Lazer diş hekimliği tam olarak nedir?
Lazer diş hekimliği, çeşitli diş problemlerini tedavi etmek için lazerlerin kullanılmasıdır. 1989 yılında, diş dokusu gerektiren tedaviler için klinik diş hekimliğinde ticari olarak kullanılmıştır.
Lazer diş hekimliği, matkaplar ve diğer lazer olmayan ekipmanların aksine, sert veya yumuşak doku içeren çeşitli diş tedavileri için daha konforlu bir tedavi alternatifi sağlayabilir.
LASER, “uyarılmış radyasyon emisyonu ile ışık amplifikasyonu” anlamına gelen bir kısaltmadır. Aparat, son derece dar ve konsantre bir ışın şeklinde ışık enerjisi üretir. Bu lazer ışığı dokuya çarptığında, dokuyu çıkarmasını veya şekillendirmesini sağlayan bir reaksiyona neden olur.
Lazer diş hekimliği, aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç farklı prosedür için kullanılır:
- aşırı duyarlı tedavi
- diş çürümesini tedavi etmek
- diş eti iltihabını tedavi etmek
- diş beyazlatma
Lazerler, diş tedavilerinin etkinliğini, maliyet etkinliğini ve konforunu artırabilir. Lazer diş hekimliği, Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından çeşitli diş bozuklukları için bir tedavi seçeneği olarak kabul edilmiştir.
Alanın potansiyeli konusundaki iyimserliğine rağmen, Amerikan Diş Hekimleri Birliği’nin (ADA) bunu henüz yapmadığını belirtmekte fayda var.
Lazer tedavileri nasıl yapılır?
Sert doku ve yumuşak doku prosedürleri, lazer diş hekimliği prosedürlerinin iki temel kategorisidir. Dişler sert doku, diş etleri ise yumuşak doku olarak adlandırılır.
Aşağıdakiler yaygın sert doku prosedürlerinin örnekleridir:
- Boşlukların tespiti. Lazerler, diş çürümesini tespit ederek boşlukları erken tespit edebilir.
- Diş dolguları ve diş hazırlığı. Lazer tedavileri sıklıkla lokal anestezi veya geleneksel sondaj gerektirmez. Lazerler, bir dişin uzun vadeli sağlığına yardımcı olabilecek bir boşluktaki mikroorganizmaları ortadan kaldırabilir.
- Diş hassasiyetinin tedavisi. Sıcak ve soğuk hassasiyeti olan dişler, diş kökündeki tübülleri kapatan dental lazerlerle tedavi edilebilir.
Yaygın olarak gerçekleştirilen yumuşak doku operasyonları şunları içerir:
- “Gummy smile” ile ilgilenmek. Lazerler, diş etlerinin dişlerin büyük bir bölümünü kapladığı “gummy smile” ile bağlantılı diş eti dokusunu yeniden yapılandırmak için kullanılır.
- Kuron uzatma. Bu operasyon, diş restorasyonlarının yerleştirilmesine yardımcı olan daha sağlıklı diş yapısı için hem diş eti dokusunu hem de kemiği yeniden şekillendirir.
- Dil frenulum ekinin tedavisi. Bir lazer frenektomi, kalın veya sıkı bir frenuluma (dilin ön kısmının altında ağız tabanına sabitlenen deri kıvrımı) sahip kişiler için faydalı olabilir. Bu prosedür, dil bağı olan, emzirme sorunu yaşayan veya daralmış bir frenulum nedeniyle konuşma engeli olan çocuklara yardımcı olur.
- Yumuşak doku kıvrımları giderilir. Uygun olmayan protezlerden kaynaklanan yumuşak doku kıvrımları, dikiş veya ağrı kullanılmadan lazerlerle çıkarılabilir.
Diğer lazer işlemleri şu şekildedir:
- Dokuları görüntüleme. Bir doktor, optik koherens tomografi kullanarak bir diş veya diş eti dokusunu güvenle görüntüleyebilir.
- İyi huylu tümörlerin cerrahi olarak çıkarılması. Damak, diş etleri, dudak ve yanak kenarlarındaki tümörler lazer kullanılarak ağrısız ve dikişsiz bir işlemle çıkarılabilir.
