Konuşurken ve yemek yerken takma diş kullanmak
Protezlerin görünümü ve rahatlığı
İlk kez kullananların çoğu, takma dişleri çok büyük ve dudaklarını öne doğru çekiyormuş gibi bir “ağzı dolu” hissinden şikayet ederler. Protez takmaya alıştıkça bu his geçecektir. İlk başta, uygun şekilde oturduklarını hissetmeyebilirler. Dilinizi veya yanağınızı “öğütebilir” veya kıstırabilirler. Bir üst protez takarsanız, dilinizin damak yerine takma dişe sürtündüğü hissine alışması biraz zaman alabilir. Endişe etmeyin. Bu sorunlar sonunda daha iyi hale gelecektir.
Protezlerle Deneyimler
Takma diş ağızda “yabancı bir şeydir”, bu nedenle başlangıçta daha fazla tükürük üretebilirsiniz. Bu da azalacak ve sonunda yok olacaktır. Sert bir şeker veya nane emmek sizi daha sık yutmaya teşvik ederek fazla tükürüğünüzden kurtulmanıza yardımcı olur. Protezlerinizi ağzınıza taktıktan sonra, genellikle birkaç saat içinde bir miktar sertliğin olması da normaldir. Ağrının ve takma diş tahrişinin bir kısmını hafifletmek için gargara ile çalkalamayı deneyin. Sorun devam ederse bir diş hekimine danışın; takma dişlerinizi asla kendi başınıza düzeltmeye çalışmayın.
Protezlerle İlk Kez Yemek Yemek
Takma dişlere alışmak biraz zaman alır, ancak arka cebinizde birkaç hızlı numara ile tüm gün rahat hissedebilirsiniz. Protezleri ilk takmaya başladığınızda çiğnemenin farklı hissettirdiğini keşfedebilirsiniz. Yemeğin “lezzetini kaybettiğine” de inanabilirsiniz. Takmaya alıştıkça ağzınız, tat alma duyularınızdan gelen sinyalleri geçersiz kılarak, takma dişlerinizle ilgili olarak zihninize güçlü sinyaller gönderiyor. Takma dişe alıştıktan sonra, zihniniz takma dişlerinize daha az, damak tadınıza daha çok odaklanacaktır.
Yeni takma diş kullananlar için tipik olan geçiş döneminde sıcak yiyecek ve içecekleri algılamada sorun yaşayabilirsiniz. Ağzınızı yakmak istemezsiniz, bu yüzden dikkatli olun.
Protezlerle Yeme Konusunda Bazı Öneriler
Takma dişlerle yemek yemeyi daha keyifli ve basit hale getirmek için:
- Daha küçük parçalara bölünmüş az miktarda yiyecekle başlayın.
- Ağzınızdaki besini iki porsiyon halinde çiğneyin: biri sol arka tarafta, diğeri sağ arka tarafta. Protezleriniz sonuç olarak daha az baskı yaşayacaktır.
- yumuşak yiyeceklerle başlamak Yumurta, balık, kıyma, buharda pişirilmiş sebzeler ve pudingler birkaç lezzetli örnektir. Kendinizi daha güvende hissettiğinizde, biftek veya kereviz gibi daha çiğnenebilir yiyecekleri deneyin.
protez takarken
Konuştuğunuz zaman çenenizdeki ve kafa kemiklerindeki titreşimler sesi kulaklarınıza taşır. Protez takarken ses değiştirilir ve yükseltilir, ancak bunu herkesten çok siz fark edeceksiniz.
Konuşurken takma dişleriniz “klik” yaparsa alt protezinizi kaldıran ve/veya hareket ettiren hareketleri önlemek için daha yavaş konuşun. Alt takma dişinizi dudaklarınız, yanaklarınız ve dil kaslarınızla sabit tutabilme kapasitesi onu yerinde tutmak için gereklidir. Bu kaslar başlangıçta takma dişinizi “dışarı atma” eğiliminde olabilir. Sabır ve pratikle konuşmanın zorluklarını aşabilirsiniz.
Protezlerle Konuşmak: Bazı Tavsiyeler
Protez kullanırken daha emin konuşmak için:
- Protez yapıştırıcısı kullanın. Protez yapıştırıcı kullanarak daha net konuşabilir ve protezlerinizi yerinde tutabilirsiniz.
- Konuşmadan önce bir ısırık alın ve yutun. Protezleriniz artık daha net konuşabilmeniz için uygun pozisyonda olacaktır.
- Biraz yüksek sesle okuyun.
sonuç olarak
Protezler, yaşlanma veya dişlerindeki başka bir hastalık nedeniyle dişlerini kaybetmiş kişiler için çok önemli bir şeydir, bu nedenle, bu konuyu ilk kez nasıl ele alacağınız konusunda size en önemli tavsiyeleri verdik. Ve bu yazı size yetmediyse her zaman bizi arayabilir veya +905367406400 WhatsApp’tan mesaj atabilir veya www.kayasehirdis.com web sitemiz üzerinden randevu alabilirsiniz.