Pamukçuk nedir?
Pamukçuk olarak bilinen bir mantar enfeksiyonu ağzınızda, boğazınızda ve vücudunuzun diğer bölgelerinde gelişebilir. Pamukçuk, dilinizde ve yanaklarınızda süzme peynire benzeyen beyaz, kabarık lezyonlar olarak ağzınızda kendini gösterir. Durum kolayca kötüleşerek ağız ağrısı ve kızarıklığa neden olabilir.
Candida adı verilen bir mantar türünün aşırı büyümesi, pamukçuğa neden olan şeydir. Orofarengeal kandidiyaz, ağız ve boğaz pamukçuklarının tıbbi terimidir.
Pamukçuk enfeksiyonu rahatsız edicidir, ancak sağlıklı bireyler için genellikle birkaç haftalık antifungal tedaviden sonra kaybolan küçük bir sorundur.
Kim pamukçuk alabilir ve bir kişiden diğerine yayılabilir mi?
Herkes pamukçuk alabilirken, durum bir aylıktan küçük bebeklerde, küçük çocuklarda, yaşlı erişkinlerde ve zayıflamış bağışıklık sistemi olan kişilerde (semptomları tedavi etmek daha zor olabilen) daha yaygındır. HIV/AIDS’li kişileri daha sık etkileyen enfeksiyonlardan biri yemek borusunda (yutulan tüp) pamukçuktur.
Pamukçuğa karşı hassas olan kişiler buna yakalanabilir (bağışıklık sistemi zayıflamış veya bazı ilaçlar alan kişiler gibi). Sağlıklı bireylerde öpüşme veya diğer yakın temas yoluyla bulaşması nadirdir. Pamukçuk yayılabilir ancak tipik olarak özellikle bulaşıcı olduğu düşünülmez.
Onlardan pamukçuk (tükürmek) kapmaktan endişe ediyorsanız, başka birinin tükürüğüyle temas etmekten kaçının. Pamukçuk olan birinin yanındaysanız, ellerinizi olabildiğince sık yıkamalısınız.
Emzirirken pamukçuk neden bir problemdir?
Birçok anne, bebekler pamukçuğa karşı daha savunmasız olduklarından, emzirme sırasında pamukçuk kapmaktan veya geçmekten endişe duyarlar. Emzirme ile ilgili tipik bir sorundur ve bazı durumlarda çözümü zor olabilir.
Pamukçuk ile enfekte olan bebekler annelerine bulaştırabilirler. Bir bebeğin ağız enfeksiyonu boğaz ağrısına ve ağrıya neden olduğunda, beslenirken ağlar ve heyecanlanır. Annelerde (özellikle antibiyotik alıyorlarsa) göğüs ve meme uçlarının çevresinde pamukçuk enfeksiyonları gelişebilir ve yavrularına geçebilir.
Enfeksiyonun aralarında yayılmasını önlemek için hem anneye hem de bebeğe aynı anda pamukçuk tedavisi uygulamak en iyisidir.
Pamukçuk neden olur?
Deri, sindirim sistemi ve ağız çoğu insanda eser miktarda Candida mantarı içerir. Vücuttaki diğer bakteri ve mikroorganizmalar genellikle onu kontrol altında tutar. Bu denge, mantarın kontrolden çıkmasına ve pamukçuk ile sonuçlanmasına izin veren hastalıklar, stres veya ilaçlar tarafından bozulur.
Maya büyümesini teşvik edebilen ve enfeksiyona yol açabilen ilaçlar şunları içerir:
- Kortikosteroidler.
- Antibiyotikler.
- doğum kontrol hapları.
Candida enfeksiyonu şu durumlarda ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir:
- kontrolsüz diyabet
- HIV’ye sahip olmak.
- Kanser.
- ağız kuruluğu
- Gebelik (hamilelikte meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanır) (hamilelikte meydana gelen hormonal değişikliklerden kaynaklanır).
- Sigara içmek.
- tam oturmayan takma dişler takmak
Hangi belirtiler veya semptomlar pamukçuk gösterir?
Pamukçuk tipik olarak birdenbire ortaya çıkar. Tipik olarak dilinizde veya yanaklarınızın iç kısmında görülen, ağzınızdaki bu kremsi beyaz, hafifçe kabarık lezyonlar yaygın bir semptomdur. Bademciklerde, diş etlerinde, ağzınızın çatısında veya boğazınızın arkasında da görünebilirler. Diğer belirtiler şunları içerebilir:
- ağzın iç kısmında ve köşelerinde rahatsızlık ve kızarıklık.
- tat algısı kaybı
- Ağzınız pamuk gibi.
Lezyonları kazıdığınızda veya dişlerinizi fırçaladığınızda, ağrıyabilir ve biraz kanamaya başlayabilirler. Aşırı durumlarda, lezyonlar özofagusunuzu istila edebilir ve şunlarla sonuçlanabilir:
- yutma ağrısı veya güçlüğü.
- yiyeceğin göğsün veya boğazın ortasında sıkıştığı hissi
- Enfeksiyon yemek borusunu geçerse ateş.
Cilt, akciğerler ve karaciğer, pamukçukun yayılabileceği vücut organlarından sadece birkaçıdır. Kanser, HIV veya diğer bağışıklığı baskılayan hastalıkları olan kişiler bunu daha sık yaşarlar.
Pamukçuk nasıl tanımlanabilir?
Ağzınızda, dilinizde veya kontrollerinizde belirgin beyaz lezyonları tespit ettiklerinde, doktorunuz pamukçuk olup olmadığını genellikle hemen anlayabilir. Lezyonlar hafifçe fırçalandığında, hafifçe kanayabilen kızarık, hassas bir alan görülebilir. Pamukçuk varsa, bir lezyondan alınan dokunun mikroskobik incelemesi bunu gösterecektir (ancak fizik muayene her zaman gerekli değildir).
Pamukçuk özofagusunuza yayılırsa ek testler gerekebilir. Sağlık uzmanınız şunları yapabilir:
- boğaz kültürünüzü inceleyin (boğazınızın arkasını steril pamukla temizleyin ve mikroorganizmaları mikroskop altında inceleyin).
- Midenize, ince bağırsağınıza ve yemek borunuza bir endoskopi yapın (bu bölgelerden geçirilen bir tüpün ucuna monte edilmiş ışıklı bir kamera ile bu vücut bölgelerinin iç yüzeyini inceleyin).
- Yemek borusu röntgeni çekin.
Pamukçuk nasıl tedavi edilir?
Pamukçuk sağlıklı çocuklarda ve yetişkinlerde etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Bununla birlikte, bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde semptomlar daha şiddetli ve tedavisi zor olabilir.
Nistatin ve diğer antifungal ilaçlar sıklıkla pamukçuk tedavisi için reçete edilir. Bu ilaçlar, yutulmadan önce tipik olarak ağızda “döndürülen” tabletler, pastiller veya sıvılar şeklinde gelir. Bu reçeteli ilaçlar tipik olarak 10 ila 14 gün boyunca alınmalıdır. Yaşınıza ve enfeksiyonun nedenine bağlı olarak, sağlık uzmanınız sizin için özelleştirilmiş bir tedavi planına sahip olacaktır.
Bir Candida enfeksiyonunun varlığı, ek sağlık sorunlarının bir işareti olabilir. Bunları araştırmak için doktorunuza danışın ve gerekirse bir tedavi planı oluşturun.
Pamukçuk nasıl önlenir?
Pamukçuk gelişimini önlemeye yardımcı olmak için aşağıdaki önlemleri alabilirsiniz:
İyi ağız hijyeni uygulamalarını takip edin: Günde en az iki kez diş fırçalama ve günlük diş ipi kullanımı önerilir.
Aşağıdaki gargaraları veya spreyleri kullanmaktan kaçının: Bu ürünler ağzınızdaki mikroorganizmaların normal dengesini bozabilir. En güvenli olanların nasıl kullanılacağı diş hekiminiz veya doktorunuzla tartışılmalıdır.
Diş hekimini sık sık ziyaret edin: Takma diş kullanıyorsanız veya şeker hastalığınız varsa, bu özellikle çok önemlidir.
Maya ve şeker içeren yiyecek alımınızı sınırlayın: Ekmek, bira ve şarap, Candida büyümesini destekleyen yiyeceklere örnektir.
Sigarayı bırakıyorsanız bırakın! Alışkanlıktan nasıl kurtulacağınız konusunda tavsiye için doktorunuza danışın.
Sonuç olarak
Yılda en az iki kez ağız ve diş sağlığınızı kontrol etmek için diş hekiminize gitmeli ve onlara özen göstermelisiniz. Bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için WhatsApp üzerinden mesaj gönderebilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.