Hamilelikte diş bakımı
Hamileyken, dişlerinize ve diş etlerinize uygun şekilde bakmanız çok önemlidir. Hamileliğin getirdiği hormonal değişiklikler, doğmamış çocuğunuzun sağlığını etkileyebilecek diş eti hastalığı olasılığını artırır.
Aşağıda listelenen tavsiyelere uyarak hamilelik öncesi, sırası ve sonrasında ağız sağlığınızı iyi durumda tutabilirsiniz.
Hamile Kalmadan Önce
Hamile kalmadan önce bir diş ziyareti planlamaya çalışın. Bu, diş eti dokunuzun kapsamlı bir şekilde incelenmesine, dişlerinizin profesyonel bir şekilde temizlenmesine ve hamileliğiniz nedeniyle var olabilecek ağız sağlığı sorunlarının erken tedavisine olanak tanır.
Hamilelikte Diş Hekimliği
- Hamileyseniz diş hekiminize (ve doktorunuza) haber verin. Hamilelik sırasında herhangi bir zaman, rutin diş tedavisi almak için iyi bir zamandır. Herhangi bir acil prosedür de gerçekleştirilebilir. Bununla birlikte, herhangi bir seçmeli diş prosedürü doğum sonrasına kadar beklemelidir. Diş randevunuzdan önce sizin için özel tavsiyeleri veya önlemleri olup olmadığını öğrenmek için doğum uzmanınıza danışın.
- Reçeteli ilaçlar ve doğum öncesi vitaminler dahil olmak üzere aldığınız tüm ilaçların adlarını ve miktarlarını ve ayrıca doktorunuzun size verdiği özel tıbbi talimatları diş hekiminize bildirin. Bu bilgilere dayanarak, diş hekiminizin diş tedavi planınızı değiştirmesi gerekebilir.
- Hamilelik, diş röntgenlerinin çekilebileceği bir dönemdir. Diş hekiminiz, tiroidinizi ve karnınızı korumak da dahil olmak üzere hem sizi hem de doğmamış çocuğunuzu korumak için azami özeni gösterecektir. Günümüzün X-ışınları, teknolojik gelişmeler nedeniyle geçmiş on yıllardan çok daha güvenlidir.
- Sadece bebek bekliyorsunuz diye diş ziyaretinizi iptal etmeyin. Hamileliğin getirdiği hormonal değişiklikler, periodontal hastalık riskinizi ve şişmiş, kanamaya eğilimli diş etleri ile karakterize edilen hamilelik diş eti iltihabı olarak bilinen bir durumu artırdığından, düzenli muayeneler artık her zamankinden daha önemlidir. Hamilelikleri sırasında kadınların %40’ı bir noktada diş eti iltihabı yaşayacaktır. Halihazırda şiddetli diş eti hastalığınız varsa hamilelik diş eti hastalığını daha da kötüleştirebilir.
- Hamilelik sırasında diş etlerinizdeki değişikliklere çok dikkat edin. Hamileyken herhangi bir diş eti şişmesi, kanaması veya ağrısı yaşarsanız hemen diş hekiminize veya bir periodontiste danışın.
- Ağız sağlığı sorunlarından kaçınmak ve bunları azaltmak için uygun ağız hijyeni alışkanlıkları edinin. Bunlar, dişlerinizi günde en az iki kez fırçalamayı, günde bir kez diş ipi kullanmayı ve antimikrobiyal gargara kullanmayı içerir. Sırf ihtiyacınız olursa bekliyorsunuz diye profesyonel bir temizlik yaptırmayı ertelemeyin. Profesyonel diş temizliği artık her zamankinden daha önemli. İyileşmeyen diş eti hastalığını tedavi etmek için bir diş hekimine ihtiyaç duyulabilir. Antibiyotikler ve doku eksizyonu olası tedavilerdir.
Sabah Bulantısının Önlenmesi
- Sabah bulantısı dişlerinizi fırçalamanıza engel oluyorsa, hamileyken nötr aromalı bir diş macununa geçin. Marka önerileri için diş hekiminize veya hijyenistinize danışın.
- Sabah bulantısı çekiyorsanız ve sık sık kusuyorsanız, ağzınızı su veya gargara ile çalkalayın.
Dişleriniz ve Bebeğiniz İçin Sağlıklı Beslenme
- Şekerli atıştırmalıklar yemeyin. Hamilelik sırasında, tatlı istekleri sık görülür. Bununla birlikte, düzenli olarak yerseniz diş çürümesinin meydana gelme olasılığının daha yüksek olduğunu unutmayın.
- Besleyici, dengeli bir diyet tüketin. Hamileliğin yaklaşık üç ayında, doğmamış çocuğunuzun ilk dişleri çıkmaya başlar. Bu gerekli mineraller, sağlıklı beslenmede bebeğin büyüyen dişleri, diş etleri ve kemikleri için faydalı olan harika bir protein ve kalsiyum kaynağıdır.
Diş eti hastalığı ve erken gebelik
- En az birkaç önemli araştırmanın gösterdiği gibi, diş eti hastalığı ile erken doğum arasında bir bağlantı vardır. The Journal of the American Dental Association’da bulgularını bildiren bir çalışmanın araştırmacıları, sağlıklı diş etleri olan annelerin, kronik diş eti hastalığı olanlara göre erken doğum (37. haftadan önce) ve düşük kilolu çocuklara göre dört ila yedi kat daha fazla olduğunu keşfettiler.
- En erken doğumlar -32 haftalıkken- en şiddetli periodontal hastalığı olan anneler tarafından yaşandı. Diş eti hastalığının tedavi edilmesinin erken doğum riskini azaltıp azaltmadığı bilinmemektedir.
Hamilelik sırasında ağız tümörleri
- İltihaplı diş eti dokusunda, tipik olarak üst diş eti çizgisine yakın, ara sıra üzerinde koyu kırmızı nokta desenleri olan büyük bir yumru belirir. Kırmızı yumru rahatsız edici olabilir, yemek yemeyi ve konuşmayı zorlaştırabilir ve hatta kanayabilir ve kabuk bağlayabilir. Hamilelik tümörleri, hamileliğin herhangi bir noktasında ortaya çıkabilen bu büyümelerdir, ancak bunu genellikle ikinci trimesterde yaparlar.
- “Tümör” sözcüğü sizi korkutmasın. Bu büyümeler yayılamaz ve kötü huylu değildir. Lokal bir tahriş ediciye karşı çok enflamatuar bir yanıt, gebelik tümörüne (gıda parçacıkları veya plak gibi) neden olur. Hamile kadınların %10 kadarında tümör vardır ve sıklıkla bu kadınlar hamilelik diş eti iltihabından da muzdariptir.
- Gebelik tümörleri aynı zamanda gebelik epulidleri, lobüler kapiller hemanjiyomlar, piyojenik granülomlar ve gebelik granülomları olarak da bilinir.
- Gebelik tümörleri çoğu zaman bebek doğduktan sonra kendiliğinden geçer. Diş hekiminiz veya bir uzman, yemek yemenizi engelliyorsa tümörü çıkarmaya karar verebilir. Bu, lokal anestezi altında gerçekleştirilen basit bir süreci gerektirir. Bir kadın hamileyken bir tümör çıkarılsa bile, vakaların yaklaşık %50’sinde tekrar eder.
Sonuç olarak
Hamileliğiniz sırasında herhangi bir diş eti probleminiz varsa, tam bir ağız sağlığı kontrolü için doğumdan hemen sonra diş hekiminize görünün. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizden randevu alabilirsiniz.