Kuru ağız
Ağız kuruluğu aynı zamanda kserostomi olarak da bilinir. Ağzınızın tükürük bezleri yeterli tükürük üretmediğinde olur.
Bu durum ağzınızın susuz kalmasına veya kurumasına neden olur. Diğer semptomlar arasında korkunç bir nefes, boğaz kuruluğu ve çatlamış dudaklar sayılabilir.
Tükürük, sindirimin temel bir bileşenidir. Yiyeceklerinizi nemlendirmeye ve parçalamaya yardımcı olur. Ayrıca, ağzınızı diş eti hastalığından ve diş çürümesinden koruyarak iyi ağız sağlığının korunmasına yardımcı olarak vücudunuz için birincil savunma sistemi olarak hizmet eder.
Ağız kuruluğu kendi başına tehlikeli bir tıbbi sorun değildir. Bununla birlikte, bazen tedavi gerektiren başka bir altta yatan sorunun bir göstergesidir. Ayrıca diş çürüğü ve ağız yaraları gibi sorunlara da neden olabilir.
Ağız kuruluğuna tam olarak ne sebep olur?
Ağız kuruluğu çeşitli durumlardan kaynaklanabilir. Ek olarak, tek başına ağız kuruluğuna sahip olmak, mutlaka altta yatan bir sorununuz olduğu anlamına gelmez.
Başka bir rahatsızlığın suçlu olduğundan şüpheleniyorsanız veya başka semptomlar gözlemliyorsanız, teşhis ve tedavi seçenekleri konusunda doktorunuza danışın.
Ağız kuruluğunun olası nedenleri arasında şunlar sayılabilir:
- Dehidrasyon. Dehidrasyon, vücudunuz geri kazanılmadan aşırı miktarda sıvı kaybettiğinde meydana gelir. Bu kusma, ishal, aşırı terleme veya kan kaybı nedeniyle olabilir. Susuz kaldığınızda vücudunuz normalden daha az tükürük üretir ve bu da ağzınızın kurumuş gibi görünmesine neden olabilir.
- İlaçlar. Birçok ilaç yan etki olarak ağız kuruluğuna neden olabilir. En sık kullanılan ağız kuruluğu ilaçlarından bazıları depresyon, kaygı, ishal, yüksek tansiyon ve astımı tedavi eder. Tükürük üretimi ayrıca antihistaminikler, diüretikler ve bazı kemoterapi ilaçları ile azaltılabilir. Ağız kuruluğuna neden olduğundan şüphelendiğiniz herhangi bir ilacı kesmeden önce doktorunuza danışın.
- Radyasyon tedavisi. Ağız kuruluğu, baş ve boyun radyasyon tedavisinin tipik bir yan etkisidir. Radyasyon tükürük bezlerini etkileyerek tükürük salgısını azaltır.
- Anksiyete ve stres. Üzgün veya endişeli olduğunuzda, vücudunuz bazen “stres hormonu” olarak bilinen ekstra kortizol üretir. Tükürüğünüzdeki kortizol seviyeleri yükseldiğinde, tükürüğünüzün bileşimi değişir ve bu da ağız kuruluğuna neden olur.
- Yaşlanma. Yaşlandıkça ağız kuruluğu oldukça sık görülür. Bu, sağlık koşulları, ilaçlar veya vücudunuzun kullandığınız ilaçları ne kadar iyi işlediğindeki değişikliklerle ilgili olabilir.
- Ağızdan nefes alma ve horlama. Ağızdan nefes aldığınızda tükürük buharlaşır. Ağzınız açıkken horlamak da aynı sonuçları verebilir. Bu, ağzınızı kurutabilir veya mevcut kuruluğu ağırlaştırabilir.
- Eğlence amaçlı uyuşturucu kullanımıyla birlikte tütün tüketimi. Tütün ve esrar kullanımı tükürük üretimini bozabilir. Metamfetamin kullanımı da şiddetli ağız kuruluğuna neden olabilir.
