Kök kanalları: nelerdir, nasıl tedavi edilir, nedenleri nelerdir?
Kök kanalları: nelerdir, nasıl tedavi edilir, nedenleri nelerdir?
Kanal tedavisi nedir?
Kanal tedavisi pulpa dediğimiz dişin sinir dokusunun enfekte olması veya canlılığını kaybetmesi durumunda özel aletlerle diş dokusundan çıkarılması işlemidir. Dişin sinir dokusu çıkarılıp temizlendikten sonra enfeksiyon ve ağrı ortadan kalkacaktır. Oluşan boşluk dolgu malzemeleri ile doldurulacak ve hastanın kendi diş dokusunun yaptığı işi yapacaktır. Isırma ve çiğneme fonksiyonları geri yüklenir.
Kanallar ne kadar ağrılıdır?
Kanal tedavisi, hastalara anestezi verildiği için dolgu yaptırmak veya yirmi yaş dişinin çekilmesi gibi rutin bir diş ameliyatından daha rahatsız edici değildir. Bununla birlikte, bir kök kanalı, tipik olarak, tedaviyi takiben dişi biraz rahatsız veya uyuşmuş bırakır ve hatta birkaç gün boyunca hafif rahatsızlıklara neden olabilir.
Kanal tedavisinin gerekli olup olmadığını nasıl anlarsınız?
Derin bir oyuk, travma veya kalıtımdan kaynaklanan kırık bir diş veya eski bir dolgudan kaynaklanan problemlerin tümü kanal tedavisini gerektirir. Hastalar dişlerinin özellikle sıcağa ve soğuğa karşı hassas olduğunu fark ettiklerinde tipik olarak kanal tedavisine ihtiyaç duyarlar.
- Kanal tedavisinin gerekli olabileceğini gösteren birkaç işaret vardır:
- ısırma veya çiğneme sırasında şiddetli rahatsızlık
- sivilceli diş etleri
- kırık veya yontulmuş diş
- Deneyim geçtikten sonra bile sıcağa veya soğuğa duyarlılığın devam etmesi
- genişlemiş veya hassas diş etleri
- Derin diş çürüğü veya diş eti renginde bozulma
Kanal tedavisi hangi durumlarda yapılır?
* Çürümenin dişin sinirine ulaştığı durumlarda
* Travma sonucu dişin canlılığını kaybettiği durumlarda
*Önceki dolguların altında morluğun tekrar ilerlemesi durumunda *morluğun sinire yakın olduğu durumlarda
Hastanın ağrısının sıcak-soğuk hassasiyetini aşmadığı durumlarda *cerrahi işlemler, yirmilik diş çekimi sonrası komşu dişlerin canlılığını kaybetmesi durumunda
*Kırık hattının diş sinirine uzandığı durumlarda, çapraşıklığın yüksek olduğu durumlarda, estetik amaçlı diş dizilimi dışında kalan dişlerde
*önceki kanal tedavilerinin tekrar enfekte olduğu durumlarda
Kanal tedavisi ağrılı bir işlem midir?
Kanal tedavisi öncesi hasta uyuşturulur ve diş lokal olarak uyuşturulur. Bu sayede hasta herhangi bir ağrı hissetmez ve kanal tedavisi tamamlanmış olur. Tekrarlanan kanal tedavisi durumlarında anesteziye gerek kalmadan işlem tamamlanabilir.
Kanal tedavisi yaptırdıktan sonra yine de derse veya işe gidebilir miyim?
2-4 saat uyuşmuş olmanıza rağmen, hastaların çoğu kök kanalından hemen sonra işe veya okula geri dönebilir. Uyuşukluk tamamen geçene kadar yemek yemeyi beklemeniz önerilir.
Kök kanal riskleri
Kanal tedavisi yapılarak dişiniz kurtarılmaya çalışılır. Bununla birlikte, hasar çok şiddetli veya mine çok zayıf olduğu için yöntem her zaman kullanılamaz. Bu elementler diş kaybına neden olabilir.
Hastalıklı materyalin bir kısmı geride kalırsa veya antibiyotikler etkisiz kalırsa, diş kökünde apse oluşma tehlikesi de vardır.
Kanal tedavisi konusunda endişeleriniz varsa diş çekimi için diş hekiminize danışın. Bu genellikle kırık dişin kısmi protez, köprü veya implant ile değiştirilmesini gerektirir.
Kanal tedavisi ne kadar?
Sorunun karmaşıklığına ve hangi dişin etkilendiğine göre farklı fiyatlar uygulanmaktadır. Azı dişlerinin tedavisi daha zor olduğu için maliyet genellikle daha yüksektir. Diş sigortası planlarının çoğu, bazı endodontik tedavi kapsamını içerir.
Genel olarak endodontik tedavi ve doğal diş onarımı, dişi çektirmekten daha ucuzdur. Çiğneme kabiliyetini geri kazandırmak ve komşu dişlerin yer değiştirmesini önlemek için, çıkarılan diş bir implant veya köprü ile değiştirilmelidir. Bu operasyonların maliyeti tipik olarak endodontik tedavi ve uygun restorasyondan daha fazladır.
Herhangi bir sorunuz varsa, bizi her zaman +90 536 740 6400 numaralı telefondan arayabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.