- Obstrüktif uyku apnesi tedavisi. Uyku apnesi boyundaki dokunun aşırı büyümesinden kaynaklandığında, lazerler boğazı yeniden şekillendirebilir ve ilgili solunum sorunlarını hafifletebilir.
- TME (temporomandibular eklem) tedavisi. Lazerler eklem rahatsızlığını ve iltihaplanmayı hafifletmeye yardımcı olabilir.
- Sinirlerin yenilenmesi. Lazerler, hasarlı kan damarlarının, sinirlerin ve yara izlerinin yenilenmesine yardımcı olabilir.
- Uçuklarla ilgilenmek. Soğuk yaralar, iyileşme süresini ve ağrıyı azaltmak için lazerler kullanılarak tedavi edilebilir.
- Dişlerin beyazlaması. Diş beyazlatma işlemleri sırasında lazerler beyazlatma sürecini hızlandırır.
Ne tür lazerler kullanılır?
Tedaviye bağlı olarak, diş hekimleri sert doku veya yumuşak doku lazerlerini kullanır. Tedavi izin verirse, bazı insanlar her iki türü de kullanır.
Sert doku lazerleri diş yapısını delme özelliğine sahiptir. Dalga boyları, su ve dişlerde bulunan bir mineral karışımı tarafından emilir. Bu lazerler en yaygın olarak dişleri kompozit yapıştırma için hazırlamak veya şekillendirmek, aşınmış diş dolgularını değiştirmek ve bazı diş yapılarını çıkarmak için kullanılır.
Su ve hemoglobin yumuşak doku lazerlerini emebilir. Protein hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunur.
Bu lazerler, mikropları yok ederek ve doku rejenerasyonunu uyararak periodontitis tedavisinde kullanılır.
Dokuya nüfuz ederken, yumuşak doku lazerleri sinir uçlarını ve kan damarlarını bloke eder. Sonuç olarak, birçok kişi lazer tedavisinden sonra çok az ağrı olduğunu veya hiç ağrı hissetmediğini bildirir. Lazerler ayrıca daha hızlı doku onarımını teşvik eder.
Lazer diş hekimliğinin alternatif yaklaşımlara göre avantajları
- Yumuşak doku lazerleri dikiş ihtiyacını azaltma potansiyeline sahiptir.
- Lazer kan pıhtılaşmasını teşvik ettiğinden, tedavi edilen yumuşak dokularda kanama azalır.
- Bazı tedavilerde anestezi gerekmez.
- Lazer bölgeyi sterilize ettiği için bakteriyel enfeksiyon riski azalır.
- Yaralar daha hızlı iyileşebilir ve doku yenilenebilir.
- Ameliyatlar çevresindeki dokuların daha az yaralanmasına neden olabilir.
Lazer diş hekimliğinin dezavantajları
- Metal amalgam gibi dolgusu olan dişlerde lazer uygulanamaz.
- Sert lazerler bazen diş özü hasarına neden olabilir.
- Bazı lazer operasyonlarında anestezi hala gereklidir.
- Matkaplar, dolguyu şekillendirmek, kapanışı ayarlamak ve dolguyu cilalamak gibi dolguları bitirmek için hala kullanılmaktadır.
- Lazer tedavisi ile diş veya diş etleri dahil çevre doku veya bileşenlerine bağlı olarak bazı operasyonlar yapılamaz.
- Diş etlerinin zarar görme olasılığı vardır.
Sonuç olarak
Lazer diş hekimliğinin tehlikeleri minimaldir. Yanlış dalga boyu veya güç seviyesinin kullanılması doku hasarına neden olabileceğinden, eğitimli bir diş hekimi seçmek çok önemlidir. Ayrıca, bazı doktorlar, reklamların lazer tedavisi kullanımını bireylerin gerçekten ihtiyaç duyduğunun ötesine ittiğinden endişe duymaktadır. Gözlerinizi lazerden korumak için diş hekiminiz size koruyucu gözlük taktıracaktır. Bu yazı size yetmediyse, bizi her zaman arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz. www.kayasehirdis.com