Ağız kuruluğuna yol açabilecek durumlar
Ağız kuruluğu, aşağıdakiler de dahil olmak üzere bir dizi tıbbi rahatsızlıktan da kaynaklanabilir:
- Şeker hastalığı. Ağız kuruluğu, hem tip 1 hem de tip 2 diyabetin tipik bir yan etkisidir. Artan kan şekeri seviyelerinin, ağız kuruluğuna yol açabilen tükürük üretimini azalttığı bilinmektedir. Diyabet hastaları sıklıkla susuz kalır ve ağız kuruluğuna neden olabilecek ilaçlar kullanır.
- Ağızda pamukçuk. Oral pamukçuk, ağızda meydana gelen bir maya enfeksiyonudur. Enfeksiyonun neden olduğu iltihaplanma tükürük bezlerinize zarar verebilir. Sonuç olarak, bezler yeterli tükürük üretmek için mücadele edebilir.
- Sinirlerde hasar. Başınızda veya boynunuzda sinir hasarına neden olan bir yaralanma, enfeksiyon, ameliyat veya inme, tükürük bezlerinizin tükürük yapma kapasitesini bozabilir. Bu ağız kuruluğuna neden olabilir.
- Kistik fibroz (CF). Kistik fibroz, sindirim ve solunum problemlerine neden olan kalıtsal bir hastalıktır. Tükürük bezlerinin işlevini bozabilir. Kistik fibrozu ele almak için kullanılan ilaçlar potansiyel olarak ağız kuruluğunu şiddetlendirebilir.
- Otoimmün durumlar. Bir otoimmün bozuklukta, bağışıklık sisteminiz yanlış bir şekilde vücudunuzu hedefler. Sjögren sendromu, ağız kuruluğu ile ilişkili en sık görülen otoimmün hastalıktır. Bu durum tükürük bezlerinde iltihaplanmaya neden olarak ağız kuruluğuna neden olur. HIV/AIDS ve romatoid artrit, ağız kuruluğuna neden olabilen diğer iki otoimmün hastalıktır.
- Alzheimer hastalığı. Alzheimer hastalığı, bir kişinin sulu kalma yeteneğini bozabilir. Ayrıca, Alzheimer hastalığı olan hastalar ağız kuruluğu ilacı kullanma talimatlarını takip etmekte zorlanabilirler.
İşaret ve belirtiler nedir?
Ağız kuruluğu, ağızda yapışkan veya kavrulmuş bir his oluşturur. Diğer yaygın semptomlar aşağıdaki gibidir:
- yutma, çiğneme veya konuşma güçlüğü
- ağzınızda yanma hissi varsa
- çatlamış dudaklar
- ağız yaraları
- kuru dil
- kuru boğaz
- ağız kokusu
Ağız kuruluğu için evde bakım ipuçları
Ağız kuruluğu tipik olarak geçici ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çoğu durumda, aşağıdakilerden birini veya birkaçını yaparak ağız kuruluğu semptomlarını evde önleyebilir ve tedavi edebilirsiniz:
- gün boyunca içme suyu
- buz küpleri tüketmek
- alkol ve kafein tüketimini azaltmak
- tuz ve şeker tüketimini en aza indirme
- tütün ve eğlence maddelerinden uzak durmak
- Uyurken yatak odanızda bir nemlendirici kullanın.
- tükürük için reçetesiz ikame ürünler kullanmak
- şekersiz sert şeker emmek veya şekersiz sakız çiğnemek
- reçetesiz diş macunları, gargaralar ve naneli içecekler kullanmak
Dişlerinizi günde iki kez temizlemek ve diş ipi ile temizlemek ve yılda iki kez diş kontrolü yaptırmak da çok önemlidir. İyi diş hijyeni, her ikisine de ağız kuruluğunun neden olabileceği diş çürümesi ve diş eti hastalığını önlemeye yardımcı olabilir.
