Kopmuş diş
Daimi dişiniz kaybolduğunda diş kopması meydana gelir. Bir yaralanma veya kaza bir dişin kaybına neden olabilir. Dişinizi kurtarmak için hemen tedavi olun. Başlangıçta kendi dişinizi yerine koyabilir veya sıvı içinde tutabilirsiniz. Bundan sonra, bir diş hekiminden daha fazla tedavi görmeniz gerekir.
Avulse diş nedir?
Bir diş yuvasından tamamen çıkarıldığında kopmuş diş halini alır. Kopmuş dişler gibi dişle ilgili acil durumlar acil bakım gerektirir.
Kurtarmak için dişinizi mümkün olan en kısa sürede yeniden yerleştirmeyi deneyin. En iyi başarı oranları, dişler 30 ila 60 dakika içinde tedavi edildiğinde elde edilir.
Hemen yardım alamazsanız doktora gidene kadar dişlerinizi süt veya salin solüsyonunda tutun. Reimplantasyon genellikle doktorunuz tarafından kayıp dişi yeniden bağlamayı denemek için kullanılır.
Dişlerin düşmesine ne sebep olur?
Bir dişi ağzınızdan çıkarmak için çok fazla güç kullanmanız gerekir. Avülse dişlerin ana nedenleri şunlardır:
- Düşme.
- bisiklet kazaları.
- bir spor yaralanması.
- trafik kazaları.
- Saldırılar.
Spor yaralanması nedeniyle bir diş kaybedilebilir. Aşağıdaki spor yaralanmaları diş kopmasına neden olabilir:
- Futbol.
- lakros.
- dövüş sanatları.
- Ragbi.
- Paten kaymak.
Kırık bir dişin belirtileri nelerdir?
Ağzınızdan tamamen çıkmış bir diş, kopmuş diş olarak bilinir. Ağızda kopmuş dişe ait parça kalmamıştır. Avülse diş belirtileri şunları içerebilir:
- bir zamanlar dişinizin ağzınızda olduğu bir boşluk.
- ağız ağrısı
Bir dişinizi kaybederseniz kanama meydana gelebilir. Eğer öyleyse, soketi temiz bir mendil veya küçük bir bezle örtün ve ısırın. Kanamayı daha da kötüleştirebileceğinden aspirinden kaçının. Ağrı yaşıyorsanız, sizin için en iyi ağrı kesiciler hakkında doktorunuzla konuşun. Herhangi bir kafa travması geçirdiyseniz, özellikle mide bulantısı veya baş dönmesi hissediyorsanız, lütfen tıbbi yardım alın. Daha fazla yarayı ekarte edebilirler.
Kaybedilen bir dişi kendi başıma tedavi edebilir miyim?
Kırık bir dişi kurtarmak için hızlı tedavi gereklidir. Bundan sonra, ek kopmuş diş bakımı için mümkün olan en kısa sürede diş hekiminize görünün. Acil bakıma nasıl erişeceğinizi öğrenmek için diş hekiminizle veya yakındaki diş muayenehanesiyle iletişime geçin. Avulse dişe, yaralanma yerinde hemen müdahale edilmelidir. Adımlar aşağıdaki gibidir:
- Dişinizin tepesini (beyaz çiğneme yüzeyi) tutun. Kökten (dişinizi genellikle diş eti çizginizin altındaki kemiğe tutan kısım) uzak durun.
- Kalıntılardan kurtulmak için dişinizi süt veya suyla çalkalayın. Dişi temizlemeyin veya kurutmayın ve sabun kullanmaktan kaçının.
- Dişinizi yavaşça yuvasına geri koyun, önce kökleyin. Dişinizi kurondan tutarak köke temas etmekten kaçının.
- Dişinizi yerinde tutmak için peçete, gazlı bez veya mendili ısırın.
- Hemen diş hekimine gidin.
Sadece nakavt olan daimi dişler yeniden yapıştırılmalıdır. Süt dişlerinin yeniden implante edilmesi, gelişmekte olan kalıcı dişlere zarar verebilir, bu yüzden bunu denemekten kaçının. Her iki durumda da mümkün olan en kısa sürede diş hekiminden yardım alın. Yuvaya geri koyamazsanız, bir diş hekimine gidene kadar dişi nemli tutun. Mümkünse, dişlerinizi suya batırmaktan kaçının. Su, köklerin yüzey hücrelerine zarar verebilir. Dişinizi yerleştirebilirsiniz:
- Bir bardak süt.
- Eksik dişlerin düzeltilmesi için ilk yardım setlerinde sıklıkla görülen, özellikle tuzlu solüsyon.
- Tükürüğün onu ıslak tuttuğu yanağınız.
- bir tuzlu su çözeltisi
Dişimi bulamazsam ne yapmalıyım?
Dişiniz boğazınızdan aşağı inmiş veya aspire edilmiş (solunmuş) olabilir. Dişinizin ciğerlerinize girmediğinden emin olmak için hemen göğüs röntgeni çekin ve doktorunuzu ziyaret edin. Genellikle yutulan dişler zararlı değildir.
Dişimin sadece bir kısmını bulursam ne yapmalıyım?
Asla dişinizin sadece bir kısmını sokete yeniden takmaya çalışmayın. Mümkün olan en erken zamanda bir diş hekimini ziyaret edin. Dişinizde tedaviye başlamadan önce, kök hasarını kontrol etmek için diş röntgeni çekebilirler.
Avülse dişler tıp uzmanları tarafından nasıl ele alınır?
Bir dişinizi kaybederseniz, büyük olasılıkla bir dişçiye gidersiniz. Dişi kendi başınıza yerine koyabilmeniz veya nemli tutabilmeniz, diş hekiminizin kopmuş bir dişi nasıl ele aldığını etkileyebilir. Diş hekimine gitmeden önce, dişinizi yuvaya geri yerleştirirseniz, diş hekimi:
- Dişinizin doğru şekilde yerleştirildiğinden emin olun.
- Yedi ila on gün boyunca, implante edilen dişi komşu dişlere splintleyin. Dişinizi çevreleyen kemik de kırılmışsa, doktorunuz ateli en az altı hafta takmanızı önerebilir.
- Pulpa sağlığını inceleyin ve gerekirse iki hafta içinde dişinizin yumuşak orta kısmını çıkarmak için bir kanal tedavisi düzenleyin.
Dişinizi içeride tuttuysanız, diş hekiminiz aşağıdakileri yapacaktır:
- Gerekirse, dişlerinizi salinle hafifçe çalkalayın.
- Lokal anestezik sağlayın (uyuşturucu ilaç).
- Dişinizi tekrar yerleştirin.
- bir splint içindeki implante dişiniz.
- Bir kök kanalı planlayın.
Birkaç gün için diş hekiminiz antibiyotik almanızı tavsiye edebilir. Ek olarak, tetanoz aşısı durumunuzu kontrol edecekler. Dişiniz kirle temas ederse, tetanoz riski altında olabilirsiniz. Dişinizi ıslak bir maddede tutamadıysanız, diş hekiminiz yine de dişinizi yeniden implante edebilir. En iyi başarı olasılığı için tipik olarak bir dişi yalnızca bir saat içinde yeniden yerleştirebilirler. Dişin kökünü kemiğe bağlayan periodontal bağ, dişiniz çok kurursa ölebilir. Bu meydana gelirse, diş kaybedilebilir ve gelecekte onu kısmi takma diş, köprü veya diş implantı ile değiştirmeye karar verebilirsiniz.
Diş değiştirdikten sonra kendime nasıl bakabilirim?
Yeniden yerleştirmenin hemen ardından şunları yapmalısınız:
- Çok sıcak veya çok soğuk olan her şeyi yemekten kaçının.
- Her yemekten sonra dişlerinizi yumuşak bir diş fırçasıyla dikkatlice fırçalayın.
- İki hafta boyunca sıvı ve yumuşak yiyeceklerden başka bir şey yemeyin.
- İki hafta boyunca günde iki kez antibakteriyel olan klorheksidin içeren bir gargara kullanın.
- Rahatsızlığı gidermek için gerektiğinde nonsteroidal antiinflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) alınmalıdır.
Ek olarak, yeniden takılan dişinizin rutin muayeneleri için diş hekimine gitmeniz gerekecektir. Sağlayıcınızdan her şeyi netleştirmeden önce temas sporlarından uzak durmalısınız.
Bir dişin düşmesini engelleyebilir miyim?
Spor yapıyorsanız, bir dişlik takmak, dişinizin kırılmasını önlemenize yardımcı olabilir. Dişleriniz, özellikle futbol ve buz hokeyi gibi temas sporlarında ağız koruyucuların zarar görmesinden korunur.
Dişini kaybetmiş olanlar için prognoz nedir?
Bir diş avülsiyonu hızlı bir şekilde tedavi edilirse doğal dişiniz kurtarılabilir. Düzenli muayeneler ve iyi ağız hijyeni, dişinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilir.
Doktorlar, yeniden yerleştirilen bir dişin ne kadar dayanacağını söyleyemese de, yine de size uzun yıllar hizmet edebilir. Diş reimplantasyonu aşağıdakiler gibi çeşitli sorunlardan etkilenebilir:
- Dişinizin diş eti dokusuna batmaya ve kemiğe yapışmaya başlamasına ankiloz denir.
- Dişlerinizin etrafındaki dokunun iltihaplanması apikal periodontitis olarak bilinir.
- Dişinizin kök yapısı inflamatuar kök rezorpsiyonu ile bozulur. Sonuç olarak dişiniz sallanabilir.
- Pulpa kanalı obliterasyonu (PCO) adı verilen bir süreçte kök kanalının duvarları boyunca sert doku birikintileri bulunur. PCO tipik olarak ağrısız olmasına rağmen, pulpa nekrozuna neden olabilir.
- Pulpa (dişinizin merkezindeki doku) öldüğünde, pulpa nekrozuna neden olur. Pulpa nekrozunu bir kök kanalı veya tam diş çekimi takip edebilir.
Sonuç olarak
Bir kaza veya yaralanma sonucu bir dişinizi kaybettiğinizde, kopma olarak bilinir. Düşen bir dişi yerine yerleştirerek onarabilirsiniz. Aksi halde diş hekimine gidene kadar dişinizi süt, tuz solüsyonu, tükürük veya salin içinde tutmalısınız. Yeniden implante edilen dişler, rutin diş muayeneleri gerektirir, ancak doğru bakımla uzun yıllar dayanabilir. Bu yazı size yetmediyse bizi her zaman arayabilir veya +95367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz.