Maloklüzyon

maloklüzyon tedavisi istanbul başakşehir kayaşehir diş hekimi

Maloklüzyon

Yaygın bir diş sorunu, “kötü ısırık” olarak da bilinen maloklüzyondur. Maloklüzyonunuz varsa, ağzınızı kapattığınızda üst ve alt dişler aynı hizada değildir. Ortodonti veya diş telleri tipik olarak maloklüzyonu gidermek için kullanılır. Daha şiddetli olan bazı maloklüzyonlar ameliyat gerektirebilir.

 

Maloklüzyon genel sağlığıma zarar verebilir mi?

Maloklüzyon tedavi edilmediği takdirde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Maloklüzyon, hasar görmüş dişler, diş kaybetmek veya diş eti hastalığı geliştirmek gibi diş problemlerine yol açmanın yanı sıra, yiyecekleri çiğneme veya konuşma şeklinizi bozabilir. Ayrıca diş minenize zarar verebilir veya çenenizde zorluklara neden olabilir.

 

Tedavi edilmemiş maloklüzyonun ruh sağlığınız üzerindeki etkisi de aynı derecede önemlidir. Maloklüzyon ve benlik saygısı arasındaki ilişki araştırmacılar tarafından keşfedilmiştir. Bazı araştırmalara göre, maloklüzyona sahip kişiler, nasıl göründükleri konusunda bilinçli oldukları için kişilerarası etkileşimlerden ve ilişkilerden çekinirler.

 

Maloklüzyona ne sebep olur?

Maloklüzyon çeşitli şekillerde ortaya çıkabilir:

 

  • Üst ve alt çene dizilişiniz, çenenize göre çok büyük olan dişlerinizin çapraşıklığından etkilenir.
  • Yeni doğmuş veya yeni yürümeye başlayan bir bebekken sık sık başparmağınızı emerdiniz.
  • Kalan dişleriniz, eksik dişin bıraktığı boşluğu doldurmak için hareket etti.
  • Çenenizi etkileyen kalıtsal bir hastalık nedeniyle dişlerinizin hizası bozuk.

 

Diş gıcırdatma (bruksizm) maloklüzyona neden olur mu?

Bazı araştırmacılara göre bruksizm veya dişlerinizi gıcırdatmak, maloklüzyon şansınızı artırır. Bazı insanlar gergin, endişeli veya öfkeli olduklarında dişlerini sıkar veya gıcırdatırlar.

 

Maloklüzyon temporomandibular eklem bozukluklarına (TMJ) neden olabilir mi?

Çene eklemlerinizi ve ilişkili kasları ve bağları etkileyen TME sorunları maloklüzyondan kaynaklanabilir.

 

Hangi tipik maloklüzyon semptomları vardır?

Maloklüzyonun en yaygın belirtisi fiziksel görünümünüzdür. Fazla veya az ısırmanız bariz olabilir. Alt çenenizdeki dişler, üst çenenizdeki dişlerin çok gerisindeyse aşırı ısırma veya aşırı püskürtme (retrognatizm) yapabilir. Üst ön dişleriniz alt ön dişlerinizin çok gerisinde olduğunda, bir alt kapanışınız olur. Diğer işaretler şunları içerir:

  • çiğnerken veya ısırırken zorluk veya rahatsızlık.
  • Konuşma sorunları, özellikle pelteklik olağan dışıdır.
  • Ağız solunumu (dudakları kapatmadan ağızdan nefes alma).
  • yiyecekleri uygun şekilde çiğneyememe (açık ısırık)

 

Maloklüzyon nasıl teşhis edilir?

Rutin diş muayenelerinizin bir parçası olarak, tıp uzmanları genellikle dişlerinizin düzgün hizalanıp hizalanmadığını belirlemek için muayene yapar. Sorununuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için diş röntgeni çekebilir veya dişlerinizin kalıplarını alabilirler. Normal sağlık uzmanınız tarafından maloklüzyon tedavisi için bir ortodontiste yönlendirileceksiniz.

 

Hangi maloklüzyon sınıflandırmaları vardır?