Ağız kuruluğunuz tıbbi bir sorundan kaynaklanıyorsa, ekstra tedavi görmeniz gerekebilir. Bireysel hastalığınız, tedavi seçenekleri ve uzun vadeli beklentiler hakkında doktorunuza danışın.
ağız kuruluğu tedavisi
Doktorunuz, ağız kuruluğuna neden olup olmadığını görmek için büyük olasılıkla tüm ilaçlarınızı sizinle birlikte gözden geçirecektir. Doktorunuz bir veya daha fazla reçetenizi ayarlayabilir veya dozunuzu değiştirmenizi tavsiye edebilir.
Ağzınızdaki tükürük üretimini uyarmak için doktorunuz potansiyel olarak suni tükürük veya ilaçlar reçete edebilir.
2016 yılında yapılan bir araştırmaya göre, bu alanda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulsa da, tükürük bezlerini onaran veya yenileyen tedaviler gelecekte ağız kuruluğunu tedavi etmek için kullanılabilir hale gelebilir.
Diş çürüğü ve ağız kuruluğu
Tükürük birkaç amaca hizmet eder. Tükürüğün sayısız işlevlerinden biri, dişlerinizi zararlı mikroplardan korumak ve anti-bakteriyel proteinleri sayesinde dişlerinizi sağlıklı ve çürüklerden uzak tutmaktır.
Boşluğa neden olan mikroplar çoğalır ve kuru bir ağızda büyür.
Ağız kuruluğunun neden olduğu diş çürümelerini önlemek için aşağıdaki adımları uygulayabilirsiniz:
- Ek yiyecekleri, kiri ve bakterileri temizlemek için sık sık su için.
- Tükürük üretimini artırmak için şekersiz sakız çiğneyin.
- Bir nemlendirici kullanarak evinizdeki nem seviyesini artırın.
- Çürük olmadığından emin olmak için sık sık diş kontrolü yaptırdığınızdan emin olun.
- Doktorunuz suni tükürük veya ağız kuruluğu tedavileri öneriyorsa talimatlara aynen uyunuz.
Ne zaman bir doktora görünmelisin?
Ağız kuruluğu belirtileri tespit ederseniz bir doktor veya diş hekimi ile konuşun. Şu anda diş hekiminiz yoksa, kliniğimizde diş problemlerinizde size yardımcı olmaktan memnuniyet duyarız.
Aşağıdakiler gibi kalıcı semptomlar yaşıyorsanız bir doktor veya dişçi görmek için randevu alın:
- ağzınızda veya boğazınızda kuruluk hissi yoğun tükürük
- pürüzlü dilin neden olduğu ağız ülserleri
- çiğneme veya yutma güçlüğü sürekli değişen tat duyusu uygun diş hijyeni ile düzelmeyen kalıcı kötü koku
İlaçların ağız kuruluğuna neden olduğundan şüpheleniyorsanız veya altta yatan bir hastalığın ek belirtilerini tespit ederseniz doktorunuzla randevu alın.
Ağız kuruluğunuzun nedenini belirlemeye yardımcı olmak için doktorunuz kan testleri yapabilir ve ürettiğiniz tükürük miktarını analiz edebilir. Doktorunuz ağız kuruluğunuzun nedenini belirledikten sonra tedavi seçenekleri önerebilir.
Tekrarlayan ağız kuruluğunuz varsa, diş çürüğü belirtilerini kontrol etmek için diş hekiminizi görmelisiniz.
Sonuç olarak
Ağız kuruluğu kendi başına tehlikeli bir tıbbi sorun değildir. Bununla birlikte, bazen tedavi gerektiren altta yatan başka bir sorunun göstergesidir. Evde kişisel bakım genellikle ağız kuruluğu sorunlarını hafifletebilir. Ancak sorununuz devam ederse doktorunuza danışınız. Sizi altta yatan herhangi bir hastalık için inceleyebilir ve semptomlarınızı ağırlaştırabilecek ilaçları ayarlayabilirler. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.