Pedodonti Nedir

Pedodonti Nedir başakşehir diş kliniği

Pedodonti Nedir?

Yaygın olarak “pedodonti” olarak adlandırılan çocuk diş hekimliği, 0 ila 12 yaş arası çocukların süt dişleri ve kalıcı dişleriyle ilgili sorunları tedavi eder. Diş hastalıklarını tedavi eden diş hekimliği alanı, bu dişlerin korunmasıyla ilgilenir. Pedodontistler, diş hekimliğinin bu alanında uzmanlaşmış çocuk diş hekimleridir.

 

Çocuk Diş Hekimleri Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

  • çocuklara iyi ağız hijyeni uygulamalarını öğretmek
  • kalıcı dişlerin ve süt dişlerinin korunması ve düzeltilmesi,
  • un ve çatlak kapatıcı kullanımı,
  • düzenli, sağlıklı beslenme hakkında bilgi vermek,
  • çocukların ebeveynlerine pedodonti konusunda eğitim verilmesi, kontrol aralıkları ve tedaviler konusunda eğitim verilmesi,
  • hem süt hem de daimi dişler için kavite tedavisi,
  • Morlukların neden olduğu kayıplar kaplama ile tedavi edilir.
  • Gerekirse kanal tedavili çocuk dişleri
  • darbe veya travmadan sonra, hasarlı dişlerin tedavisi
  • Zorunlu diş çekimlerinin yapılması,
  • spor yapan çocukları olabilecek aksiliklerden korumak için koruyucu ağızlıkların oluşturulması,
  • çocuklukta kalıtsal diş hastalıklarının tedavisi,
  • Pediatrik diş eti hastalığının tedavisi gibi durumlar onu ilgilendirir.

 

Bir Çocuğun Dişleri Ne Zaman Çıkar?

Bebek 6-8 aylıkken süt dişleri çıkmaya başlar. Süt dişlerinin tamamı üç yaşına kadar düşer. Bebeklik döneminde yirmi diş ağızdan çıkar. Süt dişleri daimi dişlere göre daha hassastır ve çürüklere ve aşınmalara daha yatkındır. Altı yaşında süt dişlerinin düşmesiyle birlikte kalıcı dişler sürmeye başlar. Bu, bir çocuk 13 veya 14 yaşına gelene kadar devam edebilir. Karışık dişlenme, 6 ile 13-14 yaşları arasında meydana gelen diş değiştirme sürecini ifade eder. Bu karışık dişlenme döneminde süt dişlerinde oluşan çürükler, diğer kalıcı dişlerin sağlığına potansiyel olarak zarar verebilir.

 

Çocuğum ilk diş muayenesini ne zaman yaptırmalı?

Bir yaşından sonra bebekler ilk ağız ve diş muayenelerini yaptırmalıdır. Bu kontrol sonucunda çocuğunuzun ağzını ve dişlerini diş hekiminizin tavsiye ettiği aralıklarla kontrol etmelisiniz. Rutin kontrolleri planlayarak çocuğunuzun diş sağlığını koruyabilirsiniz.

 

Çocukları Koruma Teknikleri

Florür ve fissür örtücü uygulamaları çocukların diş sağlığını korumak için kullanılan en tipik yöntemlerdir. Her iki kullanım da diş çürümelerini önlemek için çok önemlidir.

 

Flor uygulaması nedir ve nasıl oluşturulur?

Bu uygulama için özel olarak seçilmiş bir fırça ile, özenle üretilen fluor preparasyonlarının diş tabakaları tükürükten arındırıldıktan sonra fluor uygulaması yapılır. Tamamlanması 5 ila 10 dakika sürer. Uygulamadan sonra dişler bir saat kullanılmamalı, bir şey yenilip içilmemelidir. Yiyecek ve içecekler bir saat sonra alınabilir. Ancak uygulamadan sonra 24 saat süt ve süt ürünleri tüketilmemelidir.

 

Fissür Örtücü Uygulaması Nedir ve Nasıl Yapılır?

Fissür örtücü uygulaması sırasında azı dişlerinin iç yüzeyleri ve yivleri sıvı dolgu maddesi ile kapatılır. Uygulamanın amacı, çürükleri önlemek, özellikle çürüğe karşı hassas olan azı dişlerinin oluklarında yemek artıklarının birikmesini azaltmak ve bu dişlerin daha kolay ve konforlu bir şekilde temizlenmesini sağlamaktır. Bu, korunan ve kolayca fırçalanabilen dişlerde çürük oluşma olasılığını azaltır.

 

Sonuç olarak

Çocuğunuzun diş sağlığına dikkat etmek çok önemlidir çünkü dişleri çok hassastır ve özen gösterilmesi gerekir. Bu yazı size yetmediyse +905367406400 numaralı telefondan ücretsiz danışma için bizi her zaman arayabilir veya WhatsApp üzerinden mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemizi kullanarak randevu alabilirsiniz.

Telefon

+90 534 641 60 64

Whatsapp

+90 534 641 60 64

Email

info@kayasehirdis.com

Randevu

İletişim
× Whatsapp