Maloklüzyonun üç kategorisi mevcuttur. Isırmanız ve üst veya alt dişlerinizin hizalı olup olmaması, hangi sınıfta olduğunuzu belirler:

 

  • En tipik maloklüzyon 1. sınıftır. Üst dişler alt dişlerle hafifçe örtüşse de kapanış normaldir.
  • Genellikle overbite olarak bilinen retrognatizm, üst çene ve dişler alt çene ve dişlerle önemli ölçüde örtüştüğünde gelişen bir tür 2. sınıf maloklüzyondur.
  • Genellikle underbite olarak bilinen prognatizm, alt çene öne doğru çıktığında veya çıkıntı yaparak üst ve alt çenelerin üst üste binmesine neden olduğunda gelişen bir tür 3. sınıf maloklüzyondur.

 

Maloklüzyon nasıl düzeltilir?

Maloklüzyon tedavi seçenekleri şunları içerir:

 

  • kademeli olarak yeniden hizalamak için dişlerinize ortodontik cihazlar yerleştirmek. Diş tellerinin diş yuvanızın altında yatan kemiği değiştiren nazik ve sürekli çekmesinin bir sonucu olarak dişleriniz kalıcı olarak hareket ettirilir.
  • diş düzleştiriciler. Bunlar, dişlerinizi kademeli olarak yeniden hizalayan şeffaf akrilikten yapılmış ortodontik cihazlardır.
  • çapraşıklığı gidermek için diş çekimi
  • genetik durumları düzeltmek veya düzgün iyileşmeyen kırıkları onarmak için çene ameliyatı olmak.

 

Maloklüzyonu nasıl önleyebilirim?

Maloklüzyonların çoğu kalıtsaldır ve tedavi edilemez. Maloklüzyonu önlemek için çocuklarınızı başparmaklarını emmekten caydırırsınız. Dişler kaybedildiğinde, maloklüzyon meydana gelebilir. Dişlerinizi kaybettiyseniz, boşluğu doldurmak için diş implantları veya köprü yaptırmayı düşünebilirsiniz.

 

Bir maloklüzyon hastası ne bekleyebilir?

Maloklüzyonunuz varsa dişlerinizin alışması biraz zaman alabilir. Bir süre diş teli takmanız gerekebilir, ardından tutucular gelir. Kişiden kişiye, süre aşağıdakilere göre değişir:

 

  • konunun büyüklüğü.
  • ağzın içindeki boşluk miktarı.
  • Dişlerin belli bir mesafe kaydırılması gerekir.
  • destekleyici kemik, diş etleri ve dişlerin sağlığı.
  • birinin yönergeleri ne kadar yakından takip ettiği.

 

Kendime nasıl bakarım?

Maloklüzyon tedavisi zaman alır. Dişleriniz dikkatlice düzeltilirken, diş telleri muhtemelen birkaç aydan bir yıla kadar dişlerinizde kalacaktır. Diş tellerinize yer açmak ve genel diş sağlığınızı olumsuz etkilemediğinden emin olmak için bazı kişisel rutinlerinizi değiştirmeniz gerekebilir. Diş teli takarken, sağlık uzmanınızla ağız hijyeni hakkında görüşün.

 

Doktorumla ne zaman bir ziyaret planlamalıyım?

Diş telleriniz ağrımaya başlarsa veya kırılırsa, maloklüzyonu gidermek için diş teli takıyorsanız sağlayıcınızı aramalısınız.

 

Ortodontistimi ne sıklıkla görmeliyim?

Diş tellerinizi kontrol etmek ve gerekirse sıkmak için ortodontistiniz ile düzenli kontroller planlanacaktır.

 

Doktoruma hangi soruları sormalıyım?

  • Dişlerim neden iyi hissetmiyor?
  • Fazla veya eksik ısırmak ne anlama gelir?
  • Dişlerimi nasıl düzelteceğimi biliyor musun?
  • Diş teli takarsam ne kadar süre takmam gerekecek?
  • Diş teli kullanmaktan başka bir seçenek var mı?

 

Sonuç olarak

Üst ve alt dişleriniz aynı hizada olmadığında ortaya çıkan maloklüzyon, fiziksel ve duygusal sağlığınızı etkileyebilir. Maloklüzyon, tedavi görmezseniz çürük veya diş eti hastalığına yakalanma riskinizi artırır. Benlik saygısı ve sosyal kaygı, maloklüzyonlu insanlar için yaygın mücadelelerdir. Neyse ki, yardım almak asla geç değildir. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp