök kanal tedavisi sırasında (dişin içinde) hasar görmüş veya yaralanmış pulpa dokusunu çıkarır. Diş ağrısını azaltmak için iltihaplı veya enfekte doku çıkarılabilir. Ek olarak, (dişinize ve vücudunuzun geri kalanına) daha fazla zarar verebilecek mikroorganizmaları ortadan kaldırabilir.
Kanal tedavisi nasıl yapılır?
Bir dişin içindeki dokuları tedavi etmek için endodontistler bir ameliyat mikroskobu ve son teknoloji ekipmanlar kullanırlar. Kanal tedavisi yaptırırken bir sandalyede rahatça oturuyorsunuz. Rahatınız için ağzınızın iç kısmına lokal anestezi yapılır.
Kanal tedavisi yaparken endodontistiniz:
- Örneğin, sorunlu bölgeyi izole etmek ve ağzınızı enfeksiyondan korumak için dişinizi örtmek için bir diş barajı (biraz muşamba) kullanır.
- Pulpa dokusuna erişmek için etkilenen dişin üstünü veya arkasını kullanır.
- Hasarlı veya hastalıklı pulpa dokusunu çıkarır.
- Dişin içini sterilize eder ve dezenfekte eder.
- Dişi mühürler ve doldurur.
Bir endodontik prosedürden sonra ne beklemeliyim?
Bireysel sorununuz ve ne kadar ciddi olduğu, endodontik tedaviyi takiben nasıl hissettiğinizi belirleyecektir. Endodontik prosedürlerin çoğu ayakta tedavi edilen prosedürlerdir (prosedürden hemen sonra eve gidersiniz). Bir kanal tedavisi işleminden sonra biraz rahatsızlık hissedebilirsiniz. Bazı insanlar o gün işe geri dönecek kadar sağlıklıdır.
Ameliyattan sonra birkaç gün ağzınız veya dişiniz rahatsız olabilir. Daha kapsamlı bir ameliyattan sonra daha şiddetli veya daha uzun süren ağrı mümkündür. Ağrı kesici, enfeksiyon kontrolü veya iyileşme sürecini hızlandırmak için doktorunuz ilaç yazabilir.
Bir kök kanalından sonra takip için normal diş hekiminizi ziyaret etmeniz gerekebilir. Tamir edilmiş dişinizi tam olarak korumak ve eski haline getirmek için, sağlayıcınız dişlerinizin üstüne bir taç (metal veya porselen bir kaplama) takabilir. Dişinizin olması gerektiği gibi iyileşmesini garanti etmek için doktorunuzun tavsiyelerine uymanız çok önemlidir.
Bir endodontist ile ne zaman görüşmem gerekir?
Devam eden veya kötüleşen herhangi bir diş rahatsızlığı, güvendiğiniz bir diş hekimi tarafından değerlendirilmelidir. Dişinizi muayene ettirmek için ne kadar beklerseniz, diş hekiminizin doğal dişinizi koruyabilme olasılığı o kadar azalır.
Aşağıdaki durumlarda bir endodontist çağırmak gerekli olabilir:
- devam eden diş rahatsızlığı.
- Çenenizde veya ağzınızda bilinmeyen ağrı.
- sıcak veya soğuk yiyeceklerle kolayca tahriş olan dişler.
- etkilenen diş etlerine veya dişlere yakın iltihaplanma (şişme).
Bazı diş ağrısı nedenleri (diş apsesi gibi) uzun süre ihmal edilirse sağlığınız için büyük tehdit oluşturabilir. Bir kazada ağız yaralanması yaşarsanız veya herhangi bir potansiyel enfeksiyon belirtisi fark ederseniz, örneğin:
- Ateş.
- nefes alma veya yutma sorunları.
- Ağzınız yanağınıza yayılan kırmızı veya şişmiş olabilir.
Sonuç olarak
Tedavi edilmediği takdirde hayatınız şiddetli veya devam eden bir diş ağrısı tarafından tüketilmiş gibi görünebilir. Tedavi edilmezse, sağlığınız için potansiyel olarak ciddi bir tehdit oluşturabilir. Endodontistler, enfeksiyon gibi ağrının karmaşık temel nedenlerini belirleyebilen diş uzmanlarıdır. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.