Kuru soket

kuru soket tedavisi istanbul başakşehir kayaşehir diş kliniği

Kuru soket

Kuru soket (alveolar osteitis), kalıcı bir yetişkin dişi çekildiğinde ortaya çıkabilen ağrılı bir diş rahatsızlığıdır. Kuru soket, diş çekimi bölgesindeki kan pıhtısı oluşmadığında veya lezyon iyileşmeden önce yerinden oynamadığında veya çözündüğünde oluşur.

Diş çekimi yapılan yerde genellikle bir kan pıhtısı oluşur. Kan pıhtısı, boş diş yuvasındaki altta yatan kemik ve sinir uçları için bir kalkan görevi görür. Pıhtı ayrıca pıhtı üzerinde yeni kemik ve yumuşak doku oluşumu için bir temel görevi görür.

Altta yatan kemik ve sinirler açığa çıkarak sadece yuvada değil, yüzünüzün yan tarafına uzanan sinirler boyunca da şiddetli ağrıya neden olur. Soket tahriş olur ve yiyecek parçacıklarıyla tıkanarak ağrıyı şiddetlendirebilir. Kuru soketiniz olduğunda, ağrı genellikle dişiniz çekildikten bir ila üç gün sonra başlar.

Üçüncü azı dişlerinin çekilmesi gibi diş çekimlerini takiben en yaygın sonuç kuru yuvadır (20 yaş dişleri). Kuru soket ağrısı, yalnızca reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edilemez. Diş hekiminiz veya ağız cerrahınız ağrı kesici tedaviler sağlayabilir.

 

belirtiler

Kuru soket belirtileri ve semptomları şunları içerebilir:

  • Diş çekiminden sonraki günlerde şiddetli ağrı
  • Diş çekimi yerinde boş (kuru) bir yuva gibi görünebilen kan pıhtısı kaybı.
  • Yuvada görünen kemik
  • Çekim bölgesinden kulağınıza, gözünüze, şakaklarınıza veya boynunuza yüzünüzün aynı tarafında uzanan ağrı.
  • Ağzınızdan kötü bir nefes veya koku geliyor.
  • Ağzınızda hoş olmayan bir tat var.

 

Ne zaman bir doktora görünmelisin?

Diş çekiminden sonra biraz ağrı ve rahatsızlık olması yaygındır. Ancak diş hekiminiz veya ağız cerrahınız tarafından sağlanan ağrı kesici ile normal ağrıyı yönetebilmeniz ve ağrının zamanla azalması gerekir.

Diş çekiminizden sonraki günlerde yeni veya kötüleşen bir rahatsızlık hissederseniz hemen diş hekiminizle veya çene cerrahınızla iletişime geçin.

 

nedenler

Kuru soketin asıl nedeni hala araştırılmaktadır. Araştırmacılar, aşağıdaki sorunların oyunda olduğundan şüpheleniyor:

  • Soket bakteri kontaminasyonu
  • Gömülü yirmi yaş dişi gibi zor bir çekimin sonucu olarak ameliyat yerinde travma

 

Risk unsurları

Aşağıdaki faktörler kuru priz alma şansınızı artırabilir:

  • Tütün kullanımı ve sigara içmek. Sigara ve diğer tütün türlerindeki kimyasallar yara bölgesini kirletirken iyileşmeyi engelleyebilir veya yavaşlatabilir. Bir sigarayı emme eylemi kan pıhtısının erkenden yerinden çıkmasına neden olabilir.
  • Doğum kontrol hapları. Oral kontraseptif östrojen seviyeleri, doğal iyileşme süreçlerini bozabilir ve kuru soket insidansını artırabilir.
  • Kötü evde bakım. Evde bakım talimatlarına uyulmaması ve kötü ağız hijyeni, kuru soket riskini artırabilir.
  • Geçmişte kuru priz yaşadım. Daha önce kuru soketiniz varsa, başka bir ekstraksiyonun ardından tekrar alma olasılığınız daha yüksektir.
  • Dişlerin veya diş etlerinin enfeksiyonu. Kuru soket, çıkarılan dişin etrafındaki mevcut veya önceki enfeksiyonlarla artar.

 

Komplikasyonlar

Ağrılı, kuru yuvalarda enfeksiyon veya önemli sonuçlar nadirdir. Potansiyel endişeler arasında, gecikmiş iyileşme veya yuvada enfeksiyon ve ayrıca kronik kemik enfeksiyonuna (osteomiyelit) gelişme yer alır.

 

önleme

Ameliyata hazırlanmak için neler yapabilirsiniz?

Aşağıdakileri yaparak prizin kurumasını önlemeye yardımcı olabilirsiniz:

  • Daha önce diş çekimi yapmış bir diş hekimi veya ağız cerrahı arayın.
  • Mümkünse, çekimden önce sigarayı bırakmayı deneyin çünkü sigara ve diğer tütün ürünleri kuru soket geliştirme şansınızı artırır. Sigarayı tamamen bırakmanıza yardımcı olacak bir program hakkında doktorunuzla veya diş hekiminizle konuşmayı düşünün.
  • Kanın pıhtılaşmasına müdahale edebileceğinden, reçeteli veya reçetesiz satılan ilaçlar veya aldığınız takviyeler hakkında diş hekiminiz veya ağız cerrahınızla konuşun.

 

Diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın önerebileceği şeyler

Diş hekiminiz veya ağız cerrahınız, iyi bir soket iyileşmesini garanti etmek ve kuru soketi önlemek için birkaç adım atacaktır. Bu adımlar, kuru prizden kaçınmaya yardımcı olmak için aşağıdaki ilaçlardan bir veya daha fazlasının önerilmesini içerebilir:

 

  • Ameliyattan önce ve sonra antibakteriyel gargara veya jeller kullanılmalıdır.
  • Özellikle bağışıklık sisteminiz zayıfsa, ağızdan alınan antibiyotikler
  • Yaraya verilen antiseptik solüsyonlar
  • Ameliyat sonrası ilaçlı pansuman yapılır.

 

Ameliyat Sonrası Yapabilecekleriniz

İyileşme sürecinde neler bekleyeceğiniz ve diş çekildikten sonra yaraya nasıl bakacağınız konusunda size talimatlar verilecektir. Bir diş çekildikten sonra evde uygun bakım, iyileşmeyi destekler ve yarayı korur. Bu talimatlar, kuru soketin önlenmesine yardımcı olabilecek aşağıdaki zorlukları neredeyse kesin olarak ele alacaktır:

  • İşleminizden sonra günün geri kalanında dinlenmeyi planlayın. Normal aktivitelere ne zaman devam edileceği ve yuvadaki kan pıhtısının yerinden oynamasına neden olabilecek yorucu egzersiz ve sporlardan ne kadar süreyle kaçınılacağı konusunda diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın tavsiyelerine uyun.
  • Acı kontrolü. Rahatsızlığı ve şişmeyi azaltmaya yardımcı olmak için, çıkarmadan sonraki ilk gün yüzünüzün dışına soğuk kompresler ve ertesi gün sıcak kompresler kullanın. Yüzünüze soğuk veya sıcak uygulama, diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın yönergelerine göre yapılmalıdır. Ağrı kesicileri belirtildiği şekilde alın.
  • İçecekler. Ameliyattan sonra bol su için. Diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın önerdiği sürece alkollü, kafeinli, gazlı veya sıcak içeceklerden kaçının. Emme hareketi yuvadaki kan pıhtısını yerinden oynatabileceğinden en az bir hafta boyunca pipetle içmekten kaçının.
  • Gıda. İlk gün sadece yoğurt veya elma püresi gibi yumuşak yiyecekler yiyin. Anestezinin etkisi geçene kadar sıcak ve soğuk sıvılara ve yanağınızı ısırmaya dikkat edin. Yarı yumuşak yemekleri tolere edebildiğinizde, onları yemeye başlayın. Ağzınızın cerrahi tarafını çiğnemeniz önerilmez.
  • Dişlerini fırçalamalısın. Ameliyattan sonra ağzınızı hafifçe çalkalayabilir ve dişlerinizi fırçalayabilirsiniz ancak ilk 24 saat çekim bölgesinden uzak durun. İlk 24 saatten sonra, bir sonraki hafta ağzınızı günde birkaç kez ılık tuzla hafifçe çalkalayın. 8 ons (237 mililitre) suda 1/2 çay kaşığı (2,5 mililitre) sofra tuzunu birleştirin. Diş hekiminizin veya ağız cerrahınızın talimatlarına uyun.

 

Sonuç olarak

Priz kuruluğuna dair herhangi bir belirti görürseniz, ağız sağlığınıza dikkat etmesi için hemen tıbbi yardım almalısınız. Bu yazı size yetmediyse, bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp